Vasaras kino bez iedvesmas • IR.lv

Vasaras kino bez iedvesmas

4
Foto — Disney/Pixar

Animācijas filma Vāģi 2 un Lerijs Krauns ar Holivudas zvaigznēm Tomu Henksu un Džūliju Roberstu – garlaicība! 

Animācijas filmas Vāģi otro daļu uz lielā ekrāna biju apņēmies noskatīties pie pirmās izdevības vairāku iemeslu dēļ – tāpēc, ka man ļoti patika pirmā daļa, tāpēc, ka esmu Pixar studijas fans kopš tās pirmsākumiem un, protams, tāpēc, ka man patīk automobiļi. Vai, kā Vāģu gadījumā, to personifikācija ar konkrētiem spēkratiem, jo īstens fans gan zinās, ka ikviens multenes varonis, izņemot Zibeni Makkvīnu, nokopēts no reāla auto. 

Pirmās Vāģu 2 reklāmas piesaistīja ar veselu lēveni jaunu, internacionālu tēlu, no lecīgiem Formula 1 vāģiem līdz fiziski apdalītam, toties ļaunprātīgi ģeniālam Zundapp Janus auto (vai zinājāt, ka pasažieri šā kropļa prototipā sēdēja ar muguru viens pret otru?). Īstenība izrādījās mazliet citāda. Ar pārsteigumu un sarūgtinājumu nācās secināt, ka bargais, bet taisnīgais tiesnesis Hadsons Hornets, vāģu valodā izsakoties, nolicis virzuli, un 2.daļā vairs nepiedalās. Jaukā vāģu pilsētiņa Radiatorija arī savu dziesmiņu nodziedājusi un parādās vien tik daudz, lai apstiprinātu, ka «mājās viss kārtībā». Šarmanto un personībās dažādo miestiņa iedzīvotāju vietā Pixar piedāvā veselu gūzmu diezgan uzpūtīgu, taču bezpersonisku sacīkšu mašīnu, no automobiļiem lūzeriem sastāvošu mafiju, kā arī aģentu 007 uz četriem riteņiem. 

Šis sprādzienbīstamais kokteilis tad nu rada diezgan paredzamu rezultātu – pakaļdzīšanos ar privātā un sabiedriskā īpašuma bojāšanu, šaušanu ar automātiskajiem ieročiem, maķenīt pamatsatura, t.i., Grand Prix sacīkšu, un ne smakas no oriģinālfilmas ērmīgā šarma. Šajā ziņā Vāģi 2 ir analogs Bonda filmām ar Danielu Kreigu – daudz trulas vardarbības un action un maz eleganta humora. Par Radiatorijas izdemolēšanu Makkvīnam taču lika asfaltēt ceļu, bet te veselas greznas viesnīcas sašaušana caurumos tiek pasniegta kā kaut kas pats par sevi saprotams. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu