Sīkstums un veiksme • IR.lv

Sīkstums un veiksme

6
Pauls Raudseps

20 gados esam veiksmīgi izmantojuši iespējas, bet neesam aktīvi veidojuši nākotni

Apvērsums. Televīziju un radio ieņem padomju specvienības OMON, uz tiltiem stāv bruņutransportieri, virs Rīgas lido kaujas helikopteri. 1991.gada 21.augustā, saulainā trešdienas pēcpusdienā, kamēr «melnās beretes» Doma laukumā gatavojas uzbrukumam, Latvijas Republikas Augstākā Padome kā savu, šķiet, pēdējo lēmumu pieņem konstitucionālo likumu par pilnīgu neatkarības atjaunošanu. Un gaida savu galu.

Taču notiek brīnums. Viss ir gatavs Augstākās Padomes ieņemšanai, kad OMON saņem ziņu: pučs Maskavā ir izgāzies. Padomju Savienības aizstāvji laižas atpakaļ uz bāzi Vecmīlgrāvī. Pasaules valstis strauji sāk atzīt Latvijas un pārējo Baltijas valstu neatkarību. Lēmums, kuru pieņēma kā pēdējo pašcieņas apliecinājumu pirms bojāejas, pārvēršas – kā pasakā vai Holivudas filmā – par pirmo soli jaunā dzīvē.

To dienu dramatismu nekad neaizmirsīs neviens, kas tās piedzīvoja. Taču, skatoties uz tām ar šodienas acīm pāri 20 neatkarības gadiem, redzam, ka šajā Latvijas vēsturei būtiskajā pavērsienā spil-gti vērojamais sīkstums un veiksme raksturo arī visu mūsu valsts otro neatkarības posmu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu