Bailes augustā • IR.lv

Bailes augustā

4
Pauls Raudseps

Amerikas reitinga samazinājums veicinājis pieprasījumu pēc ASV parādzīmēm

Augusts ir atvaļinājumu laiks, mēnesis, kad aizmirstam par darba dunu un atpūtinām nervus. Taču varbūt tieši tāpēc ik pa brīdim augusts ir arī lielu, ļaunu pārsteigumu mēnesis, laiks, kad mūsu bezrūpīgajā idillē ielaužas nejauks atgādinājums, ka dzīve nekad nav tik droša, kādu mēs to vēlētos. 1914.gadā liela daļa Eiropas gandrīz vienaldzīgi novēroja, kā liktenīgu notikumu ķēde sagrāva kontinenta gadu desmitiem pastāvējušo mierīgo attīstību. Pavisam nesen, 2008.gadā, kamēr pasaules uzmanība bija pievērsta Pekinas olimpiskajām spēlēm, Krievija uzbruka Gruzijai un atgādināja pasaulei, ka tā vēl aizvien nav samierinājusies ar Austrum-eiropas ģeopolitisko pārveidi.

Reitingu aģentūras Standard& Poor’s piektdienas vakara paziņojums par Amerikas Savienoto Valstu kredītreitinga samazinājumu no AAA uz AA+ nebija kara pieteikums, tomēr tas ir vēsturiski nepieredzēts pazemojums valstij, kuras valūta un finanšu sistēma kopš Otrā pasaules kara beigām ir baudījusi nedalītu uzticību un veidojusi pasaules ekonomiskās sistēmas galveno stūrakmeni.

Lēmumu nevarēja uzskatīt par pārsteigumu. ASV valdības un Kongresa nespēja vienoties par valsts parāda griestu paaugstināšanu jau pirms vairākām nedēļām lika S&P brīdināt, ka tā varētu spert šādu soli, un daudzi analītiķi to uzskatīja kā gandrīz neizbēgamu, ņemot vērā ASV grūtības vienoties par ticamu plānu, kā ilgtermiņā ierobežot tās parāda pieaugumu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu