KNAB negrib pārbaudīt amatpersonu deklarācijas • IR.lv

KNAB negrib pārbaudīt amatpersonu deklarācijas

30
Foto: Reinis Hofmanis, F64

Birojs lūdz atsaukt grozījumu projektus par ziņu patiesuma pārbaužu nodošanu biroja kompetencē

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) lūdzis Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (Vienotība) atsaukt grozījumu projektus, ar kuriem valsts amatpersonu deklarācijās norādīto ziņu patiesuma pārbaudes veikšana tiek nodota KNAB kompetencē.

KNAB preses pārstāve Ieva Karlsberga LETA informēja, ka KNAB nosūtījis Ministru prezidentam lūgumu atsaukt normatīvo aktu grozījumu projektus, kas paredz valsts amatpersonu deklarācijās norādīto ziņu patiesuma pārbaudes, administratīvo pārkāpumu lietu izskatīšanu un administratīvo sodu uzlikšanu valsts amatpersonām par nepatiesu ziņu norādīšanu valsts amatpersonas deklarācijā nodot KNAB kompetencē, piešķirot tam finansējumu trīs štata vietu izveidei.

2009.gadā toreizējais biroja priekšnieks Normunds Vilnītis atbalstīja vienošanos ar Valsts ieņēmumu dienestu (VID), piekrītot no tā pārņemt funkciju “valsts amatpersonu deklarācijās norādīto ziņu patiesuma pārbaude” kopā ar trim štata vietām. Tas ticis darīts, neraugoties uz KNAB atbildīgās struktūrvienības, Valsts amatpersonu darbības kontroles nodaļas un priekšnieka vietnieka korupcijas novēršanas jautājumos Alvja Vilka viedokli, ka birojam nav objektīva pamata uzņemties līdz šim VID kompetencē esošo funkciju.

Vilka viedoklis joprojām esot nemainīgs un skaidrots ar to, ka birojam nav iespējams minēto funkciju īstenot tik pilnvērtīgi kā VID, kas ir kompetents veikt personu ienākumu auditu.

Tāpat KNAB pārstāve skaidroja, ka valsts amatpersonu deklarācijās norādīto ziņu patiesumu nav iespējams pilnvērtīgi pārbaudīt bez personu ienākumu pārbaudēm un, atsevišķos gadījumos ienākumu audita veikšanas, kas ir VID funkcija. Neraugoties uz to, vienošanās procesā tika atsaukta arī sākotnējā prasība, ka VID būs pienākums veikt personu ienākumu auditu pēc biroja pieprasījuma.

No nākamā gada, kad paredzēts valsts amatpersonu deklarācijās norādīto ziņu patiesuma pārbaudi uzticēt KNAB, tam piešķirtu trīs papildu štata vietas. Tādējādi ticis plānots, ka gadā būs pārbaudītas 300 deklarācijas no kopumā no 57 000 valsts amatpersonu. Biroja pārstāvji atzīmēja, ka šo funkciju nav iespējams pilnvērtīgi nodrošināt tikai ar trim štata vietām.

Lai rastu iespējami efektīvāku un racionālāku minētā jautājuma risinājumu, KNAB pārstāvji paredzējuši tikties ar Finanšu ministrijas pārstāvjiem un atkārtoti pārrunāt ar KNAB un VID kompetences sadalījumu saistītos jautājumus, atklāja KNAB pārstāve.

 

Komentāri (30)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu