ZRP paredz nodokļu samazināšanu darbaspēkam • IR.lv

ZRP paredz nodokļu samazināšanu darbaspēkam

22
ZRP programmas prezentācijā. Foto: Nora Krevneva, F64

Piedāvātie risinājumi būtu solis uz progresīvu nodokļu politiku

Zatlera Reformu partijas (ZRP) viens no tuvāko triju gadu mērķiem ekonomikā ir nodokļu samazināšana darbaspēkam, ceturtdien pastāstīja viens no partijas programmas veidotājiem ekonomists Vjačeslavs Dombrovskis. 

Viņš sacīja, ka partijas ekonomiskās programmas viens no galvenajiem tuvāko gadu mērķiem ir samazināt nodokļu slogu strādājošajiem, palielināt nekustamā īpašuma nodokli (NĪN), kā arī atcelt samazinātās pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes. 

“Nodokļu slogs nodarbinātajiem mūsu valstī ir ļoti liels, viens no augstākajiem pasaulē,” viņš atzina un piebilda, ka partijas programma paredz to samazināt par deviņiem procentpunktiem. 

“Mērķis ir veidot taisnīgāku nodokļu maksāšanas modeli,” teica Dombrovskis un piebilda, ka nodokļu sloga samazināšana darbaspēkam un vienlaicīgi citu nodokļu paaugstināšana veidos progresīvāku nodokļu politiku Latvijā. 

Personas ar augstākiem ienākumiem parasti tos nesaņem tikai darba algas veidā, bet, piemēram, ienākumus gūst arī no dividendēm, taču, visticamāk, šiem cilvēkiem ir arī vairāk īpašumu, tāpat viņi maksā samazināto PVN likmi, tādējādi piedāvātie risinājumi būtu solis uz progresīvu nodokļu politiku un atslogotu tieši cilvēkus ar zemākiem ieņēmumiem. Vienlaikus partija piedāvā arī izveidot kompensācijas mehānismus, lai samazinātu PVN samazinātās likmes atcelšanas efektu maznodrošinātajiem. 

Tāpat Dombrovskis norādīja, ka nākamo triju gadu laikā viens no partijas mērķiem ir fiskāli atbildīgas politikas veidošana. “Virzāmies uz fiskāli atbildīgu politiku. Ja runājam par nākamo gadu, tad esam par to, lai budžeta deficīts nākamgad nepārsniegtu 2,5% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Būtu svarīgi samazināt valsts parādu,” viņš uzsvēra. Dombrovskis arī piemetināja, ka no 2013.gada būtiskas budžeta sadaļas tiks veidotas saskaņā ar “nulles budžeta” principiem. 

Savukārt, lai tiktu ievērota fiskālā disciplīna, partijas plānos ir izveidot neatkarīgu institūciju, kas nodrošinātu fiskālās disciplīnas uzraudzību. “Politiķiem ir ļoti grūti izvairīties no vēlmes tērēt naudu, kad tā ir,” teica Dombrovskis un piebilda, ka minētajā institūcijā darbotos nozaru eksperti, kuri palīdzētu ar ieteikumiem veidot atbildīgu fiskālo politiku. 

Vienlaikus Dombrovskis norādīja, ka, palielinot budžeta izdevumus, var valstī, piemēram, samazināt bezdarbu, taču, no otras puses, rodas budžeta deficīts un to var finansēt, tikai aizņemoties naudu. 

Vēl viens no partijas īstermiņa mērķiem ir institucionalizēt dialogu starp uzņēmējiem un politisko varu. Tāpat partijas programma paredz pāriešanu uz tā saukto Austrālijas modeli, augstāko izglītību finansējot ar valsts ilgtermiņa kredītiem, kā arī mehānismus bezdarba samazināšanai un citus risinājumus, gan īstermiņā – triju gadu laikā -, gan ilgākā laika posmā. 

ZRP nodibināta 23.jūlijā.

Komentāri (22)

dro 04.08.2011. 20.16

Ir apdraudēta Vienotības dibināšanas kongresā Valkā sestdien plānotā līguma parakstīšana. Pilsoniskās savienības valde, reaģējot uz Solvitas Āboltiņas izteikumiem par pēcvēlēšanu koalīcijas izveidi ar Saskaņas centru, ceturtdienas vakarā izlēmusi pieprasīt, lai Valkā tiktu parakstīta papildu vienošanās, kurā nostiprinātu koalīcijas izveides pamatprincipus.

Vienotību veidojošās partijas Pilsoniskā savienība (PS) valde ceturtdienas vakarā vienojusies nosodīt Vienotības līderes Solvitas Āboltiņas un viņas politiskā padomnieka Edgara Jaunupa pēdējā laika publiskos izteikumus par to, ka vairākums Vienotības biedru būtu gatavi veidot koalīciju ar Saskaņas centru (SC).
http://www.pietiek.com/raksti/apdraudeta_vienotibas_dibinasanas_liguma_parakstisana_

+6
-1
Atbildēt

3

    andris902 > dro 05.08.2011. 08.48

    …lno…ir viedoklis!…nelasu to portālu, kas nepatīk!…pārceļos uz to,kurš šķiet svarīgāks un kura ziņas un komanda man pieņemama, arī ar dažiem trūkumiem,jo neviens nav eņģelis…bet, lasu informāciju, kurai uzticos…
    …pavisam vienkārši!…:))

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    andris902 > dro 05.08.2011. 03.37

    …lno…kopš kura laika Tev pietiek.com kļuvis par svarīgāko ziņu nesēju?…:))

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    dro > dro 05.08.2011. 06.34

    zanE. “Kļeveščut vražeskije golosa”? Šī ziņa ir visos portālos, izņemot IR. Tev šoreiz viedokļa nav?

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

ﮎandijs Be1t1kﮎ 04.08.2011. 20.46

“Mēs nosodām Solvitas Āboltiņas un Edgara Jaunupa privātos viedokļus, kas neatbilst Pilsoniskās savienības biedru vairākuma pozīcijai, kā arī Vienotības valdes un Valda Dombrovska kā mūsu premjera kandidāta uzskatiem,” Pietiek rīcībā esošo informāciju apstiprināja PS un Vienotības valdes loceklis Kārlis Šadurskis./pietiek/

+6
-1
Atbildēt

0

dro 04.08.2011. 20.07

Vēl viena nesvarīga ziņa – Lembergs cieš sakāvi: http://www.pietiek.com/raksti/lembergs_cies_sagravi_anglijas_tiesa

+5
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu