Anglijas tiesā gaidāms spriedums par Lemberga īpašumiem • IR.lv

Anglijas tiesā gaidāms spriedums par Lemberga īpašumiem

23
Aivars Lembergs. Foto: Andrejs Terentjevs, F64
Baiba Rulle

Lembergs pārliecināts, ka spriedumā „nekas slikts nemaz nevar būt”

Ceturtdien pēcpusdienā Lielbritānijas Augstākās tiesas Karalienes tiesas departamenta Komerctiesā gaidāms spriedums par to, vai ZZS premjera kandidāts, Ventspils mērs Aivars Lembergs tiesai sniedzis patiesu informāciju par sev piederošajiem īpašumiem un vai ir godprātīgi pildījis tiesas lēmumu par viņam piederošās mantas arestu.

Tiesvedība pret Lembergu Lielbritānijā saistīta ar a/s Latvijas kuģniecība (LK) kuģu fraktēšanas lietu, kuras ietvaros Lembergam tiek pārmests, ka, iespējams, viņa vadībā ar LK menedžmenta palīdzību uzņēmuma ienākumi no kuģu fraktēšanas samazināti par 135 miljoniem dolāru.

Kā liecina Ir.lv rīcībā esošā informācija, kuru sniegušas ar šīs lietas izskatīšanu saistītas personas, trešdien, 3.augustā, Anglijas tiesa izskatījusi jautājumu, vai Lembergs nav pārkāpis tiesas aprīlī pieņemto lēmumu par ar viņu saistītās mantas arestu un vai tiesai sniedzis patiesu informāciju par sev piederošajiem īpašumiem. Proti, Anglijas tiesā trešdien lemts, vai Lembergs tiesai ir pilnībā atklājis sev tieši un pastarpināti (caur ārzonu kompānijām) piederošos īpašumus.

Ja Anglijas tiesa savā spriedumā, kas gaidāms ceturtdien, nospriedīšot, ka Lembergs tiesai sniedzis nepatiesu informāciju par sev piederošajiem īpašumiem, tādējādi pārkāpjot tiesas pavasarī pieņemto viņa īpašuma aresta lēmumu, tad tiesa varot pieņemt lēmumu pēc būtības lietu vispār neskatīt. Šāda sprieduma gadījumā tiesa varētu izlemt, ka atbildētājs (Lembergs) ir vainīgs, jo ir samelojies.

Savukārt tas nozīmētu, ka Lembergs šajā tiesas procesā tiek atzīts par vainīgu un no viņa ar Anglijas tiesas lēmumu par labu LK var tikt piedzīta uzņēmuma prasītā summa, kas ir 135 miljonu dolāru apmērā.

Tikmēr pats Lembergs trešdien telefonsarunā aģentūrai LETA atzinis, ka Lielbritānijas Augstākās tiesas Karalienes tiesas departamenta Komerctiesā tuvāko mēnešu laikā pēc būtības, visticamāk, LK miljonu lietu nemaz vēl neizskatīs.

Lembergs aģentūru LETA informējis, ka viņš pats atrodas Latvijā, bet Anglijas tiesā viņu pārstāv advokāts. Vaicāts, vai no Anglijas trešdien nav saņemtas kādas sliktas, viņam nelabvēlīgas ziņas saistībā ar šo tiesu, Lembergs apgalvoja, ka “nekas slikts tur nemaz nevar būt”.

Prasītājs tā sauktajā Anglijas tiesvedībā ir kompānija Antonio Gramsci Shipping Corporation un citas firmas, kas saistītas ar LK frakta darījumiem. Faktiski šī lieta tiek saistīta ar starptautisko koncernu Vitol, kas ir viens no lielākajiem a/s Ventspils nafta īpašniekiem un kuras kontrolē pērn decembrī pēc ilgstošiem cīniņiem nonāca arī LK.

Šajā civillietā Lembergam noteikts aizliegums atsavināt, rīkoties vai samazināt vērtību virknei kapitālsabiedrību, kuru iespējamais patiesais labuma guvējs viņš ir. Par daļu ar Lembergu saistīto īpašumu arestu pēc Anglijas tiesas lēmuma jūnijā izlēma Vidzemes priekšpilsētas tiesa. Jūlija otrajā pusē tiesas lēmumu pēc Rīgas apgabaltiesas zvērinātas tiesu izpildītājas Jolantas Šubrovskas paziņojuma izpildīja Uzņēmumu reģistrs (UR).

UR preses pārstāves Baibas Vismanes medijiem sniegtā informācija liecina, ka, pamatojoties uz Šubrovskas paziņojumu un tam pievienotajiem dokumentiem, ar Lembergu iespējamo ietekmi saistītajiem īpašumiem UR reģistrējis prasības nodrošinājumu – aizliegumu jebkādā veidā rīkoties ar 25 uzņēmumu kapitāldaļām, kuros par patiesā labuma guvēju caur ārzonu firmām uzskatāms Lembergs.

Šo uzņēmumu sarakstā ir tādi Ventspils ostas tranzīta giganti kā a/s Kālija parks, a/s Ventbunkers, a/s Ventspils tirdzniecības osta, a/s Baltic Coal Terminal, a/s Ventspils nafta, SIA Noord Natie Ventspils Termināls, SIA LSF Holdings, tāpat arī ar Ventspils tranzīta biznesu tieši nesaistītā a/s Latvijas kuģniecība, a/s Latvijas krājbanka, SIA Inter-Rīga, bruģa ražotne SIA Ventbetons u.c. uzņēmumi.

 

Komentāri (23)

Janka, Janic 04.08.2011. 07.30

tas buutu Lembes bastionu sabrukuma saakums???…. smagajos kriminaalnoziegumos apsuudzeetaa vieta ir cietumaa , neviss ZZS premjera kandidaata godaatajaa vietaa

+13
0
Atbildēt

2

    Aivars Krauklis > Janka, Janic 04.08.2011. 09.19

    Ticamāk, ka iznāks otrādi. Tauta nepieļaus savus varoņus tiesāt kaut kādiem britu sorosīdiem.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    Janka, Janic > Janka, Janic 05.08.2011. 03.43

    … neiznaaca otraadi , veel jaasniedz ziņas par naudas izcelsmi

    0
    0
    Atbildēt

    0

andrisskrastins 04.08.2011. 10.24

Es ceru ka lēmumu mēs uzzināsim šodien, nevis ar vairāku dienu nokavēšanos. Būs interesanti.

+9
0
Atbildēt

0

ievuliitis 04.08.2011. 08.57

Par laimi process notiek Apvienotajā Karalistē. Tur Lemberga rociņas ir par īsām. Arī pārnestā nozīmē.

+7
0
Atbildēt

4

    Aivars Krauklis > ievuliitis 04.08.2011. 09.20

    Bet kājas pietiekoši garas. Aizšmaux, kā likc.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 04.08.2011. 09.41

    Man ir princips – raudāsim tad, kad būs par ko. Pie tā arī pieturos šobrīd.
    :)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 04.08.2011. 09.23

    J. Biotops. Tad jau redzēs.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Aivars Krauklis > ievuliitis 04.08.2011. 09.27

    Labi, Betij, neveiksmes gadījumā – aizšmauks kā ķirzaka, zaudējot gabalu astes. A tās ataug, ja tiek pie barības.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu