Vectēva koka mašīna • IR.lv

Vectēva koka mašīna

2
Baiba Paleja ar jaunāko meitu Loti.

«No ekonomiskā viedokļa šim uzņēmumam nebija pilnīgi nekāda pamatojuma,» saka Baiba Paleja par savu lolojumu Lotes rotaļlietas jeb SIA Lotes Toys, kuru nodibināja drīz pēc trešās meitas Lotes piedzimšanas 

Uzņēmums radās 2009.gada februārī, kad globālā krīze satrieca arī Latviju. No šā aspekta tas bija neprāts. Bet, acīmredzot, tāpat kā bērni neizvēlas, kad piedzimt, arī uzņēmumi rodas, kad nobriest ideja. 

«Mums pat nebija īsta biznesa plāna, un mēs nezinājām, ko nozīmē ražot rotaļlietas,» godīgi atzīstas Baiba, kurai ir bakalaura un divi maģistra grādi ekonomikā. Pēdējais no tiem iegūts 2008.gadā Rīgas Starptautiskajā Ekonomikas un biznesa administrācijas augstskolā. Tomēr, neraugoties uz to, viņasprāt, esot lietas, ko nav iespējams izskaidrot ar prātu. «Bija vienīgi tāda sajūta, ka man tas beidzot jādara.» 

Tā nu Lotes rotaļlietas tapušas drīzāk kā izaicinājums un vēlme realizēt senu ieceri. 90.gadu beigās piedzima Baibas pirmā meita Līva, kurai bija nopietnas veselības problēmas, tāpēc drīz pēc piedzimšanas bērniņš kļuva neredzīgs. Dzīve tika pakārtota meitai, līdz, pateicoties tuvinieku pūlēm, veselības stāvoklis pamazām normalizējies. Tomēr jau toreiz Baiba pamanījusi, ka Latvijā grūti atrast vienkāršas rotaļlietas, kas, liekot bērnam darboties, ļauj iepazīt pasauli caur savām sajūtām. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu