Ekonomists: angļu valoda Latvijā būs otrā valsts valoda • IR.lv

Ekonomists: angļu valoda Latvijā būs otrā valsts valoda

51
Vjačeslavs Dombrovskis. Foto: Jānis Saliņš, F64

Tas, viņaprāt, leģitimizētu tikai to, kas jau tagad ģimenēs notiek 

Zatlera Reformu partijas ekonomiskās programmas autors ekonomists Vjačeslavs Dombrovskis uzskata, ka Latvijā otrajai valsts valodai jābūt angļu valodai. To viņš otrdien teicis “Latvijas Avīzei”, norādot gan, ka tas ir viņa personīgais viedoklis. 

“Tas leģitimizētu to, kas patlaban notiek. Drīz angļu valoda tāpat kļūs par valsts otro oficiālo valodu de facto. Visticamāk, nav Latvijā ģimenes, kur necenstos, lai bērns mācītos angļu valodu,” saka Dombrovskis. 

Jau ziņots, ka Dombrovskis izstrādā Zatlera Reformu partijas ekonomisko programmu un ar runu uzstājās partijas dibināšanas saietā. Vjačeslavs Dombrovskis ir ZRP dibinātājs un biedrs, ir.lv norāda cits partijas dibinātājs Reinis Tukišs.

Komentāri (51)

Evija Zauere 02.08.2011. 10.48

Diemžēl būs laikam jāapbēdina cienījamais ekonomists – būs grūti atrast latviešu ģimeni, kas nedomās, ka bērnam būtu labi mācītes krievu valodu. Un neba lai apgūtu plašo krievu subkultūru, bet galvenokārt tāpēc lai bērns varētu sazināties ar citiem Latvijas iedzīvotājiem, kas, savukārt, nedomā, ka viņiem ir jāmācās un jārunā valsts valodā.

Es personiski domāju, ka spiediens lai krievu valoda iegūtu valsts valodai līdzvērtīgu statusu palielināsies un tikai no mūsu pašu mugurkaula ir atkarīgs vai mēs to pieļausim vai nē. Pēdējā laika diskusijās tā vien šķiet, ka latviešiem ir spēts ieborēt, ka krievu valoda Latvijā ir jāmāk visiem, bet latviešu – nu kā sanāks, tā sanāks. Galvenais lai krievs te justos komfortabli.

+12
-3
Atbildēt

4

    Evija Zauere > Evija Zauere 03.08.2011. 10.03

    Diemžēl tādi kā tu ir absolūtā mazākumā :( Lielais vairums par savu pienākumu uzskata čīkstēšanu par to, ka krievu valodu nemāca visiem bērniem no pirmās klases.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Evija Zauere 02.08.2011. 10.53

    Ja neesi pamanījis, tad krievu valoda jau sen “de facto” ir otra valsts valoda. Vai Tu man vari parādīt kaut vienu darba sludinājumu (arī uz valsts iestādi), kur neprasa krievu valodu? Tas ir vistiešākais pierādījums, ka krievu valodai ir de facto valsts valodas statuss.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    disassociative > Evija Zauere 02.08.2011. 10.58

    Krievs bez latviešu valodas Latvijā var iztikt, latvietis bez krievu nē. Tāda ir realitāte un faktiski krievu valoda, ne ar oficiālu statusu, ir otrā valsts valoda Latvijā.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    AUTOEXEC.BAT > Evija Zauere 02.08.2011. 17.39

    Varu tev pieteikties, kā latviešu ģimenes pārstāvis, kurā :
    1) angļu valoda pamazām kļūst par otru bērnu pastāvīgi lietoto valodu ;
    2) krievu valodas zināšana tiek uzskatīta par kaitīgu dzīves realitāti un nekad netika speciāli mācīta

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

madararaa 02.08.2011. 10.38

“Jau ziņots, ka Dombrovskis izstrādā Zatlera Reformu partijas ekonomisko programmu, bet pats partijā negrasās iestāties.”

Tas tiesa, ka iestāties negrasās, jo partijas dibināšanas sapulcē jau vienu reizi iestājās, priekš kam vēlreiz stāties.

+8
-1
Atbildēt

0

Dzintars Kalniņš 02.08.2011. 12.14

Neesmu lasījis visu rakstu, bet pieļauju, ka kaut kas ir izrauts no konteksta. Taču, pat ja tas tā ir, tad Zatlera komandai ir nepieciešama uz āru ejošās informācijas labāka koordinācija.
Proti, laikā, kad sabiedrībā ir liels “cepiens” par krievu valodu, kuru aktīvi lobē SC aktīvisti, sākt runāts par angļu valodu, kā “valsts valodu”, nav pārāk prātīgi. Šobrīd Zatlera un viņam pietuvināto cilvēku aktivitātes izskatās diezgan haotiskas. Laiks ir pagājis, bet joprojām mājas lapā nav informācijas ne par programmu, ne par darba grupā, uz kurām visi tika aicināti un arī piedalījās. Vienīgā informācija ir “jāsakasa” no atsevišķiem izteikumiem medijos.
Ir patiesa vēlme, lai Zatleram būtu iespēja realizēt manifesta 10 punktus, bet šobrīd bilde nav pārāk iepriecinoša. Ļoti ceru, ka kaut kas mainīsies jau pavisam drīz.

+4
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu