ASV Latvijas banku izslēdz no melnā saraksta • IR.lv

ASV Latvijas banku izslēdz no melnā saraksta

20
VEF bankas ēka Rīgā. Foto: LETA

“VEF banka” izkļuvusi finanšu sankciju saraksta 

ASV Valsts departamenta Finanšu noziegumu izmeklēšanas iestāde (FinCEN) nolēmusi izslēgt no finanšu sankciju saraksta AS “VEF banka”, biznesa portālu “Nozare.lv” informēja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) biroja vadītāja Anna Dravniece. 

Nu jau likvidējamā “VEF banka” sarakstā tika iekļauta 2005.gada aprīlī aizdomās par iespējamu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, kā dēļ ASV finanšu iestādēm bija aizliegts sākt un uzturēt korespondentattiecības ar “VEF banku”. 

“Šis ir nozīmīgs solis, lai mazinātu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas risku ietekmi uz Latvijas finanšu sistēmu un veicinātu Latvijas reputācijas saglabāšanu,” uzsver Dravniece. “VEF bankas” izslēgšana no ASV finanšu sankciju saraksta uzskatāma par zīmīgu notikumu, jo šādu praksi Finanšu noziegumu izmeklēšanas iestāde īsteno tikai ļoti retos gadījumos. 

Savā paziņojumā ASV Finanšu noziegumu izmeklēšanas iestāde uzsver, ka kopš 2008.gada Latvija veikusi nozīmīgus soļus noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas apkarošanas stiprināšanā, uzlabojot gan likumdošanu, gan arī pastiprinot kontroles mehānismus. 

“Latvijas amatpersonas spērušas nozīmīgus soļus bankas likvidēšanā, kas ļāvusi FinCEN izdarīt slēdzienu, ka “VEF banka” vairs nerada būtiskus naudas atmazgāšanas draudus ASV,” teikts ziņojumā. 

FinCEN slēdzienā arī atzinīgi novērtēts Latvijas panāktais progress naudas atmazgāšanas un terorisma finansēšanas apkarošanas pasākumos, tostarp pieņemot atbilstošus likumus un piemērojot regulas, lai pastiprinātu kontroli, izveidotu nacionālu koordinācijas iestādi, un palielinot soda mērus par naudas atmazgāšanu. 

Kā ziņots, likvidējamās “VEF bankas” aktīvu vērtība šā gada janvāra beigās bijusi 4,615 miljoni latu, liecina bankas pārskats oficiālajā laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

Komentāri (20)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu