Sarkanais Krusts grib skaidrību par Zatlera partijas logo • IR.lv

Sarkanais Krusts grib skaidrību par Zatlera partijas logo

26
Zatlera Reformu partijas logo. Foto: Jānis Saliņš, F64

Zatlers, būdams prezidents, izsludinājis Latvijas Sarkanā Krusta likumu 

Lai arī Latvijas Sarkanais Krusts (LSK) tiesāties ar Zatlera Reformu partiju netaisās, skaidrību par sarkanā krusta zīmes izmantošanu partijas logo ieviesīs. 

LSK trešdien tiksies ar Zatlera Reformu partijas (ZRP) pārstāvjiem, lai pārrunātu jautājumu par šā politiskā spēka logo, BNS pastāstīja LSK prezidents Valdis Nagobads. 

LSK tiesā negrasās vērsties un cer nesaprašanos atrisināt pārrunu ceļā, tomēr norādīja, ka organizācijas simbols – sarkans krusts – tiek īpaši aizsargāts starptautiskās konvencijās. Turklāt šāda simbola izmantošana kādas partijas simbolikā var cilvēkiem asociēties ar LSK, lai gan LSK ir politiski neitrāla. 

Reformu partijas vadītājs Valdis Zatlers, būdams Valsts prezidenta amatā, izsludinājis Latvijas Sarkanā Krusta (LSK) likumu, kas par emblēmas neatļautu izmantošanu paredz pat kriminālatbildību. Likumu Saeima pieņēma 2009.gada aprīlī, un 29.aprīlī Zatlers likumu izsludināja. 

Toreiz likumprojekta anotācijā bija norādīts, ka pēc likuma pieņemšanas kļūtu iespējama Krimināllikuma 287.pantā paredzētās sankcijas piemērošana, kas paredz sodu par Sarkanā Krusta, Sarkanā Pusmēness un Zili Baltā Vairoga zīmju, kā arī nosaukumu neatļautu lietošanu. Krimināllikums paredz par šādu pārkāpumu cietumsodu līdz vienam gadam vai arestu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu līdz 20 minimālajām mēnešalgām. 

Likums paredz, ka emblēmu kā aizsargājošu zīmi izmanto LSK, Nacionālie bruņotie spēki, lai apzīmētu medicīnisko personālu un karavīrus, kuri iesaistīti ievainoto, slimo un cietušo meklēšanā, savākšanā, transportēšanā vai citas palīdzības sniegšanā, kā arī lai apzīmētu kapelānus, medicīniskās vienības, to ekipējumu un dislokācijas vietas, transportlīdzekļus uz sauszemes, ūdens un gaisā.

Komentāri (26)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu