Norvēģijas slaktiņa sarīkotāju patur apcietinājumā • IR.lv

Norvēģijas slaktiņa sarīkotāju patur apcietinājumā

21
Policisti apsargā autostāvvietu pie Oslo tiesas. Foto: AFP/LETA

Šāvējs atradīsies vieninieka kamerā, izolēts no ārpasaules

Norvēģijas tiesa pirmdien aizdomās turētajam Norvēģijas slaktiņa sarīkotājam Andersam Bēringam-Breivīkam kā drošības līdzekli piemēroja apcienājumu uz astoņām nedēļām, pavēstīja tiesnesis Kims Hēgers. 

Lai gan aizdomās turamais esot atzinis visus viņa lietā zināmos faktus, Bērings-Breivīks tiesā neatzina savu vainu, piebilda tiesnesis. 

Kā ziņo AFP, tajā pašā laikā Norvēģijas policija koriģējusi piektdien notikušā divkāršā uzbrukuma upuru skaitu, samazinot to līdz 76 cilvēkiem. 

Bērings-Breivīks tiesā arī paziņoja, ka viņa organizācijā ir “vēl divas vienības”, kas ir gatavas rīkoties. 

Pirmās četras nedēļas Bērings-Breivīks pavadīs vieninieka kamerā un viņam būs liegti jebkādi sakari ar ārpasauli. Prokuratūra pieprasīja divkāršot parasto četru nedēļu pirmstiesas izmeklēšanas apcietinājuma laiku, pirmajai pusei laika piemērojot pilnīgu izolāciju. Tiesa apstiprināja prokuratūras prasību, vienlaikus noraidot apsūdzētā vēlmi uz tiesas sēdēm ierasties, ģērbtam militārā formā. 

Tiesnesis Hēgers pavēstīja, ka Bērings-Breivīks tiesā savu uzbrukumu skaidrojis ar vēlmi Eiropai “nosūtīt spēcīgu signālu”, ka marksistu un musulmaņu kolonizācijai jāpieliek punkts. “Viņa operācijas mērķis bijis nevis nogalināt pēc iespējas lielāku cilvēku skaitu, bet nosūtīt spēcīgu vēstījumu, ko nav iespējams pārprast,” sacīja Hēgers. 

32 gadus vecais Anderss Bērings-Breivīks tiesas namā nogādāts un pēc tam aizvests pa rezerves ieeju caur pagrabu. Pie tiesas nama Oslo centrā bija sapulcējušies simtiem cilvēku, kā arī liels skaits žurnālistu.

Komentāri (21)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu