KNAB priekšnieku rosina meklēt profesionāļiem • IR.lv

KNAB priekšnieku rosina meklēt profesionāļiem

26
Foto: Reinis Hofmanis, F64

Svarīgs būs procesa atklātums un pretendentu reputācija 

Valsts kanceleja ierosina turpmāk Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieku izraudzīties nozares profesionāļiem, nevis politiķiem.

Par to Ir.lv informē Ministru prezidenta preses sekretārs Mārtiņš Panke, kurš norāda, ka VK priekšlikumi pirmdien izskatīti koalīcijas sadarbības padomes sēdē, pieņemot lēmumu uzdot VK sākt to saskaņošanas procedūru ar iesaistītajām iestādēm. 

Priekšlikumi paredz, ka KNAB priekšnieks jāmeklē atklātā konkursā un kandidātu izvērtēšanu uzticēt komisijai, kurā darbojas nozares profesionāļi.

M.Panke informē, ka konkursu KNAB vadītāja amatam plānots organizēt divās kārtās, otrajā kārtā padziļināti vērtējot, pretendentu kompetenci un pieredzi.

Komisijai varēs virzīt uz Ministru kabinetu apstiprināšanai vienu vai vairākus kandidātus, savukārt Ministru kabinets lems par komisijas izvirzīto pretendentu ieteikšanu apstiprināšanai Saeimā.

Pretendentu vērtēšanas komisijā tiek piedāvāts iekļaut Augstākās tiesas priekšsēdētāju, ģenerālprokuroru, Satversmes aizsardzības biroja direktoru, Drošības policijas priekšnieku, bet komisijas vadību uzticēt Valsts kancelejas direktoram. Tāpat darbam komisijā tiks pieaicinātas arī nevalstiskās organizācijas, kas darbojas korupcijas novēršanas jomā.

Lai pretendentu vērtēšanas procesu padarītu caurskatāmu, līdz konkursa izsludināšanai tiks sagatavots nolikums, kurā skaidri reglamentēta gan pretendentu pieteikšanās un izvērtēšanas kārtība, gan konkursam iesniedzamo dokumentu saraksts.

Valsts kanceleja piedāvā arī papildināt obligātās prasības KNAB priekšnieka amata kandidātiem ar nevainojamu reputāciju un vismaz trīs gadu pieredzi vadošā amatā valsts pārvaldē vai tiesību aizsardzības jomā. Lai veicinātu KNAB vadītāja atlases procesa caurredzamību, tiek piedāvāts sabiedrību savlaicīgi informēt par kandidātiem, kas pieteikuši savu dalību konkursā.

Jau ziņots, ka Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība) 7. jūlijā uzdeva Valsts kancelejai izstrādāt priekšlikumus KNAB priekšnieka atlases procesa organizēšanai.

 

Komentāri (26)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu