Rīgas apgabaltiesai nodod 13.janvāra grautiņu lietu • IR.lv

Rīgas apgabaltiesai nodod 13.janvāra grautiņu lietu

29
Izdemolētās un apgāztās policijas automašīnas Smilšu ielā. Pēc protesta akcijas 2009.gada 13.janvārī vairāk nekā 1000 agresīvu jauniešu sāka grautiņus Vecrīgā. Foto: Ieva Čīka, LETA

Par līdzdalību grautiņos vainotas 68 personas 

Rīgas tiesas apgabala prokuratūra 21.jūlijā izskatīšanai Rīgas apgabaltiesā nodevusi krimināllietu pret 68 personām par piedalīšanos 2009.gada 13.janvāra nekārtībās Vecrīgā, aģentūru LETA informēja Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Laura Pakalne. 

Krimināllietā visas personas sauktas pie kriminālatbildības pēc Krimināllikuma 225.panta otrās daļas, proti, par aktīvu piedalīšanos masu nekārtībās, kuras saistītas ar grautiņiem, postījumiem, dedzināšanu, mantas iznīcināšanu vai ar vardarbību pret personu, vai ar pretošanos varas pārstāvjiem, un kuras saistītas ar sekām. 

Sods par šāda noziedzīga nodarījuma izdarīšanu ir brīvības atņemšana uz laiku no trim līdz 12 gadiem un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem.

Jau iepriekš izdalīts kriminālprocess pret sešām personām saistībā ar to, ka apsūdzētie izvairās no pirmstiesas izmeklēšanas un viņu atrašanās vieta nav zināma. Pret divām personām tiesai jau agrāk nodota krimināllieta medicīniska rakstura piespiedu līdzekļu noteikšanai.

2009.gada 13.janvāra vēlā pēcpusdienā Doma laukumā noritēja opozīcijas partijas “Sabiedrība citai politikai” pieteikta protesta akcija, kurā dalību bija pieteikušas vairāk nekā 20 sabiedriskās organizācijas un partijas, kopumā pulcējot aptuveni 10 tūkstošus iedzīvotāju.

Lai arī mītiņš noritēja bez lieliem starpgadījumiem un incidentiem, pēc tā beigām apmēram tūkstotis demonstrantu devās uz Saeimas namu, kur daudzi izsita parlamenta ēkai stiklus, demolēja likumsargu automašīnas un apmētāja kārtības sargus ar dažādiem priekšmetiem, tostarp bruģi, pudelēm un citām drazām. Cieta policijas transports, kā arī vairākas ēkas un veikali Vecrīgā. Traumas guva gan policisti un karavīri, gan grautiņa dalībnieki.

 

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu