Pēc diviem gadiem pirmklasnieki mācīsies svešvalodu • IR.lv

Pēc diviem gadiem pirmklasnieki mācīsies svešvalodu

12
1.septembris. Foto: Gatis Gierts, F64

Pirmo svešvalodu 1.klasē bērni sāks mācīties no 2013.gada 1.septembra

Pirmo svešvalodu no 1.klases bērniem sāks mācīt ar 2013./2014.mācību gadu, līdz tam nemainot pašreizējo pirmās svešvalodas apguves kārtību.

To paredz Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavotie grozījumi Ministru kabineta noteikumos, kas izsludināti Valsts sekretāru sanāksmē.

Patlaban pirmā svešvaloda visās izglītības programmās tiek mācīta kā obligāts mācību priekšmets no 3.klases. Visiem 9.klases skolēniem ir jākārto eksāmens svešvalodā.

Jau pērn oktobrī tika pieņemti Ministru kabineta noteikumi, kas paredzēja sākt pirmās svešvalodas apguvi no 1.klases, sākot ar 2011./2012.mācību gadu. Taču, ņemot vērā ierobežotās finanšu iespējas vispārējās izglītības sistēmā, tika ierosināts 2011./2012.mācību gadā jaunas iniciatīvas nesākt, pirmās svešvalodas apguvi no 1.klases atliekot uz diviem gadiem, vēsta IZM.

Kaut gan mācību priekšmeta „Svešvaloda” standarts to nenosaka, daudzās pašvaldībās tiek meklētas un atrastas iespējas bērniem svešvalodu sākt mācīt agrāk – gan skolu 1.un 2.klasē, gan pirmsskolas izglītības iestādēs.

Tā šogad pirmo svešvalodu no pirmās klases bērni sāka apgūt 62 Latvijas skolās. Visbiežāk skolas izvēlas mācīt angļu valodu – to bērni apgūst 57 skolās, divās skolās no 1.klases tiek mācīta franču, bet trijās skolās – vācu valoda.

Svešvalodas apguve tiek piedāvāta arī vismaz 60 Latvijas pirmsskolas izglītības iestādēs.

 

Komentāri (12)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu