Vienotība meklēs atbalstu pie Bērziņa ZZS savaldīšanai • IR.lv

Vienotība meklēs atbalstu pie Bērziņa ZZS savaldīšanai

25
Foto: Raitis Plauks, F64

Apvienība Vienotība plāno vērsties pie Valsts prezidenta Andra Bērziņa, lai nepieļautu pensijas indeksācijas atjaunošanu mazajām pensijām.

Tam Saeimas vairākums šonedēļ deva zaļo gaismu, nododot Pensiju likuma grozījumus tālākai izskatīšanai Saeimas komisijā. 

Pēc apvienības Vienotība pārstāves Ilzes Viņķeles sacītā ziņu aģentūrai BNS, “prezidents ar savu atbalstu varētu apvaldīt Zaļo un zemnieku savienības populisma skrējienu”. 

Viņasprāt, Bērziņš, būdams veiksmīgs un konkurētspējīgs laikā, kad pensijas apmērs bija atkarīgs no iemaksu lieluma, tādēļ godam ir nopelnījis sev kārtīgu pensiju, ar savu paraugu varētu apliecināt, ka piemaksas ieviestas kā atbalsta mehānisms mazo pensiju saņēmējiem, un viņam piemaksa nav nepieciešama.

Vienotība cer, ka prezidents atbalstīs diskusijas par pensiju piemaksu diferencēšanu atkarībā no pensijas lieluma. Pašlaik fiksētais piemaksas apmērs zaudē spēku gada beigās. 

Prezidenta preses sekretāre Līga Krapāne pastāstīja, ka Bērziņam pirmdien būs tikšanās ar finanšu ministru Andri Vilku un pēc tās būs prezidenta viedoklis par pensiju indeksāciju. Bērziņš iepriekš paudis, ka pensiju indeksācija ir pieļaujama atkarībā no budžeta situācijas. Jau ziņots, ka deputāti no četrām Saeimas frakcijām ceturtdien atbalstīja pensiju likuma grozījumu tālāku virzību, kas paredz arī pensiju indeksācijas atjaunošanu mazajiem pensiju saņēmējiem līdz 165 latiem. Par likumprojekta nodošanu Saeimas Sociālo un darba lietu komisijai kopumā nobalsoja 57 deputāti – no Zaļo un zemnieku savienības, Nacionālās apvienības, Saskaņas centra, kā arī deputāti no “Par labu Latvijai” (PLL). 

Pret bija viens deputāts – Madars Lasmanis no Vienotības, bet pārējie šīs apvienības frakcijas pārstāvji atturējās. Balsojumā atturējās arī Andris Šķēle (PLL). 

Vienotība ir pret indeksācijas atjaunošanu, jo esot dažādi veidi, kā atbalstīt pensionārus, kas esot mazāk sāpīgi sociālajam budžetam. 

Ja no oktobra tiktu indeksētas pensijas līdz 165 latiem, šogad no valsts sociālās apdrošināšanas un valsts budžeta būtu nepieciešami 7,5 miljoni latu, bet nākamgad – 34 miljoni latu, liecina Labklājības ministrijas aprēķini. 

Kā zināms, Valsts prezidents Bērziņš ir viens no lielākajiem pensiju saņēmējiem Latvijā. Viņa pensijas lielums ir aptuveni 4,5 tūkstoši latu.

Komentāri (25)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu