Saeima atbalsta zemnieku prasības pēc vienlīdzības • IR.lv

Saeima atbalsta zemnieku prasības pēc vienlīdzības

26
Foto: Inga Nestere, F64

Nodrošināt patiesi taisnīgus un godīgus konkurences nosacījumus visiem zemniekiem ES.

Ar šādu pamatdomu ceturtdien ārkārtas sēdē Saeima atbalstīja paziņojumu par Eiropas Komisijas (EK) tiešo maksājumu izlīdzināšanas piedāvājumu, ar kuru nav apmierināti Latvijas lauksaimnieki, raksta BNS. 

Par šo paziņojumu nobalsoja 89 deputāti. 

Debatēs par tiešo maksājumu izlīdzināšanu aktīvi piedalījās gan pozīcijas, gan opozīcijas partiju deputāti, kuri atzina, ka ir jāpanāk godīgi tiešie maksājumi Latvijas lauksaimniekiem. Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs pēc balsojuma pateicās Saeimai par atbalstu, kā arī atzinīgi novērtēja deputātu debatēs izteiktās domas un kritiku. 

EK 2011.gada 29.jūnija paziņojumā “Eiropas budžets 2020” noteiktā tiešo maksājumu aprēķina metodika pēc 2013.gada nenodrošinās Latvijas lauksaimniekiem iespēju taisnīgi un godīgi konkurēt ar citu dalībvalstu lauksaimniekiem. 

“Nepamatoti zemi tiešie maksājumi negatīvi ietekmēs faktiski visus valsts iedzīvotājus – gan ražotājus, gan patērētājus – un tautsaimniecību kopumā, ja vēl joprojām pastāvēs būtiskas tiešo maksājumu līmeņu atšķirības starp dažādu dalībvalstu lauksaimniekiem,” teikts paziņojumā. 

Tajā atgādināts, ka Latvijas lauksaimnieki jau kopš 2004.gada saņem vismazākos tiešos maksājumus, kas viņiem nenodrošina līdzvērtīgas attīstības iespējas vienotajā ES tirgū. 

Paziņojumā aicināts ES dalībvalstis, EP un EK izveidot kopējās lauksaimniecības politikas ietvaros tādu tiešo maksājumu sistēmu, kas nodrošinātu patiesi taisnīgus un godīgus konkurences nosacījumus visu ES dalībvalstu lauksaimniekiem. 

Tāpat tiek aicināts koriģēt EK 2011.gada 29.jūnija paziņojumā “Eiropas budžets 2020” noteikto tiešo maksājumu apmēru tā, lai nebūtu būtisku atšķirību starp augstāko un zemāko tiešo maksājumu līmeni. 

“Ņemot vērā to, ka Latvijai pēc pievienošanās ES jau tiek piemērots pārejas periods, kas ilgst līdz 2013.gada beigām, tiek aicināts noteikt tai pēc jaunās metodikas aprēķinātos tiešos maksājumus pilnā apmērā no 2014.gada 1.janvāra un paredzēt adekvātu finansējumu gan tiešajiem maksājumiem, gan lauku attīstības politikai, lai veicinātu ilgtspējīgu lauksaimniecību un lauku attīstību visā Eiropas Savienībā,” teikts paziņojumā.

Komentāri (26)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu