Melnbalts askētisms ar sarkaniem asiņu traipiem • IR.lv

Melnbalts askētisms ar sarkaniem asiņu traipiem

Harija Potera (Daniels Redklifs)un Lorda Voldemorta (Ralfs Fainss) saķeršanās.

Šonedēļ noslēdzas Harija Potera sāga – uz ekrāniem visā pasaulē un arī Latvijā iznāk sērijas beidzamā filma

Kopš 1997.gada, kad die-nasgaismu ieraudzīja pirmā grāmata par pusaugu zēnu, kuram atklāj, ka viņš ir burvis, ir pagājuši 14 gadi. Grāmatu koptirāža ir pārsniegusi 400 miljonus, visas septiņas līdzšinējās pēc grāmatām uzņemtās filmas ierindojas 30 visvairāk nopelnījušo filmu sarakstā, un astotā, nav šaubu, tām drīz vien pievienosies. Harija Potera radītāja Džoanna Roulinga, kura pirmo grāmatu rakstīja kā no sociālajiem pabalstiem pārtiekoša vientuļā māte, ir kļuvusi par miljardieri un vienu no ietekmīgākajām sievietēm ne vien Britu salās, bet arī visā pasaulē. Harija Potera kā zīmola tirgus vērtību lēš 15 000 000 000 dolāru apmērā. Tas ir savādi, cik ļoti mūsu priekšstatu par lietām un parādībām ietekmē nuļļu skaits, jo būtībā nulle nozīmē neko. 

Izdomātais zēns šajos gados ir kļuvis īstāks par visiem īstajiem zēniem pasaulē.   

Jau lasītāja attiecības ar iemīļotās grāmatas ekranizējumu mēdz būt dīvainas. Galu galā, no kinozāles mēs iznākam pēc divām stundām, bet kārtīgas grāmatas izlasīšana aizņem ne vienu vien dienu. Turklāt filmas laikā esi «iemērkts» citā realitātē, tevis paša dzīve skatīšanās laikā paliek «aiz kadra», taču grāmata pieļauj īstenības klātbūtni – to vari lasīt no rīta trolejbusā pa ceļam uz darbu un vakarā atlikt sāņus, lai palīdzētu meitai tikt galā ar matemātikas mājasdarbu. Tulkotāja iespaidi ir vēl mulsinošāki, jo vārdi, notikumi, mīklas, kas tulkošanas procesā bieži aizņem stundas vai pat dienas, uz ekrāna pazib pāris sekunžu laikā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu