Ilgas pēc smalkām lietām • IR.lv

Ilgas pēc smalkām lietām

3
Foto — Raitis Plauks, F64

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā notiek Aleksandra Vasiļjeva izstāde ar 60.gadu modi 

Atklāšanā bija burzma un sutoņa. Tādā pūlī grūti apskatīt eksponātus. Bet gribējās nesteidzīgi, uzmanīgi aplūkot katru priekšmetu. Balts stepēta zīda tērps ar apzeltītām pogām, kuru 1963.gadā Koko Šanele uzdāvināja Maijai Pļiseckai. Kleita, kas darināta pēc Endija Vorhola zīmējuma. Zelta vizuļu vakartērps, ko veidojis vēl pavisam jauniņais Īvs Senlorāns, – savulaik to valkājusi Holivudas zvaigzne Leslija Karona. Oriģināla melna kleita no Pjēra Kardēna un vēl viena, arī melna, no minimodes sācējas Mērijas Kvantas. 

70 apģērba gabalu, 100 aksesuāru un daudz vintāžas fotogrāfiju. Mums ir unikāla iespēja pieskarties tam, kas bija pilnīgi neaizsniedzams mūsu mammām un vecmāmiņām. Jo padomju laikos varbūt vienīgi tai pašai Maijai Pļiseckai, Ļubovai Orlovai vai galveno partijas vadītāju sievām bija pieeja īstiem haute couture darinājumiem, visiem pārējiem labākajā gadījumā bija jāiztiek ar bildītēm modīgos žurnālos. Bet šeit, Sašas Vasiļjeva lieliskajā ekspozīcijā, savākti tikai labākie paraugi no leģendāro modes namu Chanel, Christian Dior, Pierre Balmain, Yves Saint Laurent, Balenciaga, Nina Ricci, Jean Lanvin, Pierre Cardin, Andre Courreges, Guy Laroche, Oleg Cassini, Irene Galitzine pirmajām modeļu līnijām un citu mazāk pazīstamu vai pavisam nepazīstamu dizaineru darbi. Te nav neviena nejauša priekšmeta, tikai numurēti izstrādājumi, bieži – vienīgais eksemplārs. 

Izstādē apskatāma visa 60.gadu tērpu palete. Tā bija apbrīnojama desmitgade, kurā romantika sadzīvoja ar zinātnes un tehnikas progresu, labas manieres ar revolucionārām idejām, bet mode, iedama kopsolī ar laiku, trīs reizes kardināli mainījās, kaut gan parasti šādas pārmaiņās notiek ne biežāk kā reizi desmit gados. Pirmā pēckara paaudze izgaršoja dzīvi, izgudrodama jaunas tehnoloģijas, jaunus materiālus un audumus, jaunu mākslu un jaunu filozofiju. Šķiet, pirmo reizi vēsturē toni visam un visā noteica jaunatne, bet par galveno vērtību kļuva brīvība. Cilvēki sāka skūpstīties ielās un iekaroja kosmosu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu