17 stundas ozolā • IR.lv

17 stundas ozolā

2
Madonas novada Krastiņu māju ozolā dzīvoja 15 cilvēki. Bija iecerēts dzīvot arī blakus ozolā, taču iztraucēja iršu midzenis.
Ieva Alberte

Kokā dzīvot un sadzīvot: tāds bija 15 cilvēku mērķis, rāpjoties ozolā un ierīkojot tur mitekli 

Viss bija izmēģināts: braukšana ar kajakiem uz Kolkas bāku, dzīvošana sniega būdās, staigāšana pa virvēm. Komandas veidošanas treniņu organizētājfirma Sense of Team gribēja piedāvāt ko nebijušu. Viens no darbiniekiem, Juris Zakrevskis, iedomājās, ka varētu izmēģināt dzīvošanu kokos. Mērķis: apgūt alpīnisma pamatiemaņas un attīstīt komunikācijas prasmes, darbojoties slēgtā vidē. Juris atzīst, ka ideja nav nekas unikāls, jo gulēšanu sasaistē praktizē alpīnisti, kad jākāpj dienām ilgi. Latvijā līdz šim par nakšņošanu kokos nebija dzirdēts atšķirībā no Beļģijas un Francijas, kur kokos var gulēt speciālās teltīm līdzīgās mītnēs. 

Vispirms Jurim bija jāatrod dzīvošanai piemērots koks. Tā meklējumos viņš devās kopā ar kolēģi Valdi Vanagu. Madonas novada Bērzaunē, kur parasti notiek saliedēšanas treniņi, tika noskatīti divi koki. «Uzkāpām un novērtējām, ka zaru diametrs ir normāls,» Juris skaidro, kā noteica ozola stiprumu. Jūnijā viņi devās ozolus pārbaudīt vēlreiz. Lapas bija zaļas. Viss kārtībā – koks dzīvs un stiprs. 

Sākotnēji bija ideja dzīvot divos ozolos, lai iemītnieki starp tiem varētu pastaigāties. Plānu izjauca irši, kuri vienā no ozoliem bija izveidojuši sev mītni. Nācās piekāpties. Tā pagājušajā nedēļas nogalē Bērzaunes pusē zem ozola stāvēja 15 cilvēki un gribēja dzīvot vienā kokā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu