Ministrs lēš – pāreja uz 11 klašu vidējo izglītību būs dārga • IR.lv

Ministrs lēš – pāreja uz 11 klašu vidējo izglītību būs dārga

44
Foto: Lauris Vīksne, F64

Ministram pāreja uz 11 klašu vidējo izglītību saistās ar dārgām izmaksām, jāsāk plaša diskusija. 

Lai gan ideja par pāreju uz 11 klašu vidējo izglītību ir jauna un precīzas izmaksas pagaidām nav aprēķinātas, tas izmaksātu dārgi, otrdien Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā “Labrīt, Latvija!” teica izglītības un zinātnes ministrs Rolands Broks (ZZS). 

Faktiski tā būtu atgriešanās pie 11 klašu izglītības, kā tas bijis jau agrāk, taču tad skolēni mācījās arī sestdienās, piebilda Broks. 

Ministrs piekrīt – 19 gadus vecam jaunietim vidusskolā nevajadzētu atrasties. Viņaprāt, par šo jautājumu arī būtu jāsāk plaša diskusija, tas arī būšot viens no tematiem augustā gaidāmajām pedagogu konferencēm, ziņo BNS. Tāpat diskutēt par šādu iespējamo reformu noteikti vajag arī ar bērnu vecāku organizācijām un arodbiedrībām. 

No konkrētas summas nosaukšanas, cik šāda reforma varētu izmaksāt, gan Broks atturējās, uzsverot, ka tā ir ļoti jauna ideja un patlaban pie tā vēl tikai tiek strādāts. “Es domāju, ka tas būtu pietiekami dārgi,” atzina Broks. Turklāt, piemēram, dabas zinātnēs ir jauns mācību saturs, un ja šo pāreju veic, mainot saturu, tad tas būs pat ļoti dārgi. 

Jaunais Valsts prezidents Andris Bērziņš, vērtējot savas darbības prioritātes, uzsvēris, ka patlaban neko svarīgāku par izglītību neredz. Viņš atbalsta ieteikumu atteikties no budžeta vietām augstskolās, kā arī norāda uz nepieciešamību vidējā izglītībā pāriet uz 11 klasēm. 

Savukārt par atteikšanos no budžeta vietām augstskolās ne tikai varētu palielināt jauniešu izbraukšanu studēt uz citām valstīm, bet arī būtiski apdraudēt studentu skaitu prioritārajās nozarēs. Šādā sistēmā ministrs saredz vairākus apdraudējumus, ne tikai to, ka jaunieši arvien vairāk varētu izvēlēties studēt citviet Eiropā, kur studijas ir bez maksas, bet arī, ka nepietiekams studentu skaits izvēlētos studēt prioritārajās studiju programmās, jo tieši tās ir ļoti dārgas.

Komentāri (44)

nikolajs0305 12.07.2011. 12.39

citēju: “Andris Bērziņš, vērtējot savas darbības prioritātes, uzsvēris, ka patlaban neko svarīgāku par izglītību neredz. Viņš atbalsta ieteikumu atteikties no budžeta vietām augstskolās, kā arī norāda uz nepieciešamību vidējā izglītībā pāriet uz 11 klasēm” Lūdzu, skaidrojiet, vai jautājiet Prezidenta kungam – kā var vienlaicīgi apgalvot divas tik pretējas lietas “neko svarīgāku par izglītību neredzu” un “atbalsta ieteikumu atteikties no budžeta vietām augstkolās”??? vēl tagad sēžu un nespēju valdīt izbrīnu, varbūt kaut kas ne tā “pārfrāzēt” paša rakstā, red.please apgaismojiet? Ar sveicienu pirmais un vienīgais Latvijas zinātnes atašejs Signe Martišūne-Schwagrowski-Buyse

+8
-2
Atbildēt

1

    Tane-Dane > nikolajs0305 12.07.2011. 13.30

    Uztraukumam nav pilnīgi nekāda pamata, jo riebīgā Saeima jūlijā tiks atlaista, rudenī atnāks ZRP, gan jau atlaidīs arī prezidentu un visas problēmas tiks atrisinātas.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

janazakovica 12.07.2011. 10.02

lai vispar pamatotu izglitibas ministrijas esamibu notiek kartejaa darbibas imitacija padomju laiku stilaa..maksajiet mums algu jo luk mes kaut ko mehaniski reformesim..izglitibas kvalitate Latvijaa ir tada ne 11.ne 12 klases neko nepalidzes.jo taa razo kartejos melnstradniekus irijai un c.valstim.

+5
-1
Atbildēt

0

Gunārs Nažinskis 12.07.2011. 10.11

Ļoti daudziem, tostarp prezidentam jau ir 11 klašu izglītība – tikai normāli!!!! :):):)

Ja nopietni – tad nedaudz brīnos, kā tik nopietnas lietas, var tik vienkārši pacelt politiskā līmenī un atvainojiet – “gvelzt” & piepildīt ēteru un medijus.

Šai, tāpat kā citām valsts pārvaldītām nozarēm ir jābūt īpašiem pētījumiem, kuru secinājumos tad arī parādās šādu dažādu pieeju priekšrocības & trūkumi. Tikai tad seko sabiedriskā apspriešana, jo tad tā ir “apbruņota” ar argumentāciju.

Krīzes laiku jāuztver kā izņēmumu, jo nauda nebija uzreiz – tātad nebija pat par ko veikt pētījumus attiecībā uz labākiem attīstības modeļiem.

+5
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu