Inflācija tuvojas 5% robežai • IR.lv

Inflācija tuvojas 5% robežai

21
Foto:Andrejs Terentjevs,F64

Preču cenas gada laikā kāpušas par 6,4%; Saeima vēlas atsākt pensiju indeksāciju

Vidējais patēriņa cenu līmenis jūnijā pieaudzis par 4,8%, salīdzinot ar pērnā gada jūniju. Precēm cenas pieaugušas par 6,4%, bet pakalpojumiem – par 0,5%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Pieaugums vērojams tieši šī gada laikā – cenu kāpums kopš decembra ir 4,1%. Savukārt pēdējā mēneša laikā inflācijas līmenis precēm sasniedzis 0,3%, bet pakalpojumiem 0,2%.

Jūnijā inflāciju ietekmējis siltumenerģijas tarifu kāpums vidēji par 4,1% sakarā ar dabasgāzes tirdzniecības cenas pieaugumu lielajiem patērētājiem. Sava loma bijusi arī akcīzes nodokļa pieaugumam, kā rezultātā alkoholisko dzērienu cenas pieaugušas vidēji par 3,2%. 

No pārtikas produktiem būtiski kritušās svaigu dārzeņu cenas, bet dārgāka kļūst kafija, eļļa, gaļas izstrādājumi. Benzīna cena augusi par 1%, jo augušo akcīzes nodokli kompensējis naftas cenu kritums pasaules tirgū.

Tikmēr Saeimas Sociālo un darba lietu komisija piektdien nolēma iesniegt izskatīšanai Saeimā likumprojektu, kas paredz no 1.oktobra atsākt indeksēt pensijas, kas nepārsniedz 165 latus mēnesī, kā arī pagarināt priekšlaicīgās pensionēšanās iespēju.

Iedzīvotājiem nevajag uztvert inflāciju kā nepieciešamu un nenovēršamu, aģentūrais LETA atzinis “Swedbank” galvenais ekonomists Mārtiņš Kazāks. Eksperts norāda, ka patērētāju gatavība cenu kāpumam atvieglo uzņēmējiem šī lēmuma pieņemšanu, ko iespējamu padara salīdzinoši vājā konkurence mazumtirdzniecības nozarē, sevišķi apģērbu un apavu tirgū.

Komentāri (21)

lebronj2356 08.07.2011. 18.09

Daudziem gluži vienkārši nekļūst skaidrs, ka nauda ir kļuvusi nevērtīgāka nevis preces dārgākas un algu saldēšana un maciņu slaukšana ar lielām eiribor likmēm vēl vairāk cilvēkus padarīs nebagus. Parādnaudas ēra tuvojas savam galam…

+1
0
Atbildēt

0

gunasniedzina 09.07.2011. 12.19

http://www.ir.lv/2011/3/8/ga...
http://www.ir.lv/2011/5/10/gada-inflacija-latvija-sasniedz-4-5

Nav slinkums atkārtot -Ja valdība tā muļļāsies ar budžeta samazināšanu, tēriņu ierobežošanu un turpinās dāsni dalīt EU naudu, tad pēc dažiem mēnešiem būs 7-8%, un ar dievu eiro un eksporta konkurētspēja. 2 X 2 = 4, bet lieka, nenopelnīta nauda producē inflāciju. Āmen !

0
0
Atbildēt

0

mxblack > mxblack 08.07.2011. 19.22

Lai nu kā bet vietējo tomātu garša ir daudz labāka par ievesto tomātu garšu. Tomēr tomāti nav vienīgais produkts ko pērku. Es runāju par reālajiem tēriņiem kopumā tad un tagad.

0
0
Atbildēt

0

Una Grinberga > mxblack 08.07.2011. 19.17

Tas ir loģiski – Latvija nav tomātu lielvalsts – resursi ir dārgāki, jo tomāti aug apsildītās siltumnīcās nevis uz lauka. Plus, pirmā vietējā raža ir dārgāka zemās vietējās konkurences dēļ. Vienkārši cilvēkiem būtu jāmet pie malas tas mīts, ka vietējā produkcija ir veselīgāka – ne viens vien ir pierādījis, ka Latvijas siltumnīcās audzētajos gurķos un zemenēs nitrātu daudzums ir 3x vairāk nekā importētajos no dienvidzemēm, kur klimatiskie apstākļi paši nodrošina visus nepieciešamos augšanas apstākļus. Plus, Latvijā jau grūž uz laukiem tos pašus minerālmēslus, ko citur. Maz jau mums ir to eko produktu un to cena daudz neatšķiras no vietējo neeko produktiem, kuru izmaksas tomēr ir zemākas. Vēl jāņem vērā, ka citur maksā lielākas subsīdijas, līdz ar to zemnieki citur var nolaist zemākas cenas.

+3
0
Atbildēt

0

egfoto > Una Grinberga 11.07.2011. 14.22

Tautsaimniek :)
1) Cik ir daudz zemāk?
2) Vai Rimi ūdens arī ir Polijā ražots?
3) Vai Rimi salāti arī ir Polijā ražoti?
4) Vai Rimi sālsstandziņas arī ir Polijā ražotas?

Man sarakstu turpināt???

0
0
Atbildēt

0

Una Grinberga > Una Grinberga 11.07.2011. 14.48

Nu, paskaties, kur tad ir ražoti visi augstāk minētie produkti? Vai man patiešām būs vēl jāskanē etiķetes un jāpublicē?

0
0
Atbildēt

0

egfoto > Una Grinberga 11.07.2011. 18.22

Tur jau tā lieta, ka es zinu, kur ražoti, tā kā tu varētu ieskanēt un publicēt, lai citi arī redz :)

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu