Rēzeknes datorpirātu miljoni • IR.lv

Rēzeknes datorpirātu miljoni

3
Pēteris Šahurovs (22) un viņa sieva Marina Maslobojeva (23). Foto — Draugiem.lv ekrānšāviņš

Miljons inficētu datoru un zaudējumi 72 miljonu dolāru apmērā – tāda ir bilance FIB atklātam datorpirātu astoņkājim, kura taustekļi iesniedzas Rēzeknē, Dārzu ielā 21. Tur reģistrēta firma, kas tirgoja gaļu un savulaik izgaismojās «Rēzeknes burtnīciņu» politiskajā skandālā, lai gan patiesībā uztur datortīklus – IT drošības speciālisti jau pērn to nosauca par kriminālas krāpniecības perēkli

Klusie putni vai nekaunīgi interneta blēži? Kas patiesībā ir rēzeknietis Pēteris Šahurovs (22) un viņa sieva Marina Maslobojeva (23), atbildēs izmeklēšana un ASV tiesa. Pašlaik viņi tiek apsūdzēti par Latvijas vēsturē vērienīgāko interneta krāpšanu, kas faktiski notikusi gan ASV, gan Eiropā. Vietējie tiesībsargi par lietu izsakās skopi, jo kriminālprocesa virzītājs ir ASV Federālās izmeklēšanas birojs, pēc kura tiesiskās palīdzības lūguma Rēzeknē konfiscēti datori un arestēti vismaz pieci bankas konti, caur kuriem veikti izkrāptās naudas pārskaitījumi. Tagad rit birokrātiskais process, lai pieprasītu abu jauniešu izdošanu – viņiem Amerikā draud tiesa saistībā ar divām datorkrāpšanas apsūdzībām, par ko var nākties 20 gadus sēdēt aiz restēm un samaksāt 250 tūkstošu dolāru sodu. 

Latvijā ziņas par šo krāpniecību pēkšņi kā sniegs uz galvas uzkrita Jāņu laikā, taču stāstam ir daudz senāka vēsture. FIB izmeklētāji jau trīs gadus dzinuši pēdas, un eksperti ir pārliecināti, ka līdz ar rēzekniešu arestu neitralizēts smalki izplānots starptautiskās organizētās kibernoziedzības tīkls. 

Paralēlās pasaules
Pērnā gada martā, kad Latvijas IT drošības speciālisti saņēma pirmās ziņas par aizdomīgām darbībām latgaliešu uzturētos serveros, Rēzeknes 4.vidusskolā tika lemts par Pētera Šahurova atskaitīšanu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu