Pirms revolūcijas • IR.lv

Pirms revolūcijas

7
Prezidents Aleksandrs Lukašenko Neatkarības dienas militārajā parādē

Lukašenko režīms Baltrievijā var krist, kad rūpnīcu strādniekiem pēc vasaras atvaļinājuma vairs nebūs darba un algas

Neatkarības dienā, 3.jūlijā, Valsts prezidents Aleksandrs Lukašenko paziņoja: viens no lielākajiem neatkarības draudiem ir «informācijas intervence». Ārējie ienaidnieki izvietojot Baltkrievijā masu informācijas ieročus, lai manipulētu ar sabiedrisko domu. 

Pašlaik gan lielākā daļa baltkrievu informāciju joprojām iegūst no valsts televīzijas un oficiālajiem laikrakstiem, kuros tiek slavināts Lukašenko, taču uzticība tiem rūk. Faktiski nav ziņu par vēršanos pret opozīciju, tiesas procesiem, protesta akcijām un cilvēku masveida aizturēšanu. Maz zināms par to, ka drīzumā plānots slēgt divas ietekmīgas neatkarīgās avīzes Narodnaja Volja un Nasha Niva (par «nepārbaudītas informācijas» publiskošanu pēc prezidenta vēlēšanām un 11.aprīļa sprādziena Minskas metro). Netiek ziņots par žurnālistu Andreju Počobutu, kuru tiesā par prezidenta nomelnošanu. Vienīgais viņa pārkāpums – rakstos nosaucis Lukašenko par diktatoru. 

Politikas vērotāji, cilvēktiesību aktīvisti un žurnālisti ir vienisprātis, ka varas iestādes šādi cer iebiedēt citus žurnālistus, to skaitā ārvalstu (29.jūnija protesta akcijas laikā tika aizturēts arī šā raksta autors). Iespējams, mērķis ir iebiedēt arī tautu, jo autoritāram režīmam ir vajadzīga vai nu lojāla, vai iebiedēta sabiedrība. Un lojalitāte strauji zūd. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu