Latvija piedalīsies "World Expo 2015" Milānā • IR.lv

Latvija piedalīsies “World Expo 2015” Milānā

36
EXPO 2010, Latvijas paviljons, Foto: Austris Mailītis

Šoreiz centīsies laicīgi gatavoties izstādei, tās pamattēma būs “Paēdināt planētu. Enerģija dzīvei”

Valdība otrdien atbalstīja Latvijas piedalīšanos starptautiskajā izstādē “World Expo 2015”, kas no 2015.gada 1.maija līdz 31.oktobrim notiks Itālijas pilsētā Milānā.Attiecīga Latvijas premjera vēstule tiks nosūtītas Itālijas valdības vadītājam Silvio Bersluskoni, vēstī aģentūra LETA.

Vairāki ministri šodien valdības sēdē uzsvēra, ka ir svarīgi savlaicīgi sākt gatavošanos dalībai izstādē, tāpēc arī nevajadzētu vilkt garumā ar lēmumu par to.

Ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis (PS, “Vienotība”) pauda viedokli, ka kavēšanās ar lēmuma pieņemšanu var ne tikai ievilkt iekšējās diskusijas, bet arī sadārdzināt dažādus pasākumus, ja tie tiek organizēti pēdējā brīdī. Viņš uzsvēra, ka Latvijas dalība ir svarīga arī no politiskā viedokļa, jo 2015.gadā gaidāma Latvijas prezidentūra Eiropas Savienībā.

Arī ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL, “Vienotība”) aicināja skaidri pateikt, ka valdība atbalsta valsts dalību izstādē, jo viņš neredzot iespēju gatavošanās procedūrai noritēt tāpat kā pirms iepriekšējās “Expo” izstādes.

Savukārt finanšu ministrs Andris Vilks (PS, “Vienotība”) mudināja jau no paša sākuma sākt sadarbību ar Latvijas Pārtikas uzņēmumu federāciju, kas ir pietiekami spēcīga nozares asociācija. Tas, viņaprāt, noteikti jāizmanto. Finanšu ministrija uzskata, ka mēģinājumiem piesaistīt attiecīgās nozares asociācijas jānotiek savlaicīgi.

“World Expo 2015” pamattēma būs “Paēdināt planētu. Enerģija dzīvei”.

Oficiālu ielūgumu piedalīties “Expo Milano 2015” Latvija ir saņēmusi ar Berluskoni 2011.gada 4.janvāra vēstuli Valsts prezidentam Valdim Zatleram. Savukārt Ārlietu ministrija (ĀM) ir apkopojusi citu ministriju viedokļus par Latvijas dalību izstādē, un konceptuālu atbalstu ir paudušas Aizsardzības, Ekonomikas, Iekšlietu, Labklājības, Veselības, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības, Tieslietu un Zemkopības ministrijas.

Izstādes pamatfokuss ir pārtika un tās nozīme ilgtspējīgas globālās attīstības nodrošināšanā, ietverot tādas tēmas kā pārtikas tehnoloģijas un kvalitātes kontrole, inovatīvu risinājumu veicināšana pārtikas piegādes ķēdē, veselīgs dzīvesveids un slimību novēršana ar pareizu ēšanu, ekoloģiskā lauksaimniecība. Izstādes organizatori prognozē, ka tajā piedalīsies vismaz 130 valstis un izstādi apmeklēs vairāk nekā 20 miljoni apmeklētāju. Izstādes organizatori jau ir saņēmuši pirmos oficiālos valstu pieteikumus.

Jau ziņots, ka starptautiskā izstāde “World Expo 2010” norisinājās Šanhajā, Ķīnā, no 2010.gada 1.maija līdz 31.oktobrim. Tā ir pasaulē nozīmīgākā starptautiskā izstāde, kas vērsta uz valsts tēla veidošanu un popularizēšanu, tehnoloģiju un sasniegumu demonstrēšanu, eksportspējas veicināšanu.

Latvijas paviljonu izstādē veidoja SIA “Aerodium”, un valsts dalība tajā izmaksāja 2 550 000 latu.

 

Komentāri (36)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu