Parakstus par krievu valodu plāno CVK iesniegt augustā • IR.lv

Parakstus par krievu valodu plāno CVK iesniegt augustā

34
Foto: Reinis Hofmanis, F64

“Vienota Latvija”: Ja notiktu ārkārtas vēlēšanas, parakstu vākšanu varētu ar tām apvienot

Parakstus par krievu valodu kā otru valsts valodu Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) plānots iesniegt līdz gaidāmajām Saeimas ārkārtas vēlēšanām, aģentūru BNS informēja jauniešu kustība “Vienota Latvija”, vēsta aģentūra BNS.

Līdz šim savākti vairāk nekā desmit tūkstoši parakstu. CVK tos plānots iesniegt augusta sākumā, lai, balsojot par jauno Saeimu, cilvēki varētu parakstīties arī par šo ieceri. Tā palielinātos izredzes savākt nepieciešamos vairāk nekā 153 tūkstošus parakstus, norādīja jaunieši.

Biedrības līderis Eduards Svatkovs paudis cerību, ka CVK un valsts augstākās amatpersonas neliks nekādus šķēršļus. Viņš arī sacīja – ja parakstu vākšana un Saeimas vēlēšanas notiks vienā laikā, tiks ieekonomēti valsts budžeta līdzekļi.

“Ja kāds saskata šajās darbībās priekšvēlēšanu kampaņas elementus, varu droši pateikt – ja šie paraksti tiks iesniegti pēc vēlēšanām, nepieciešamais parakstu skaits, visticamāk, netiks savākts, jo cilvēki jau būs morāli noguruši doties uz nepārtrauktām balsošanām. Ir tikai loģiski, ka pilsoņu aktivitāte tiek izmantota ne tikai jaunās Saeimas vēlēšanām, bet arī tik nozīmīgam jautājumam kā krievu valodas nostiprināšana Satversmē,” pastāstījis biedrības pārstāvis Andrejs Grocevs.

“Vienota Latvija” vēlas startēt iespējamajās Saeimas ārkārtas vēlēšanās vienā sarakstā ar “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” (PCTVL).

Jau vēstīts, ka parakstu vākšanai nodibināta biedrība “Dzimtā valoda”. Tajā bez nacionālboļševika Vladimira Lindermana ir arī Jevgēnijs Osipovs un Aleksandrs Gapoņenko un Svatkovs.

Organizācijas sagatavojušas grozījumus Satversmē, paredzot grozīt pamatlikuma 4., 18., 21., 101. un 104.pantu. Tās rosina mainīt Satversmes 4.pantu šādā redakcijā – “Valsts valoda Latvijas Republikā ir latviešu un krievu valoda. Latvijas karogs ir sarkans ar baltu svītru”.

Organizācijas aicina Satversmes 21.pantā svītrot pašreizējo normu, kas noteic, ka Saeimas darba valoda ir latviešu valoda. Rosināts arī noteikt, ka pašvaldību darba valoda ir latviešu un krievu valoda un ikvienam ir tiesības saņemt atbildi latviešu un krievu valodā.

Komentāri (34)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu