Minskā aizturēti 100 klusējošās demonstrācijas dalībnieki • IR.lv

Minskā aizturēti 100 klusējošās demonstrācijas dalībnieki

21
Attēlā: Protesta akcijā aizturētie

Baltkrievijas ĀM aicina tiesībsargājošās iestādes ievērot žurnālistu tiesības

Baltkrievijas Ārlietu ministrija (ĀM) ceturtdien aicināja šīs valsts tiesībsargājošās iestādes, kas dienu iepriekš protesta akcijas laikā aizturēja Latvijas Radio korespondentu Uģi Lībieti un vairākus citus žurnālistus, ievērot plašsaziņas līdzekļu līdzstrādnieku tiesības, vēsta aģentūra BNS.

“Žurnālistu, tostarp Baltkrievijas ĀM akreditēto ārvalstu žurnālistu, tiesības garantē likuma par masu informācijas līdzekļiem 34.pants,” Krievijas aģentūrai “Interfax” sacīja Baltkrievijas ĀM preses sekretārs Andrejs Savinihs. “Tieši atbilstoši šim pantam ir jādod tiesiskais vērtējums visiem minētajiem notikumiem,” uzsvēra Savinihs.

Baltkrievijas likuma par masu informācijas līdzekļiem 34.panta 2.2 punkts dod žurnālistiem tiesības “likumā noteiktajā kārtībā atrasties bruņotu konfliktu vai ārkārtas situāciju rajonos, masu pasākumos, citu sabiedriski svarīgu pasākumu norises vietās un sniegt no turienes informāciju”. 

Ārlietu ministrija par notikušo ir izteikusi nosodījumu un nosūtījusi diplomātisko notu Baltkrievijai ar prasību paskaidrot notikušo.

Jau vēstīts, ka Baltkrievijas galvaspilsētā Minskā trešdien uz aptuveni divām stundām tika aizturēts Latvijas Radio žurnālists Uģis Lībietis. Aizturēšana notika pēc tam, kad Lībietis kā preses pārstāvis bija apmeklējis pret autoritāro Baltkrievijas prezidentu Aleksandru Lukašenko vērstu miermīlīgu protesta akciju un ar mobilo telefonu mēģināja nofotografēt, kā tiek aizturēts kāds akcijas dalībnieks.

Latvijas Radio Lībietis pastāstīja, ka tiesībsargi viņu aizturēja, ielika autobusā, kur bija septiņi žurnālisti no citiem medijiem, kā arī četri citi jaunieši. Viņi tika aizvesti uz milicijas nodaļu, kur tiesībsargi pierakstīja personiskos datus, pārmeklēja mantas, bet neko neatņēma. Nekas sīkāks Lībietim par aizturēšanu paskaidrots netika, un viņš atbrīvots.

Latvijas ĀM preses sekretārs Jānis Sīlis aģentūrai BNS pavēstīja, ka ministrija un vēstniecība Baltkrievijā ir informēta par notikušo un konsuls mēģina noskaidrot sīkākus notikušā apstākļus.

Pēc Baltkrievijas cilvēktiesību aizstāvju ziņām, trešdienas vakarā Minskā aizturēti vairāk nekā 100 protesta akcijas dalībnieku, kā arī 13 žurnālisti, tostarp no Krievijas aģentūras “Interfax” un Baltkrievijas aģentūras “BelaPAN”, britu raidsabiedrības BBC, Baltkrievijā iznākošajiem laikrakstiem “Komsomoļskaja pravda v Belorussii”, “Belgazeta” un “Naša ņiva”. Protesta norise aprakstīta arī radio “Svodoba” vietnē.

Tikmēr jau otrdien naktī, ap pulksten 23 pēc Latvijas laika Krievija līdz nedēļas nogalei pārtraukusi elektroenerģijas piegādi Baltkrievijai nenomaksātā parāda dēļ. Par elektrības padeves atsākšanu Krievija paziņoja, kad tika saņemtas ziņas, ka Baltkrievija atmaksājusi daļu 54 miljonus ASV dolāru lielā parāda par elektroenerģiju. Minska nonākusi finanšu grūtībās, jo tās kontus iztukšojis straujais Krievijas piegādāto energoresursu cenas kāpums, kā arī prezidenta Aleksandra Lukašenko izšķērdīgās sociālās programmas.

Baltkrievijas opozīcija katru trešdienu aicina savus atbalstītājus pulcēties Minskas centrā, lai klusējot protestētu pret autoritārā prezidenta Aleksandra Lukašenko režīmu.

Komentāri (21)

Andris 30.06.2011. 10.51

Tur daudzi korespondenti tika aizturēti – arī igaunis, polis, krievi un no BLR preses.
http://charter97.org/ru/news/2011/6/30/40048/

Interesanti, ka milicija strādā civīlajās drēbēs. Nekādas apliecības neuzrāda, un nekādu emblēmu viņiem nav. Vnk uzbrūk pēkšņi divi bandīti un sāk kaut kur vilkt. Baisi.
http://nn.by/?c=ar&i=56610

Salīdzinājumam – vakardienas nemieri Grieķijā:
http://news1.ghananation.com/international/178877-greece-strikes-june-2011-thousands-of-protesters-in-fresh-anti-cuts-riots.html

+1
0
Atbildēt

2

    Andris > Andris 30.06.2011. 11.25

    Vēl virkne aizturēšanas fotogrāfiju:
    http://charter97.eu/ru/news/2011/6/29/40043/

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Aivars Krauklis > Andris 30.06.2011. 11.28

    Baisi? Bet cik daudziem mūsu pašu bāleliņiem un māsiņām gribas līdzīgu baķku pie mums? Pasargās no SVF, liberastiem, sorosīdiem un pat atcels aritmētiku. Baltkrievija lielai, ja ne lielākai, mūsu sabiedrības daļai šķiet laimes zeme un nekādi ģermokrātu meli to nemainīs.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

marčiks 30.06.2011. 10.20

Baltkrievija šobrīd atgādina tipisku valsti sava sabrukuma priekšvakarā. Lībieša aizturētājiem vispār vajag noraut pau, atvainojos, ausis.

+1
0
Atbildēt

1

    ilmisimo > marčiks 30.06.2011. 12.31

    ..Lībieša aizturētājiem…
    _________________________________
    varbūt duomāja, ka šis no Bengazi?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

gstrazds 30.06.2011. 11.57

Ciniski jau sanāk, bet mums vajadzētu bišku priecāties par citu nelaimi. Baltkrievijas sabrukuma dēļ, kaimiņos atbrīvojas lieli darba spēka resursi, kas mums te visai drīz būs vajadzīgi.
Bailīgajiem un ksnefobiskajiem latviešiem baltkrievi būs īsta dāvana – mierīgi, draudzīgi, strādīgi un līdzīgi mums. Ja te parādītos kaut vai pārdesmit tūkstoši turku, tad infarktu skaits valstī droši vien palielinātos n-tās reizes.

+1
-4
Atbildēt

1

    raimonds_bossltd > gstrazds 30.06.2011. 15.14

    to Dāvids Vikmanis
    Baltkrievija nesabruks. Tā atbrīvosies no asiņainā diktatora un normāli attīstīsies. Sabruks raša-paraša un ķīniešiem krievi būs īsta dāvana – “mierīgi, draudzīgi, strādīgi” un “cilvēkiem līdzīgi”. Ķīniešiem pašiem nevajadzēs līst neskaitāmās šahtās, Ķīnā un visā Dienvidsibīrijā, riskējot ar savām dzīvībām. Mācies ķīniešu valodu, fašistu lops, varbūt viņi tev uzticēs pazemē uzraudzīt darbus!

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu