EK aicina ieviest PVN un finanšu transakciju nodokli • IR.lv

EK aicina ieviest PVN un finanšu transakciju nodokli

21
Foto: Andrejs Terentjevs, F64

PVN 1% apmērā tiktu iekasēts no dalībvalstīm sākot ar 2014.gadu

Izsakot piedāvājumu nākamajam Eiropas Savienības (ES) budžetam, Eiropas Komisija (EK) trešdien nāca klajā ar aicinājumu ieviest ES pievienotās vērtības nodokli (PVN), kā arī aplikt ar nodokļiem finanšu transakcijas, vēsta aģentūras LETA un AFP.

EK projekts izsaucis jau tūlītēju kritiku no Lielbritānijas puses. EK piedāvāto tēriņu apjomu laika periodam no 2014.gada līdz 2020.gadam, kas sasniegtu triljonu eiro, Daunigstrītas pārstāvis nosaucis par “nereālistisku”. Lielbritānija iebildīs arī pret jauniem ES nodokļiem, kas, pēc Londonas domām, uzliks papildus slogu uzņēmumiem un sagraus ES konkurētspēju.

EK prezidenta Žozē Manuels Barrozu izklāstīto priekšlikumu mērķis ir nodrošināt ES iespēju tieši iekasēt pašai savus nodokļus, samazinot bloka institūciju līdzšinējo atkarību no dalībvalstu finansējuma. ES nepieciešams “inovatīvs budžets”, kurā “katrs iztērētais eiro sasniedz savu mērķi”, norādīja Barrozu. Budžeta plāna nākamajiem septiņiem gadiem kopapjoms saskaņā ar EK ieceri būs 1,025 triljoni eiro.

ES tiešie ieņēmumi, kas tiktu iekasēti, pateicoties jaunajam ES PVN un finanšu transakciju nodoklim, gadā sasniegtu 30 miljardus eiro un segtu vairāk nekā 40% no kopējā ES budžeta, pavēstīja budžeta komisārs Janušs Levandovskis. Tādējādi dalībvalstu iemaksas, kas šobrīd sedz 76% no kopējiem ES tēriņiem, samazinātos aptuveni par trešdaļu. Atlikumu segtu uz ES ārējām robežām iekasētie muitas nodokļi, daļa no dalībvalstu PVN ieņēmumiem un ES civildienesta ierēdņu maksātie nodokļi.

EK piedāvātais ES PVN, sākot ar 2014.gadu, viena procentpunkta apjomā tiktu iekasēts visās dalībvalstīs un tieši pārskaitīts ES.

Lai palielinātu ES iespēju piepildīt savu kasi, EK piedāvā ieviest arī tā saukto Tobina nodokli, ar kuru tiktu apliktas Eiropā veiktās finanšu transakcijas. Sagaidāms, ka pret to iebildīs Lielbritānija, Francija un Vācija, kuras dotu priekšroku šāda nodokļa ieviešanai globālā mērogā.

Salīdzinājumā ar pašreizējo budžeta periodu (2007-2013.gadam) EK piedāvā tēriņus palielināt par pieciem procentiem, un domājams, ka tas izsauks asu kritiku no dalībvalstu puses, jo tās spiestas savus izdevumus krasi samazināt.

Tikmēr Barrozu, paziņojot par ES izdevumu prioritāšu maiņu, norādīja, ka “visas valdības vēlas, lai Eiropa darītu vairāk”. Viņš pavēstīja, ka mazākas summas tiks atvēlētas Kopējai lauksaimniecības politikai, priekšroku dodot transeiropas telekomunikāciju un transporta tīklu attīstībai.

Komentāri (21)

mary75 30.06.2011. 10.01

Sliktākais, kas ir ES, ir eirobirokrātija, kas dzīvo milzīgi lepni un izšķērdīgi un pieprasa arvien vairāk, bez tam vairojas trakāk kā Latvijas birokrātija.
Cik atceros, kad visur mazināja tēriņus, tā prasīja sev vēl un vēl.
Bez tam pārmērīgā birokratizācija ir galvenais traucēklis attīstībai.

+7
0
Atbildēt

0

www.vecamate.lv 30.06.2011. 21.55

Tā jau daudzi baltie pūpēži aizgājuši.. sākot no klaušu nodevu laikiem, Romas svēto, Bizantiju,psrsu, un visu līdzīgo..:) Liela sistēma dzīvo strauju,tauriņa dzīvi,paplivinās pati sev.,nu tā ,gadus 100,labi ja..Birokrāti veikli rada paši savu valsti,jo citādi to milzumu nav kam riktēt :)Ideju griesti,kad nu briest ziepes – piemetīsim ka vēl kādu nodokli :) Paralēli,mēs te tā smuki norijam vietējo makaronu kravu vagonus, kā,piem. zemniekam Jānim, pat sapņos vairs nedrīkst tēloties vienādi līdzmaksājumi,vai kādas tamlīdzīgas apgrēcības, un mokoši cenšamies sev iestāstīt, ka svētā krēsla vienaldzīgajiem pārstāvjiem, vienmēr taisnība,nu tāpēc,ka blablabla, un vispār, tā aksioma,Briselē svētīti vārdi.. :) Un izejas nav, jo otrā pusē komuņaki,krievu lācis. Un paši – ko tad mēs varam,maziņi,spītīgi sakniebtu lūpu sērojoši? Kad tik kur pieglausties,paldies. Bet nu, viss rit, un pubertāte pāriet, un nākamība skaista!

+2
0
Atbildēt

6

    lebronj2356 > www.vecamate.lv 30.06.2011. 23.46

    “Vēsturniekam” derētu zināt, ka Roma svārstījās uz sabrukuma robežas vairākkārtīgos posmos pēc Kristus dzimšanās – bet iemesli jau tie paši, kas mūsdienās bagātnieku alkatība iznīcina vidusšķiru, bet pēctam dabū cīnīties ar plebeju baru…

    Jebkura valsts/savienība, kas izskauž vidusšķiru ir nolemta iznīcībai, šo iznīcību var pavilkt garumā dažādi faktori, bet tā nav diskutabla !

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    krisjanis_sondors > www.vecamate.lv 30.06.2011. 23.58

    Tā vairāk bija atbilde uz to, ka lielai sistēmai mūžs var būt arī ilgāks par 100 gadiem, turklāt stipri ilgāks.
    Es arī neesmu speciālists, tāpēc par Romas sabrukuma iemesliem tagad nediskutēšu. Iespējams, Tev taisnība, bet man Tavs spriedums šķiet pārāk vienkāršots.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > www.vecamate.lv 01.07.2011. 08.47

    Krix
    Galēji izvirtusi vergturu šķira, bija iemesls Romas impērijas sagrāvei. Tas pats notika ar Bizantiju, tas sagaida arī krieviju, kur bez iepriekš minētiem cēloņiem, vēl ir tās vergu gadsimtu ilgā negatīvā selekcija.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    krisjanis_sondors > www.vecamate.lv 30.06.2011. 22.45

    Senā Roma pastāvēja krietni vien ilgāk par 100 gadiem, tāpat arī Ēģipte.
    Pārlieku paviršas zināšanas nav labs pamats tik nopietniem spriedumiem.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    www.vecamate.lv > www.vecamate.lv 30.06.2011. 23.22

    Taisnība:) Subjektīvi. Kā jebkas no vēstures :) Man drīzāk,tādas kā dzejnieka apceres,par šodienas sajūtu,domformu,virzienu. Uz atsaucēm,faktiem,cipariem pat nepretendēju.Jo “sāls” mīt citur. :)Ņemiet par labu ;)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    www.vecamate.lv > www.vecamate.lv 01.07.2011. 04.31

    Runa jau bišku par citu,cien.Krišjāni.Romas gadskaitļiem nav nozīmes, arī gadsimti ir nieks.Kuņģa prieki, baseinos peldošie patricieši,ar iztēli,kaut kā ļoti atgādina mūsu rimi ratiņfamīlijas svētdienās :) Jeb, bezmērķīga, ēdoša,khm ,patērētāju sabiedriska formācija, manuprāt, a priori, nav ilgtspējīga.Cipariņus var bīdīt kā patīk, bet barības trakts Lāčplēsi,vai Spīdolu neaizvietos.:) Idejai- kāpēc, tomēr jābūt.Postmodernā nav populāri, bet nu.;)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Una Grinberga 30.06.2011. 10.36

Tas ir loģisks solis par to, ka ieguldījums kopējā budžetā ir atkarīgs no ekonomikas lieluma un ka finanšu iestādes tiek stingrāk kontrolētas, bet EK budžeta pieaugums gan ir neloģisks, ja tik daudz ES valstīm ir jāsamazina savi valstu budžeta izdevumi!

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu