Līgotājus aicina pļavās neplūkt retus un saudzējamus augus • IR.lv

Līgotājus aicina pļavās neplūkt retus un saudzējamus augus

25
Foto: Lauris Vīksne, F64
Karīna Vītiņa

Svētku rotājumos nedrīkst likt ne naktsvijoles, ne Sibīrijas skalbes vai silpurenes

Dabas aizsardzības pārvalde Līgo svētku svinētājus pirms vainagu pīšanas un svētku pušķu veidošanas aicina atcerēties, ka pļavās līdzās bieži sastopamiem augiem ir atrodami arī reti un saudzējami augi, kurus svētku pušķos un vainagos nedrīkst iekļaut, informē ziņu aģentūra LETA.

Svētku rotājumos nedrīkst likt Latvijas retos un aizsargājamos augus, tostarp savvaļas orhidejas – naktsvijoles, purva dzeguzenes, dzegužpirkstītes, dzegužpuķes vai dzegužkurpītes, kā arī Sibīrijas skalbes vai noziedējušās, pūkainās silpurenes. Šos augus vajag baudīt dabā, informēja Dabas aizsardzības pārvaldes Dabas uzraudzības un izglītības departamenta direktores vietniece Gita Strode.

Pirmssvētku laikā Dabas aizsardzības pārvaldes valsts vides inspektori lūkos, lai netiktu plūkti aizsargājamie augi īpaši aizsargājamās dabas teritorijās, kā arī pārbaudīs puķu un jāņuzāļu tirgus, lai novērstu aizsargājamu augu tirdzniecību.

Jāņu svinētāji var plūkt paši pļavās vai tirdziņos iegādāties rudzupuķes, pīpenes, sarkano un balto āboliņu, suņuburkšķus, papardes, kalmes, madaras, asinszāli, birztalu nārbuli, raspodiņu, vībotnes, magones un citus vasaras visgarākajās dienās ziedošos augus, taču arī šie augi pļavās jāplūc ar mēru un saudzīgi, jo arī šos bieži sastopamos augus nedrīkst plēst ar saknēm.

Svinētājiem jāatceras, ka Latvijā ir arī indīgi un bīstami augi, kurus nevajadzētu plūkt, piemēram, velnarutkus, gundegas, latvāņus un citus indīgos augus, skaidroja Strode.

Sugu un biotopu aizsardzības likuma 12.pants aizliedz īpaši aizsargājamos augus vai to daļas lasīt, noplūkt vai izrakt, kā arī aizliegts pārdot, dāvināt, kolekcionēt vai audzēt savvaļā ievāktus aizsargājamos augus. Šādas aizliegtas darbības ir administratīvi sodāmas, piemērojot naudas sodu fiziskām personām līdz 500 latiem, bet juridiskām – līdz 1000 latiem, konfiscējot nelikumīgi iegūtos augus.

Komentāri (25)

Irena Cirule 20.06.2011. 16.05

Rakstam 0 vērtības bez attiecīgo augu bildēm. Ja jūs domājat, ka gados jauni rīdzinieki atpazīst kaut pusi no sarakstā minētajiem augiem un kaut 1 no tiem,kas minēti kā aizsargājami, tad tas ir stipri pārspīlēts optimisms

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu