Pieteikties uzņēmumu "baltajam sarakstam" varēs jau šogad • IR.lv

Pieteikties uzņēmumu “baltajam sarakstam” varēs jau šogad

7
Saeimas foto

Sarakstā iekļuvušajiem būs mazāka valsts kontrole, vieglāka piekļuve ES fondiem

Jau šogad plānots izsludināt pieteikšanos uzņēmumu “baltajam sarakstam”, kas sniegs iespēju uzņēmējam saņemt īpašu un labvēlīgāku attieksmi no valsts puses, “SEB bankas” un aģentūras LETA rīkotajā seminārā informēja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāra vietnieks nodokļu jautājumos Juris Stinka.

Pieteikties “baltajam sarakstam” varēs uzņēmumi, kuru neto apgrozījums iepriekšējā taksācijas gadā pārsniedzis trīs miljonus latu, budžetā iemaksāto nodokļu kopsumma iepriekšējā taksācijas gadā pārsniegusi 500 000 latu, vidējais darbinieku skaits pēdējā pusgadā ir vismaz 25, vidējā bruto darba samaksa uzņēmumā pēdējā pusgadā nav mazāka par 600 latiem, kā arī saimnieciskā darbība tiek veikta ilgāk par trim gadiem.

“Baltajā sarakstā” tiks iekļauti tie uzņēmumi, kam nav nodokļu parādu vai tie uz pieteikuma iesniegšanas brīdi nepārsniedz 100 latus, par kuriem nav sākts maksātnespējas, tiesiskās aizsardzības vai ārpustiesas tiesiskās aizsardzības process, kā arī saistībā ar nodokļu maksātāja darbību vai pret nodokļu maksātāju vai tā amatpersonām nav sākts kriminālprocess par krāpšanu, dokumentu viltošanu, izvairīšanos no nodokļu un tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas vai citiem noziedzīgiem nodarījumiem, kas var ietekmēt nodokļa apmēra noteikšanu.

Sarakstā iekļautajiem plānotas tādas priekšrocības kā pievienotās vērtības nodokļa atmaksa trīs dienu laikā, vienkāršotas muitas procedūras, individuālu Valsts ieņēmumu dienesta (VID) konsultantu, savlaicīgu informāciju par VID konstatētajiem iespējamiem nodokļu nenomaksas riskiem, VID rakstiskas atbildes tiks sagatavotas ātrāk nekā patlaban noteiktajā kārtībā, kā arī tiek solīta publicitāte FM un VID interneta mājaslapās.

Jau ziņots, ka valdība pērn augustā apstiprināja plānu ēnu ekonomikas apkarošanai un godīgas konkurences nodrošināšanai 2010.-2013.gadam. Plāns paredzēts arī veidot īpašu uzņēmumu “balto sarakstu”, kurā iekļautajiem uzņēmumiem būs priekšrocības valsts pasūtījumu saņemšanā, atvieglota piekļuva Eiropas Savienības fondiem, kā arī tie saskarsies ar mazākām kontrolēm no valsts puses un saņems vienkāršotas administratīvās prasības.

Komentāri (7)

Martins 19.06.2011. 13.56

Atbalstāmi

0
0
Atbildēt

0

daina_tabuna 18.06.2011. 21.55

Vienkārši lieliski! 95% Latvijas uzņēmumu neatbilst vienam, vairākiem vai pat nevienam kritērijam. Tajā skaitā arī visi lielie pārtikas pārstrādes uzņēmumi, kuros tik augsts algu līmenis nav reāls. Šķiet, ka kārtējo reizi tiek lobētas bankas, kam šie kritēriji ir izpildāmi.

0
0
Atbildēt

3

    dro > daina_tabuna 18.06.2011. 23.06

    Dolārs. Šķiet, ka kārtējo reizi tiek lobētas bankas, kam šie kritēriji ir izpildāmi.
    _______________________
    Nu jau gan Tu pārspīlē, bet piekrītu, ka minimālā vidējā alga /600 Ls/ ir šķērslis daudziem uzņēmumiem. Manuprāt varēja pacelt nomaksājamo nodokļu slieksni, bet vidējo algu samazināt.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Tamāra Nolmane > daina_tabuna 20.06.2011. 11.02

    Par algām viss ir pareizi, jo ievedot preci no citām valstīm var nomaksāt PVN 500’000 kaut viena darījuma ietvaros. Tad Elkor arī vienā mierā kvalificētos.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > daina_tabuna 20.06.2011. 14.19

    @JansK
    Es domāju, ka šeit vajadzētu būt atrunai, ka PVN netiek ņemts vērā.

    @Ino
    Pie 3 miljonu apgrozījuma 0,6 miljoni nodokļos… Ja tas ir domāts kopā ar PVN, tad tiešām vēl var celt augšā.

    Pēc manas saprašanas baltajā sarakstā drīkstētu būt arī celtniecības uzņēmumi, kas veic remontdarbus Mazpuļķu pamatskolā. Bet ja tos remontdarbus līdz šim veica vietējā firma ar 5 večiem, 60000 latu apgrozījumu un visu no tā izrietošo, tad vari būt cik godīgs vien gribi… nekāds baltais saraksts nespīd. Tajā pašā laikā tur remontu nevarēs veikt arī pašreizējie būvniecības giganti, kas kopš 2008. gada beigām arī vairs netiek šajā sarakstā dēļ nokritušā algu līmeņa. Sekojoši- no tā saraksta nav nekāda labuma, jo tajā iekļūs tikai atsevišķi izredzētie uzņēmumi un no reti kuras tautsaimniecības sfēras.

    0
    0
    Atbildēt

    0

Mārtiņš Mits 18.06.2011. 02.35

Nu-nu, a kā ar vienlīdzīgu attieksmi pret visiem? Tagad jo lielāks esi, jo vairāk valsts tevi mīlēs?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu