Bezdarba līmenis jūnijā Latvijā sarūk līdz 13% • IR.lv

Bezdarba līmenis jūnijā Latvijā sarūk līdz 13%

16
Foto: Raitis Plauks, F64

Pašlaik reģistrētais bezdarbnieku skaits ir mazākais kopš 2009.gada

Bezdarba līmenis Latvijā šīs nedēļas sākumā, pēc operatīvajiem datiem, ir 13% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, kas ir par 0,2 procentpunktiem mazāk, salīdzinot ar maija beigām, paskaidroja nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) direktore Baiba Paševica informē ziņu aģentūra BNS.

Paševica norādīja, ka bezdarba līmeņa samazināšanās saistīta ar sezonas darbiem, kā arī to, ka darba devēji vairs nesamazina darbinieku skaitu.

Šīs nedēļas sākumā NVA uzskaitē bija 146 853, bezdarbnieki, kas ir mazākais bezdarbnieku skaits kopš 2009.gada septembra. Maija mēnesī reģistrēto bezdarbnieku skaits bija 150 479.

Kā norādīja direktore, viszemākais bezdarba līmenis ir Rīgas reģionā, kur bez darba ir 9,7% no ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem. Tai seko Kurzeme (13,6%), Zemgale (14,3%), Vidzeme (14,6%), bet visaugstākais bezdarba līmenis ir Latgalē – 21,4% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita.

Saskaņā ar NVA operatīvajiem datiem Rīgas pilsētā šīs nedēļas sākumā bez darba ir 9,1% ekonomiski aktīvo iedzīvotāju, tai seko Ventspils un Jelgava, kur katrā reģistrētais bezdarba līmenis ir 10,2%. Savukārt visaugstākais bezdarbs no lielajām pilsētām saglabājas Rēzeknē – 19,2% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita.

Šobrīd NVA reģistrētas 3890 vakances, kas nozīmē, ka vidēji uz vienu brīvo darbavietu pretendē 38 bezdarbnieki, informēja NVA direktore.

Komentāri (16)

Una Grinberga 13.06.2011. 12.37

Es patiešām stingri ieteiktu arī virsrakstos likt, ka REĢISTRĒTAIS bezdarba līmenis samazinās un arī atteikties no %, jo cik nojaušams no CSP tautas skaitīšanas rezultātiem, tad ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaits varētu būt stipri mazāks absolūtos skaitļos.

+5
-2
Atbildēt

0

ingus 13.06.2011. 12.56

tik pat labi mēs varētu atrēķināt nelegālo nodarbinātību, un mums tas cipars paliktu apmēram tāds pats…

+4
-1
Atbildēt

0

Kinskis 13.06.2011. 13.23

Tā vietā, lai demonstrētu niecīgus bezdarba samazinājumus, vajadzētu ieskatīties patiesībai acīs un atzīt, ka lielākā daļa likvidēto darba vietu pēdējos gados ir bijušas būvniecībā (~60T), tirdzniecībā (~50T) un tml. nozarēs, kur tika galvenokārt apgūta kredītu / vai struktūrfondu nauda un kuras papildus iedvesmoja vēsts par 7 treknajiem gadiem. Pārskatāmā periodā iekārtot darbā visus tos, kas vēl nav aizbraukuši, būtu iespējams tikai ar krānu un buldozeru metodēm – protams, uzkraujot papildus parādu nastu nākošajām paaudzēm. Savukārt starptautiskā līmenī vajadzētu norādīt uz valstīm aiz Baltijas jūras, kuras finansēja šo kāršu namiņu un kuru dēļ cilvēki emigrē no Latvijas, reaģējot uz bezdarbu un nesamērīgajiem parādiem.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu