Tēlnieks Īle uzvarējis starptautiskā tēlniecības konkursā • IR.lv

Tēlnieks Īle uzvarējis starptautiskā tēlniecības konkursā

25
Attēlā: tēlnieks Kārlis Īle
Karīna Vītiņa

Īle uzvarēja ar 2,65 metrus augstu figurālu kompozīciju “Taurenis”

Latviešu tēlnieks, Kārlis Īle, jūnijā ieguvis Krievijas pilsētas Permas Starptautiskā mūsdienu metāla tēlniecības festivāla “Mākslas sezona” galveno balvu ‒ Nikolaja Polukarova kausu, informē aģentūra BNS.

Festivāls „Mākslas sezona” Permā notiek jau kopš 2006, un ir kļuvis par nozīmīgu kultūras pasākumu. Konkursa dalībniekiem piecu dienu laikā jāizveido savi darbi, ko pēc tam izstāda pilsētas ielās plašākai apskatei, kā norādīts Permas tūrisma mājas lapā.

Īle norādīja, ka Permas vadība katru gadu rīko vairākus mākslas festivālus un nozīmīgākais no tiem ir visā Krievijā atzītais Starptautiskais mūsdienu plastiskās tēlniecības festivāls, kurā tiek veidotas vides skulptūras no dažādiem ilgmūžīgiem materiāliem: akmens, metāla un koka, informē aģentūra LETA. Katru gadu uz festivālu tiek aicināts kāds tēlnieks no Eiropas. Šogad dalībai izraudzīts Īle.

Festivālam tēlnieks radīja 2,65 metrus augstu figurālu kompozīciju “Taurenis”, kas veidota autortehnikā ‒ ažūrs metinājums ar glezniecisku faktūru. Skulptūrā attēlots trausls taurenis ar stilizētu vīrieša ķermeni, kura rokās ir zieds.

Mākslinieks Latvijas Mākslas akadēmijā beidzis figurālās tēlniecības meistardarbnīcu pie profesora Alberta Terpilovska un joprojām turpina darboties figurālās tēlniecības jomā.

Popularitāti tēlnieks iemantojis ar panākumiem ledus, smilšu un uguns skulptūru konkursos, tomēr strādā arī ar tēlniecības tradicionālajiem materiāliem – akmeni, metālu un koku.

Īle ir arī veidojis Saldus pilsētas strūklaku “Medus piliens” un granīta skulptūru “Dzērveņēdājs” Ventspilī. Tēlnieks sadarbībā ar tēlnieku Ģirtu Burvi radījis pieminekli “Skursteņslauķis un mūrnieks” Rīgā, kā arī ažūra autortehnikā darināto skulptūru “Lietusļautiņi” Ikšķilē, skulptūru “Vārna” Liepājā un skulptūru “Ilūzija” Biksērē.

Komentāri (25)

ievuliitis 08.06.2011. 15.39

Kārlis pats vai kāds draugs, kas bija noteikti līdzi palīgos pie projekta realizācijas varētu to bildi, kā komentāru ielikt.
Vēl Karļa īles darbi ir godalgoti Jelgavas ledus skulptūru festivālos. Ir ugunsskulptūras projekti realizēti.
Noteikti cilvēki vel var ko atcerēties.
Apsveicu!

+2
0
Atbildēt

0

Agnese Lûse 08.06.2011. 17.10

Pievienojos apsveicēju pulkam,esmu lepns ka tik skaista veidaa Latvijas vārds tika nests pasaulē !
Viņa tēlnieka darbs tiešām ir skaists mākslas darbs,ceru ieraudzīt so darbu “dzīvajā” :)
Paldies Īlem :)

+1
0
Atbildēt

0

Norge 08.06.2011. 15.32

Bet Taurenis? Kur ir Taurenis? Gribu to redzēt!

0
0
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu