Mūkusalas puķes • IR.lv

Mūkusalas puķes

33

No šodienas līdz 15.jūlijam Rīgā, Mūkusalas mākslas salonā, būs skatāma izstāde “Mūkusalas puķes” jeb “”Parīzes salons” Pārdaugavā”, kas veidota pēc 18.gadsimta franču mākslas salonu tradīcijām.

Mūkusalas mākslas salona vasaras izstādes ekspozīcija veidota, sekojot vēsturiskajiem 18.gadsimta franču oficiālās mākslas izstādes jeb salona paraugiem, kur sienas visā augstumā no grīdas līdz griestiem klāja gleznas, kopējam ekspozīcijas garumam dažkārt sasniedzot pat astoņas jūdzes, ziņo aģentūra LETA.

Izstādes “Mūkusalas puķes” ekspozīcijai ir plaša amplitūda – sākot no 1922.gada Leo Svempa kompozīcijas “Baltie ziedi” līdz pat Leonīda Āriņa 1980.gadā gleznotajam darbam “Puķes vāzē”, kas liecina par ilgstošu šī žanra noturību daudzu gadu garumā. Neskatoties uz puķu gleznojumu piederību salonisma izpausmēm, reti kurš gleznotājs savā daiļradē ir izvairījies no ziedu gleznojumiem tā iemesla dēļ, ka žanrs ir pateicīgs dažādu glezniecības problēmu risināšanā, turklāt tas ir emocionāli iedarbīgs un populārs pasūtītāju vidē.

Vēsture vēsta, ka Rīgas pilsētas daļa, kur pašlaik atrodas Mūkusalas iela, ir viena no Pārdaugavas senākajām un centrālākajām apkaimēm, kas izveidojās 19.gadsimta beigās. Vēl pat 20.gadsimta sākumā šeit atradās plašs meža masīvs un pļavas, kurās ziedēja lauku un dārzu puķes. Iespējams, šie ziedi ir bijuši iedvesmas objekts daudzu pazīstamu latviešu gleznotāju darbiem, kas tagad ir apskatāmi izstādē “Mūkusalas puķes”, pauž Barčevska.

Izstādei izvēlētas kompozīcijas, kurās tēlotas dažādu šķirņu brīvās dabas puķes.

Vasaras izstādē “Mūkusalas puķes” būs aplūkojami Āriņa, Anša Artuma, Aleksandras Beļcovas, Normunda Brasliņa, Ērikas Gulbes, Voldemāra Irbe, Leo Kokles, Jāņa Tīdemaņa, Jāņa Pauļuka, Svempa, Herberta Siliņa, Rūdolfa Piņņa, Oto Skulmes, Uga Skulmes, Ludolfa Liberta, Franciska Varslavāna, Ulda Zemzara un citu autoru darbi no Mūkusalas mākslas salona kolekcijas.

“Mūkusalas puķu” apskate būs bez maksas. Salona adrese – Rīgā, Mūkusalas ielā 42.

 

Komentāri (33)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu