Bērziņu pie Saeimas piketētāji sagaida ar svilpieniem • IR.lv

Bērziņu pie Saeimas piketētāji sagaida ar svilpieniem

14
Attēlā: Savienība "Černobiļa" pauž atbalstu pašreizējam prezidentam Valdim Zatleram.
Indra Sprance

“Delnas” rīkotajā protesta akcijā piketē pret oligarhu varu un Latvijas nozagšanu

Protestētāju rindas pie Saeimas ir sarukušas. Ap 11 no rīta šeit pulcējās ap 100 protestētāju, novēroja aģentūra LETA.

“Sabiedrības par atklātību “Delna”” direktors Kristaps Petermanis pa megafonu klātesošajiem skaidroja, ka līdz prezidenta vēlēšanām būs vēl ilgi jāgaida, jo pieteikušies daudzi debatētāji. Protestētāji sākuši izklīst, lai, iespējams, atgrieztos pirms Valsts prezidenta vēlēšanu rezultātu paziņošanas.

Saeimas sēdes pārtraukumā pie klātesošajiem aprunāties iznāca vairāki deputāti. Sarunās iesaistījās Raivis Dzintars (VL-TB/LNNK), Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK), Imants Lieģis (“Vienotība”), Ingūna Rībena (“Vienotība”) un Sergejs Dolgopolovs (SC). Deputāti tika iztaujāti ne tikai par prezidenta vēlēšanām, bet arī par iespējamo valsts uzņēmumu privatizāciju un saistībā ar bažām par krievu valodas statusa nostiprināšanu valstī.

Kā novēroja Ir.lv, ceturtdien no rīta pie Saeimas pulcējās aptuveni simts iedzīvotāji, ar plakātiem rokās aicinot deputātus uz atklātu politiku. Iedzīvotāji turēja rokās plakātus “Nost ar oligarhu varu”, “Salūzušam buldozeram vieta šrotā”, “Politiskie līķi nedrīkst ievēlēt prezidentu. “Vienotību” uz kapsētu, vieglas smiltis 10.Saeimai”, “Esam pret Latvijas nozagšanu!”, kā arī lielu plakātu, kurā aprakstīti pirmie 10 soļi, kā “atgūt nozagto Latviju”. Protestētāji ar sarkanām lapiņām sagaidīja deputātus, kas devās uz Saeimas plenārsēdi. Daudzi izkliedza saukļus “mēs par Zatleru”, “nost ar oligarhu varu”, savukārt sabiedrības par atklātību “Delna” vadītāja Inese Voika, uzrunājot klātesošos, uzsvēra, ka Saeimai ir jāmaina īpašnieki – no oligarhiem uz tautu.

Aģentūra BNS iepriekš vēstīja, ka aktīvisti tur rokās lielu transparentu, uz kura deputāti sadalīti divās daļās – vienā pusē ar virsrakstu “Par tiesiskumu” minēti to deputātu vārdi, kuri balsoja par kratīšanas atļauju Aināra Šlesera dzīvesvietā, savukārt otrā pusē, ar uzrakstu “Pret tiesiskumu” minēti tie, kuri balsoja pret. Pagaidām pikets norit samērā mierīgi, vien atsevišķi oratori izrāda lielu aktivitāti, skaļi runājot par deputātu atbildību.

Ar tautu apstājas runāt vien retais tautas kalps. Latvijas Radio vēsta, ka ar piketētājiem parunāt iznākusi Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (JL, “Vienotība”). Viņa sola turpināt strādāt un atbalstīt tās morālās vērtības, ko viņa ir atbalstījusi. Deputāti turpina pulcēties uz plenārsēdi. Viņu attieksme ir dažāda – citi runā ar vēlētajiem un strīdas par godīgu deputāta darbu. Piketētāji prezidenta amata kandidātu Andri Bērziņu (ZZS) sagaidīja ar svilpieniem. Daudzi saka, ka atnākuši atbalstīt pašreizējo Valsts prezidentu Valdi Zatleru.

Klātesošajiem tiek dalītas arī sarkanas A4 formāta lapas, kas simbolizē “sarkano kartīti”. Vēl pasākumā tiek dalīti uzsaukumi, kuros minēti pirmie desmit soļi kā atgūt nozagto Latviju.

Piketu rīko sabiedrība par atklātību “Delna”. Tā aicināja cilvēkus atnākt pie Saeimas un paust savu atbalstu cīņai par tiesisku valsti un pret oligarhu varas turpināšanos.

Vienlaikus “Delna” ceturtdien iesniegs Saeimā programmu par tiesiskas valsts atjaunošanas principiem un plānu, kā izbeigt oligarhu varu Latvijā, kas ir “viens no galvenajiem iemesliem korupcijas pastāvēšanai”.

Arī biedrība “Progresīvie”, atbalstot “Delnas” protesta akciju, aicina ceturtdien pulcēties pie Saeimas, lai nepieļautu, ka diskreditētais parlaments par Valsts prezidentu ievēl oligarhu izvēlētu personu.

Jāpiebilst, ka pie Saeimas ceturtdien piketēja arī savienība “Černobiļa”, kas pauda atbalstu savas biedrības biedram un Valsts prezidentam Valdim Zatleram.

Komentāri (14)

mary75 02.06.2011. 09.59

Malači, kas atnāca.
Vienīgā nelaime, ka mūsu deputāti mazāk baidās no tautas, vairāk baidās no saviem saimniekiem.
Bet, vienmēr esmu brīnījies – pie Saeimas, komentāros, Lemberga aizstāvju tikpat kā nav, kā balsošana – 20% garantēti.
Viņi ko, guļ komā 4 gadus, un tad viņus pamodina, lai nobalsot?

+20
0
Atbildēt

4

    martins_kibilds > mary75 02.06.2011. 13.26

    @andza
    Jā, diezgan precīzs ZZS elektorāta apraksts. Diemžēl tā tas arī ir.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 02.06.2011. 11.20

    Tur jau tā lielākā nelaime, ka “it kā saprotami” ZZS elektorātam, katram kas kaut nedaudz vairāk informēts, no tās viņu demagoģijas, puspatiesībām un meliem mati ceļas stāvus, populisms, orientēts uz aprobežotāko daļu.

    +8
    0
    Atbildēt

    0

    astra_ozo > mary75 02.06.2011. 12.19

    Lembja fani noteikti savā vairumā ir labi cilvēki,īsti darba rūķi, bet padomju okupācijas varas izčakarēti cilvēki. Vairums trūcīgi. Viņa elektorāts – vecākās paaudzes laucinieki (bijušie kolhoznieki), daļa nepārkrievoto latgaliešu, kam nepatīk “Rīgas kundzība” un arī samērā liels skaits sveštautiešu. Kas viņus visus vieno – ilgas pēc stingras rokas, pēc saimnieka vai kaut kā tamlīdzīga. Tur ir gan skaudība, gan apbrīns.
    Vēl viņiem patīk, ka viņs uzbrūk centrālajai varai, kuru daudzi no viņiem uzskata par galveno iemeslu savam pašreizējam ne pārāk spožajam stāvoklim.
    Zems izglītības līmenis, avīzes ja lasa – tad tikai LA vai NRA(nedēļas nogales komplektu). Internets viņiem ir tumša bilde

    +9
    0
    Atbildēt

    0

    esmeralda_se > mary75 02.06.2011. 10.26

    Dzeri – 90% ZZS elektorāts labi ja zin par interneta eksistenci. Turklāt, kas ir ārkartīgi būtiski – paskaties, kā kameru priekšā runā ZZSisti, jo sevišķi viņu saimnieks – vienkārši, bez gudriem svešvārdiem, tā, kā savējie… Katram saprotami.

    +9
    0
    Atbildēt

    0

dro 02.06.2011. 11.08

Pie saeimas salasījušies vairāki simti? Ja Delna būtu aicinājusi atbalstīt Zatlerus, būtu vairāki tūkstoši.

+5
0
Atbildēt

0

dro 02.06.2011. 12.39

Škesteris – mūsdienu Endzelīns!: Latgale tiek diskriminizēta:)

+4
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu