Zatlera pienākums • IR.lv

Zatlera pienākums

5
Aivars Ozoliņš

Valsts nozagšana no publicistikas pārcelta politiķu valodā

Prezidents Valdis Zatlers ir aicinājis tautu uz karu pret oligarhiem, un viņam tajā, saprotams, pieklātos arī pašam piedalīties. Arī tāpēc, ka Zatlera uzrunā tautai novilktās līnijas oligarhu pusē ir nepārprotami redzams, kuri ir tie politiķi, kuru varai laiks pielikt punktu, toties otrajā – tajā, kura it kā vēlētos politiku bez oligarhiem, – aina nebūt nav tikpat skaidra. Tajā neviens nav bijis ārpus politikas ar oligarhiem, jo politikas bez oligarhiem Latvijā līdz šim nav bijis.

Neviens, protams, nevar viens pats mainīt valstī 20 gados iekopto politisko kultūru. Taču nepietiks arī ar to, ka Zatlers, ierosinādams referendumu, nodevis tautai varu pašai «lemt par savu turpmāko likteni». Protams, tauta lems, atlaist vai neatlaist Saeimu, un diezin vai jāšaubās, kāds būs tās lēmums 23.jūlijā. Taču tas būs tikai pirmais solis. Pēc tam tautai vēlēšanās būs jāizvēlas, kurus pilnvarot rīkoties savā vārdā. Būtu traģiski, ja arī šoreiz kaut cik ievērojamai daļai vēlētāju atkal «nebūtu, par ko balsot», ar šo «par ko» domājot gan politiķus, gan viņu piedāvājumu.

Lai tā nenotiktu, būs izšķiroši svarīgi uzturēt nesaduļķotu Zatlera ierosinātā procesa galveno vēsti un programmatisko mērķi – nepieļaut «demokrātijas privatizāciju» un «pielikt punktu šauras personu grupas patvaļai». Tāpēc būs vajadzīgi līderi, kuri šo mērķi atgādinātu līdz pat vēlēšanām un pēc tām spētu īstenot.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu