Pašu bērni, pašu maizīte • IR.lv

Pašu bērni, pašu maizīte

7
Baiba Stikute (39) ar viru Daini audzina Andri (16), Mārtiņu (14), Kristapu (11), Rūdolfu (6) un Filipu (2). Foto — Andrejs Terentjevs, F64
Ieva Puķe

Laikā, kad Latvijas demogrāfijas glābšanai tiek veidotas komisijas un darba kārtībā ir prognozes par sveša darbaspēka ievešanu un pensiju likvidēšanu, rakstām par trim modernām mammām, kuras dzīvē paspējušas visu, un vēl bijušas patriotiskas: katrai ir vairāk par trim bērniem 

Viņām visām ir kaut kas kopīgs. Un tā nav tikai vērā ņemamā virtuozitāte, kādā viņas izžonglē starp bērnu skolām un pulciņiem un pašu darba aktivitātēm, gādājot arī par tīrību mājās un mīļumu ģimenes attiecībās. Laikā, kad citas baidās laist pasaulē mazuļus, viņu saimēs ir ne tikai pa vienam bērnam – mammai un tētim -, bet vairāki: arī dzimtenei. Šīm mammām, kas pašas bērnību pavadījušas mazākās ģimenēs, ir pa spēkam uzņēmējdarbība, mācības un ceļojumi. Un tas nav valsts pabalstu nopelns, ka viņu saimes materiālā labklājība ar katru mazuli ir tikai augusi. 

Lielie pabaro un apgulda mazos
«Redziet, mums ir trīs nedaudz vecāki bērni, un pa vidu pagāja kāds laiks, lai saprastu, ka varam vēl kādu bērnu pieņemt ģimenē,» piecu dēlu māte Baiba ievada sarunu Stikutu mājā Pārdaugavā. Ir agra pēcpusdiena, mazākais puika guļ diendusu, bet sešgadnieks profesora izskatā aktīvi snaiksta kaklu istabas stūrī un pieprasa uzmanību. Baiba lūdz viņu aiziet parotaļāties pie kāda no lielajiem brāļiem, kas jau atgriezies no skolas. Dēls klausa. 

«Pieņemt?» esmu pārsteigta par šo adopcijai raksturīgo vārdu, bet lielģimenes mamma mierīgi paskaidro: «Jā, man liekas, ka bērnus nevis atļaujas, bet pieņem.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu