Bērziņš un Zatlers gatavi startēt arī otrajā vēlēšanu kārtā • IR.lv

Bērziņš un Zatlers gatavi startēt arī otrajā vēlēšanu kārtā

13
Attēlā: Prezidenta amata kandidāti Andris Bērziņš (ZZS) (K) un Valdis Zatlers (L).

Abi kandidāti atbalsta deputātu imunitātes atcelšanu pret kriminālvajāšanu

Abi Valsts prezidenta amata kandidāti – pašreizējais Valsts prezidents Valdis Zatlers un eksbanķieris, Saeimas deputāts Andris Bērziņš (ZZS) – ir gatavi rosināt deputātu imunitātes pret kriminālvajāšanu atcelšanu. Tāpat kandidāti apliecināja gatavību piedalīties otrajā prezidenta vēlēšanu kārtā, ja tāda notiks un viņi tiks uzaicināti tajās startēt, vēsta aģentūra LETA.

Tā kandidāti otrdien paziņoja Latvijas Radio notiekošajās prezidenta amata kandidātu debatēs.

Bērziņš uz jautājumu, vai ir gatavs rosināt deputātu imunitātes pret kriminālvajāšanu atcelšanu atbildēja: “Protams. Es īsti nesaprotu tos nosacījumus, bet, ja ir nopietns gadījums, var rīkoties nekavējoši. Tāda atļauja jau ir. Kāpēc to nedarīt?” sacīja Bērziņš. Savukārt Zatlers atbildēja, ka ir gatavs rosināt deputāta imunitātes atcelšanu un ka 2008.gadā jau tika rosināts atrisināt pretrunu starp diviem likumiem un ka Saeima šo pretrunu nav labojusi, “tā ka pati uzkāpa uz tā grābekļa, ko pati bija atstājusi”.

Patlaban Satversmes 29.pants paredz, ka “Saeimas locekli nevar apcietināt, izdarīt pie viņa kratīšanas, ne citādi aprobežot viņa personas brīvību, ja tam nepiekrīt Saeima”, un 30.pants nosaka, ka “pret Saeimas locekli nevar uzsākt kriminālvajāšanu vai uzlikt viņam administratīvu sodu bez Saeimas piekrišanas”.

Zatlers būtu gatavs piedalīties arī otrajā prezidenta vēlēšanu kārtā un šādu nostāju skaidroja ar to, ka līdz ar viņa pieņemto lēmumu par Saeimas atlaišanas rosināšanu viņam jāuzņemas atbildība par turpmāko procesu attīstību. Savukārt Bērziņš norādīja: ja viņam būs bažas, ka “tur ir kāda spēle”, tad viņš nepiedalīsies tālākajā vēlēšanu gaitā.

Abi prezidenta kandidāti skaidroja, ka par iespēju piedalīties 11.Saeimas vēlēšanās lems pēc prezidenta vēlēšanu noslēguma ceturtdien. Kā ziņots, prezidenta vēlēšanas notiks 2.jūnijā. Zatlera pilnvaras beidzas 7.jūlijā.

Komentāri (13)

Una Grinberga 31.05.2011. 16.37

Bērziņam gan nav kauna – ar tāda veida skeletiem viņam sen jau bija jāatsauc sava kandidatūra!!!

+8
0
Atbildēt

2

    Māris > Una Grinberga 31.05.2011. 17.30

    abi divi

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Daiga Fišere > Una Grinberga 31.05.2011. 17.13

    O, un tas vēl nebija viss! Bērziņš arī brīnījies, kāpēc nepieciešama Nulles deklarācija. Tautai esot tiesības naudas podu dārzā norakt, nebūšot tak pareizi tai šo brīnišķīgo tradīciju liegt! :D

    Nevar saprast, vai Bērziņš ir vairāk marasmātisks idiots, vai rafinēts Lemberga teātra maita!

    +5
    0
    Atbildēt

    0

buchamona 31.05.2011. 16.46

Nu redzēsim, cik lielā mērā Saeimas atlaišanas draudi ietekmēs deputātu balsojumu. Ja Zatlers netiks ievēlēts, tas būs vēl viens arguments daļai vēlētāju, lai piedalītos referendumā par šīs Saeimas atlaišanu. Vismaz dažādu aptauju rezultāti šādu varbūtējo bildi rāda.

Ja Zatlers netiks ievēlēts, domāju, ka vispareizākais būtu viņam startēt vēlēšanās Vienotības sarakstā. Būs tur kāds tad, kas pievalda Vienotības ” stārus” :) Palikt malā Zatleram vnk vairs nav tiesību, pēc tāda varoņgājiena :)

+7
0
Atbildēt

5

    tetrapack > buchamona 31.05.2011. 17.04

    Kāpēc vispareizāk būtu iet Vienotībā valdīt kaut kādus stārus, ja pats ar savu partiju viņš piesaistītu droši vien trīskārt vairāk balsu un varbūt kopā ar Vienotību un Visu Latvijai beidzot iegūtu reālu vairākumu Saeimā?

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > buchamona 31.05.2011. 17.31

    Zatleram tad prātīgāk būtu formulēt citādu mērķi kā V, piem. par godīgprātīgu politiku un pilsonisku sabiedrību, tad nenotiktu būtiska vēlētāju atšķelšana no esošajiem NA un V iespējamiem atbalstītājiem.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > buchamona 31.05.2011. 20.34

    Bērziņš diezin vai pat par kolhoza priekšsēdētāju derētu, nevaru iedomāties nevienu valsti, kura būtu kritusi tik zemu, ka tai būtu tāda līmeņa prezidenta kandidāts, kam nav nekāda sajēga it ne par ko, absolūti rigida domāšana ar senilo izmaiņu iezīmēm.
    Un tādi mums ieņēma un ieņem augstus posteņus.
    Murgs.
    Bet, par iespējamo Zatlera partiju – esmu tikai par, un uzskatu, ka tas būtu svētīgi, viņš savāktu daļu no visu partiju, izņemot VL, elektorāta, un daļu no tiem, kas nebalsotu.
    V, diemžēl, daudzu acīs jau sevi galīgi diskriditējusi, bez ierunām pakalpojot Lembergam, un pat nemēģinot pretoties.
    Zatlers, turpretī, pierādīja, ka pretoties var, un kas notika – ZZS piežmiedza asti un mainīja toni.
    V, diemžēl, galīgi zaudējusi gan harismu, gan “draivu”, kas bija JL Repšes laikā, un vairs nekad nepiesaistīs tik daudz balsis, bet, tās varētu nepazust, un aiziet pie Zatlera.
    Bet, tagad, gandrīz, pārliecināts, ka viņu pārvēlēs, kurš tad, izņemot PLL, kurai nav ko zaudēt, riskēs pirms vēlēšanām?
    Bet jauna partija jādibina, ne Zatlerim, tad Striķei.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 31.05.2011. 17.40

    Bet, kādēļ tas ir jādara? :) Nākošajā Saeimā jau tā pat būs pietiekami liela putra. SCP idejas no Vienotības nekur nepazudīs, tas nozīmē, ka pretrunas starp it kā sabiedrotajiem – VL/LNNK un Vienotību saglabāsies, SC + ZZS sadarbība kļūs vēl ciešāka, nav argumentu, lai Zatlers spraugtos vēl pa vidu kaut kur iekšā ar savu kabatas partiju. Ataisnojama šāda rīcību būtu tikai tad, ja pēkšņi viņš piedāvā pavisam kaut ko jaunu – LV politikā vēl neformulētu, ko nevar savienot ne ar Vienotības, nedz VL/LNNK jau esošām nostādnēm

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 31.05.2011. 17.14

    Ja Zatlers taisa savu partiju un, ja viņš neformulē ar ko tā atšķirās no Vienotības, teiksim, tad tā ir lieka vēlētāju balsu šķelšana. No šīs stadijas LV politika it kā jau iet ārā – no viena līdera partijas.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

ievuliitis 01.06.2011. 10.08

“Es īsti nesaprotu tos nosacījumus, bet, ja ir nopietns gadījums, var rīkoties nekavējoši.”
Tā ir fantastika! Kā cilvēks, kas nav apveltīts ar elementāru sajēgu var pretendēt uz Valsts Prezidenta amatu?

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu