Zatlers ierosina atlaist Saeimu • IR.lv

Zatlers ierosina atlaist Saeimu

336
Foto: Ieva Cika, LETA
Indra Sprance

Valsts prezidents pirmo reizi vēsturē rosina Saeimas atlaišanu, lai novērstu Latvijas demokrātijas privatizāciju. Referendums gaidāms jūlijā, jaunas vēlēšanas iespējamas septembrī  

Valsts prezidents Valdis Zatlers  nolēmis ierosināt referendumu par 10.Saeimas atlaišanu, viņš sestdien vakarā paziņoja uzrunā tautai, ko tiešraidē translēja Latvijas Televīzija un Latvijas Radio.

Uzrunājot tautu, Zatlers paziņoja, ka ceturtdienas Saeimas lēmums neļaut veikt kratīšanu Saeimas deputāta Aināra Šlesera (PLL) dzīvesvietās “ir kā sirēna, kas brīdina par nopietnu konfliktu starp likumdevēja varu un tiesu varu”, kas jau iezīmējās iepriekšējā parlamenta sasaukuma laikā. “Saeima izrādīja necieņu un neuzticēšanos tiesu varas kompetencei,” ceturtdienas balsojumu novērtēja Zatlers. Turklāt tas nav noticis pirmo reizi – šī Saeima bez pamatojuma jau noraidīja no tiesnešu vidus virzītu kandidātu Augstākai tiesai, bet iepriekšējais Saeimas sasaukums nav apstiprinājis Augstākās tiesas virzītu kandidātu ģenerālprokurora amatam.

“Saeima parādīja, ka vispirms tā aizstāv šauru grupu vai konkrētu cilvēku personiskās intereses, nevis valsts intereses,” paziņoja Zatlers, norādot, ka arī valdība, kurai būtu jādomā par Latvijas nākotnes uzdevumiem un attīstību, “vairāk skatās uz to, ko saka kāds cilvēks ārpus Saeimas”. Prezidents atzina, ka tauta un arī viņš pats līdz šim ir pārāk labticīgi vērojuši interešu grupu darbību, bet ir pienācis laiks rīkoties radikāli. “Tuvojas mūsu valsts demokrātijas privatizācija”, teica Zatlers.

Valsts prezidents uzsvēra, ka Latvija pēdējo gadu laikā ir paveikusi brīnumu – pārvarējusi ekonomisko krīzi, kuras smagumu uz saviem pleciem iznesuši Latvijas iedzīvotāji. “Kā vārdā šie upuri tika nesti, vai tiešām, lai vairotu oligarhu peļņu, lai ļautu apzagt savu valsti, lai tiesiskums kļūtu par nenozīmīgu saukli?” sacīja prezidents. 

Zatlers uzsvēra, ka labi apzinās, ka šis lēmums viņam var liegt izredzes tikt apstiprinātam atkārtoti Valsts prezidenta amatā, taču viņš ir zvērējis strādāt tautas labā, tāpēc viņš nedomās par savām interesēm un nolēmis rosināt atlaist Saeimu, lai dotu cilvēkiem jaunu iespēju mainīties uz labu.

Šī ir pirmā reize Latvijas valsts vēsturē, kad Valsts prezidents ir izmantojis Satversmes 48.pantā noteiktās tiesības rosināt Saeimas atlaišanu.

Referendumam par Saeimas atlaišanu jānotiek ne agrāk kā vienu mēnesi un ne vēlāk kā divus mēnešus pēc Valsts prezidenta ierosinājuma paziņošanas Centrālai vēlēšanu komisijai (CVK). Visticamāk, referendums varētu notikt kādā no jūlija brīvdienām, kas iekrīt šajā mēneša termiņā. Konkrētais referenduma laiks ir jānosaka CVK un tās vadītājs Arnis Cimdars jau prognozējis, ka komisija sanāks uz sēdi pirmdien un referenduma termiņš varētu būt 30.jūlijs.

Referendumā Saeima būs atlaista, ja vairāk nekā puse balsotāju izteiksies par Saeimas atlaišanu. Šajā referendumā nav kvoruma ierobežojumu, tas būs noticis pie jebkura balsotāju skaita. Ja Saeima ir atlaista, tad ne vēlāk kā divus mēnešus pēc šī lēmuma ir jānotiek jaunām vēlēšanām – tātad vēlākais līdz septembra beigām.

Valsts prezidenta lēmums par Saeimas atlaišanas ierosināšanu neatceļ ar likumu uzlikto prasību noteiktā termiņā Saeimai pārvēlēt Valsts prezidentu. Līdz šim vēlēšanu laiks bija noteikts 2.jūnijā, Saeimas kārtējās sēdes laikā. Saņemt Saeimas juridiskā biroja vadības komentāru par šo situāciju pašlaik nav izdevies.

Pirms lēmuma pieņemšanas Valsts prezidents sestdien tikās ar Saeimas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu (JL, Vienotība), premjeru Valdi Dombrovski (JL, Vienotība)  un ģenerālprokuroru Ēriku Kalnmeieru. Nekāda informācija pēc tikšanās netika sniegta. Kā Ir.lv informēja Valsts prezidenta preses dienestā, tikšanās ar katru amatpersonu notika atsevišķi.

Jau vēstīts, ka Saeima ceturtdien ārkārtas sēdē noraidīja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja un Ģenerālprokuratūras lūgumu atļaut kratīšanu deputāta Šlesera dzīvesvietā. 

Kratīšanas lūgumu atbalstīja tikai 35 deputāti – 29 klātesošie “Vienotības” deputāti, kā arī 6 klātesošie apvienības “Visu Latvijai!” – “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK deputāti. Pret bija 7 deputāti no PLL un ZZS – Imants Jānis Bekešs, Andris Bērziņš (Rīga), Māris Kučinskis, Edgars Zalāns, Iveta Grigule, Vitauts Staņa, bet atturējās 37 deputāti – visa “Saskaņas centra” frakcija, vēl citi ZZS un PLL deputāti. Balsojumā nepiedalījās četri parlamentārieši, kas bija reģistrējušies sēdei – Dana Reizniece Ozola (ZZS), Laimis Šāvējs (ZZS), Ainārs Šlesers (PLL) un Didzis Zemmers (ZZS).

Komentāri (336)

Valdis Liepiņš 28.05.2011. 21.14

Tagad cerams tauta aizies uz referendumu par saeimas atlaišanu. Būtu tā kā laiks parādīt savu atbalstu Zatleram. Viņš nupat no manis izpelnījās Triju Zvaigžņu ordeni.

+74
-2
Atbildēt

15

    inesite15 > Valdis Liepiņš 29.05.2011. 12.04


    Bet Lelle, bet par premjeru būs jauns enerģisks cilvēks!!!……….. ” … tas glumais shetavods …

    – baaa ! – ta Tu taa sekretutka, kas pa naktīm sev iztikas naudu pelna, būtu ???

    0
    -6
    Atbildēt

    0

    Agnese Lûse > Valdis Liepiņš 28.05.2011. 23.35

    Godīgi sakot man kā vienotības vēlētājam no vienas puses ir prieks par Zatlera izvēli,no otras puses neziņa ..? Pieņemt lēmumu par piedalīšanos referendumā uz karstam emocijām ir pāragri !
    Gaidīšu kādas diskusijas izvērtīsies sabiedrībā,ko teiks Pilsoniskā Savienība un Vienotība !
    Protams ja uz politiskās skatuves pārādīsies Sudraba,tad protams,lēmumus būs viennozīmīgs,referendumā piedalīšos,bet ja arī nebūs Sudraba,bet izlemšu piedalīties referendumā,tad visticamāk par to pašu Vienotību vien balsošu,bet svītrošu ārā G.Kristovski un protams Mūrnieci,iespējams būs vēl citi arī…Ceru tie kas atturējās un balsoja pret Šlesera kratīšanu nākošā Saeimā neiekļūs !!!
    Vārdu sakot,gaidīšu,skatīšos, domāšu un tad izlemšu !

    +4
    -9
    Atbildēt

    0

    inesite15 > Valdis Liepiņš 29.05.2011. 11.57

    Nu, taa uzruna jau nu …hihihi … standartinjsh – bet tiem politbĻĻĻurburbuļiem tomēr vietu parādīja, tas jaa :))) – lai neaiztiek īpatnjus, kas, atšķirībā no profesionālajiem politnullēm, kaut ko tomēr pa žizņi iespēj – vismaz par sevi pastāvēt – i visiem pretendentiem, i visiem kopletokoppartijas balsotājiem tādu smuku žebērkli galvenāskrokasvietā :))))))))))) – vecais puika no Ģimnastikas ielas tomēr ietaisīja, un tas priecē :)))

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    murnieks112233 > Valdis Liepiņš 29.05.2011. 09.54

    >dzeris 49
    Da nu, izbeidz! Tiekretīni kā aptaurēti mauks tikai savu, viņiem nav citas izejas. Par prezidenti kļūs sieviete un tad viss sāks iet uz labo pusi.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    austrisv > Valdis Liepiņš 29.05.2011. 10.27

    Lelle, bet par premjeru būs jauns enerģisks cilvēks!!! To nu gan neaizmirsti!
    Tas , ceru, ka būs Valdis Dombrovskis, kurš jau to ir pierādījis, lai gan šā sasaukuma saeima slaikā, viņu veiksmīgi boķēja ZZS1 paldies Dievam, ka ne ilgi.
    Par to Finka pareģojumu, atbalstīju gan arī es, ja vien gribi atcerēties! Paskaties vien atpakaļ pavisam nesen.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    murnieks112233 > Valdis Liepiņš 29.05.2011. 09.50

    Trīszvaigžņu ordenis ir smagi degradēts, jo ir sadalīts visiem neliešiem, korumpantiem un valsts izlaupītājiem.
    Daudzi te neticēja, kad es teicu, ka pienāks brīdis, kad Saeimu padzīs un būs ārkārtenes. Mani pat aprēja un par stulbu saukāja…nu ir tuvu tas brīdis, kas zagļi sēdēs cietumā…

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    Precīzi pateikts, Baiba. :) Manās acīs arī Zatlers šobrīd pelnījis vislielāko cieņu. Zatlera runa, lai arī nebija glancēta, toties patiesa, dziļi cilvēcīga un tāpēc iedvesmojoša. Lai mums visiem kopā izdodas! Beidzot mums ir vēl viens izcils valstsvīrs. Un jācer, ka tiksim pāri tām samazgām un visiem “skeletiem skapjos”, kas tūliņ pat gāzīsies pār šī cilvēka galvu.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    murnieks112233 > Valdis Liepiņš 29.05.2011. 09.52

    VVF ir tāda pati kā buldozers. Vajag taču vienreiz noņemt rozā brilles un apskatīties labi!!!

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > Valdis Liepiņš 29.05.2011. 09.19

    Te nu var piekrist, ka tautas liela daļa neguļ!
    Man prieks par jauniešiem. Žēl, ka nevarēju vakar vakarā būt pie pils, jo nedzīvoju Rīgā. Žēl, ka tur nevarēšu būt arī 2. jūnijā, jo jābrauc uz lielu jubileju. Kā nekā tikšanās ar jaunības draugiem.
    Uh, kas vakar man par lielu pozitīvu emociju daudzumu, ko saņēmu pēc Zatlera vakardienas runas!
    Žēl Freibergas, kura kritizē Zatleru, jo pati nebija spējīga pieņemt šo valstij svarīgo lēmumu toreiz, tad vēzis būtu izopere’ts daudz ātrāk…

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    Iveta Štāla > Valdis Liepiņš 28.05.2011. 21.40

    Tauta jau ir stulba. Negribas ticēt īpaši, ka tie, kas balsoja par ZZS un PLL tagad pēkšņi griezīs kažoku uz otru pusi un skries uz referendumu. Ir ļoooti daudz cilvēku, kas svētā pārliecībā tic 3A labajiem darbiem.
    Bet nu Valdis beidzot parādīja, ka ir īsts vecis. Tajā pašā laikā…ko viņam gan citu atlika darīt? Tāpat bija diezgan liela varbūtība, ka čekistu nebūtu “pārsitis”. Tad nu izspēlēja pēdējo kārti.

    +12
    -5
    Atbildēt

    0

    mary75 > Valdis Liepiņš 29.05.2011. 00.14

    Es arī domāju, ka Zatlera pārvēlēšanas iespējas palielinājušās.
    Tagad tautā būs tik liels atbalsts Zatlerim, ka balsošana pret viņu taisni pirms Saeimas vēlēšanām partijai var dārgi maksāt, domāju, tas pat mūsu āmuriem Saeimā ir skaidrs, un vispār jau viņi ir bailīgi, kad redz, ka tauta neguļ.

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

    Māris > Valdis Liepiņš 28.05.2011. 23.29

    Tā nav.
    Pirmkārt, Prezidenta uzdevums nav gādāt par savu politisko ādu un popularitāti, bet gan būt valsts prezidentam – un to Prezidents Zatlers šoreiz ir vairāk kā godam veicis.
    Otrkārt, nemaz nav tik pašsaprotami, ka būtu vinnējis Bērziņš – kaut vai palasiet Latvijas Avīzē par “pietiek” atklājumiem par viņa ģimenes šeptēm! Tādus gājienus saprot lielākā daļa sabiedrības; pat ja nebūtu bijusi Zatlera runa, šīs ziņas dēļ pastāv liela varbūtība, ka pat SC noraustītos un atteiktos Bērziņu atbalstīt.
    Treškārt, palasiet komentārus gan šeit, gan Delfi, gan LA, lai kļūtu skaidrāka bildīte cik liela tautas daļa ir ilgi gaidījusi uz iespēju atvadīties no 3A. Ja mēs, šie sajūsminātie komentētāji, liksim arī savu plecu pie vezuma iekustināšanas (t.i., gādāsim par milzīgu tautas atsauksmi referendumā), ardievu LPP un ZZS.

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

    FaLcoN > Valdis Liepiņš 28.05.2011. 22.08

    Cik zināms, pietiek, ja uz referendumu aiziet kautvai tikai mana ģimene (kas ir jau garantēts!), jo saskaņā ar Satversmes 48.pantu, vajadzīgs ir tikai vairākums !

    +9
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > Valdis Liepiņš 28.05.2011. 23.01

    Referendums, visdrīzāk, izdosies, jautājums, ko vēlāk savēlēs.
    Nu, ja atkal savēlēs šo te “sarkano kvadrātu”, nu tad neko, tad neko labāku arī neesam pelnījuši.
    Skaidrs, ka ZZS un SC daudz mazāk nebūs, bet, PLL gan varētu nebūt vispār, un tāpēc vien bija vērts, smirdoņas Saeimā būs krietni mazāk.

    +13
    -1
    Atbildēt

    0

    and_krumins > Valdis Liepiņš 28.05.2011. 21.41

    Tauta aizies!

    +13
    0
    Atbildēt

    0

kreëstliv 28.05.2011. 21.12

MALACIS!!!

+61
-1
Atbildēt

1

Sintija Sproģe 28.05.2011. 21.15

Es esmu uz dibena! Mūsu prezidents, Zatlers, vispirms iekoda visiem gan par korupciju, gan par negodīgu naudas pārdali, un vēl beigās rosināja saimes atlaišanu! Cepuri nost tādam mugurkaulam!

+53
-1
Atbildēt

1

    inesite15 > Sintija Sproģe 29.05.2011. 12.13

    :)))))))))) – ja Tevim tādu berzinjandra spērienu pa tādu juutīgu vietu ietaisītu, Tu vēl ne par tādu Žannu-d-Arku gatavs būtu pataisīties :)))

    BET, VIENALGA, FORSHI !!!

    Kaut marginalai, bet tautai, VAJAG IZRĀDES ……. maizes ta nebuushot ….

    0
    -8
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu