Latvija pagaidām nav pieprasījusi atmaksāt ES fondus • IR.lv

Latvija pagaidām nav pieprasījusi atmaksāt ES fondus

25
Inta Puriņa, F64

Maksājumi pārtraukti līdz brīdim, kamēr izdosies vienoties par sistēmas pilnveidojumiem

Latvija no Eiropas Komisijas (EK) nav pieprasījusi Eiropas Savienības (ES) fondu maksājumu atmaksu 135,6 miljonu latu apmērā, aģentūru BNS informēja Finanšu ministrijas (FM) Komunikācijas nodaļas vadītāja Baiba Melnace.

FM kā ES fondu revīzijas iestādes pārstāve paskaidroja, ka maksājumi ir nevis zaudēti, bet gan tikai uz laiku apturēti. Maksājumus apturējusi nevis EK, bet Latvija, ņemot vērā perioda vidū EK būtiski mainīto nostāju par akreditēto ES fondu vadības un kontroles sistēmu. Izdevumu deklarēšana un maksājumu pieprasīšana no EK pārtraukta līdz brīdim, kad ar EK izdosies vienoties par nepieciešamajiem pilnveidojumiem sistēmā. Kad šis risinājums tiks panākts, Valsts kase atjaunos deklarēšanu, tostarp to, kas bija aizturēts,” norādīja Melnace.

Viņa arī uzsvēra, ka EK Latvijas vadības un kontroles sistēmu ir atbilstoši akreditējusi un akceptējusi 2007.-2013.gada plānošanas periodam un līdzīgi revīzijas iestāde darbojās iepriekšējā periodā, tāpēc EK perioda vidū mainītā nostāja nebija gaidīta. Jauna EK audita vizīte Latvijā notiks jūnijā. Ministrijas pārstāve pauda pārliecību, ka tajā EK apstiprinās, ka visi nepieciešamie uzlabojumi ir veikti.

Pēc Melnaces teiktā, projektu realizētājus šī situācija nav skārusi. Viņi pieteiktos maksājumus visu laiku ir saņēmuši un turpinās saņemt. Šī situācija arī nekādi neietekmē Latvijas budžeta konsolidācijas apmēru, jo tas esot tikai naudas plūsmas jautājums, nevis valsts budžeta ieņēmumu daļas izmaiņu jautājums. Ieguldīto naudu ES fondu projektu īstenotājiem vispirms atmaksā no valsts budžeta līdzekļiem. Pēc tam Latvija EK iesniedz izdevumu deklarācijas par projektos veiktajām atmaksām un saņem no EK atmaksas savā budžetā.

Eiroparlamentārietis Ivars Godmanis piektdienas rītā intervijā LNT raidījumā “900 sekundes” pastāstīja, ka EK ir saņemtas pretrunīgas ziņas par auditu kvalitāti Latvijā un to neatkarīgumu, tādēļ Latvijai jau vasaras pirmajā pusē ir steidzami jāpieņem izmaiņas likumos, kas uzlabotu auditu kvalitāti.

Viņš norādīja, ka auditu dēļ EK ir apturējusi fondu maksājumus Latvijai, kuri tagad jāsedz no valsts budžeta. “Paldies Dievam, Latvijas valdība savas saistības pret uzņēmējiem pilda, bet viņi to dara uz deficīta rēķina. Nesaņemot naudu no Eiropas, palielinās deficīts mūsu budžetā. Tas ir ļoti slikti, jo starptautiskie aizdevēji var prasīt lielāku konsolidācijas apmēru,” sacīja Godmanis.

Pēc eiroparlamentārieša teiktā, šāda informācija tiek slēpta un maksājumi ir apturēti jau kopš pērnā gada novembra. Viņš piebilda, ka šāda situācija kavē arī laicīgu ES fondu apgūšanu, taču pauda cerību, ka likumu izmaiņu pieņemšana, kas nodrošinās auditu neatkarību, situāciju atrisinās.

ES fondi Latvijā ir viens no svarīgākajiem instrumentiem, ar kuriem stimulēt ekonomikas atveseļošanos. Uzņēmēji iepriekš pauduši uzskatu, ka valstij ir jāveicina ES fondu apguve un nedrīkst taupīt uz fondu apgūšanas rēķina.

Eiropas naudas apguves periodā no 2007. līdz 2013.gadam no ES fondiem Latvijai pieejami aptuveni 3,18 miljardi latu.

Komentāri (25)

andris902 27.05.2011. 18.45

…vai Godmaņa kungs šo informāciju izurbināja no auss vai deguna?…ja EP deputāts TV tērgā kā tirgus bāba, tad ir jautājums – ko šis Latvijas pārstāvis tur dara?…darba laikā guļ tāpat kā Kalvītis Saeimas sēžu laikā?…sagribējās strelkas pārmest?…nožēlojami, Ivar Godmani!…

+2
0
Atbildēt

2

    lebronj2356 > andris902 28.05.2011. 16.06

    Es ieteiktu zanEi kļūt mazliet paškritiskākai pret pastāvošo koalīciju, sevišķi V(zanEs protežē), jo nožēlojami ir vien tas, ka šāda situācija ir radusies, tas ir veiksmīgi noklusēts līdz Godmanis to ir cēlis gaismā, bet mēs joprojām neko nedaram, laikam jau Latvijai naudiņas daudz, ka var tā atļauties, mēs arīdzen neesam pārtraukuši nekādus maksājumus ES budžetos – tā kā šī ir dubulta cūcība, kur Godmanim ir maz sakara.

    P.S. zanEi adresētais attiecas arī uz citiem V fankiem, kas ar kritisku attieksmi neaizraujas !

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    andris902 > andris902 28.05.2011. 19.04

    …Krix…nesēdi tikai pie TV ar atvērtu mutīti, bet atver austiņas un sāc sekot valstī notiekošajām norisēm…tikai priekš Tevis:

    …uzmanīgi izlasīji rakstu?…pamanīji rindkopu: “FM kā ES fondu revīzijas iestādes pārstāve paskaidroja, ka maksājumi ir nevis zaudēti, bet gan tikai uz laiku apturēti. Maksājumus apturējusi nevis EK, bet Latvija, ņemot vērā perioda vidū EK būtiski mainīto nostāju par akreditēto ES fondu vadības un kontroles sistēmu. Izdevumu deklarēšana un maksājumu pieprasīšana no EK pārtraukta līdz brīdim, kad ar EK izdosies vienoties par nepieciešamajiem pilnveidojumiem sistēmā.”

    …nu, ko!… baigie nejēgas un valsts izputinātāji – nolēmuši neapturēt uzsāktos projektus, neiesaldēt pieejamās naudas, ļaut strādāt un realizēt iesākto…vai Tev grūti apjēgt,kādas sekas rodas projektus apturot?…te Tev dažas saitītes hronoloģiskā secībā – lasi un domā!….bet Sudrabas izpausmes ļoti stipri atgādina viņas rīcību 2002.gadā ar Phare programmas izķernāšanu…

    …pie Godmaņa izteikumiem varu tikai piebilst jau agrāk rakstīto atziņu:
    “Paši bīstamākie meli – nedaudz sagrozīta patiesība.” /Lihtenbergs/

    http://www.likumi.lv/doc.php?id=221657&from=off

    http://bnn.lv/2010/12/22/sabiedriba/sudraba-valsts-izvirzijusi-nepareizus-merkus-es-fondu-apguve/

    http://bnn.lv/2011/02/07/bizness/1725atvieglo-prasibas-es-fondu-projektu-istenotajiem/

    http://www.db.lv/citas-zinas/pern-apguti-99-6-proc-valsts-budzeta-lidzekli-es-fondu-projektiem-234096

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu