Saeima glābj Šleseru no KNAB kratīšanas • IR.lv

Saeima glābj Šleseru no KNAB kratīšanas

188
Attēlā: Andris Šķēle un Ainārs Šlesers.
Indra Sprance

35 deputātiem no Vienotības un VL-TB/LNNK balsojot par, 7 pret, 37 atturoties, Saeima liedz kratīšanu Šlesera mājās

Saeima ceturtdien ārkārtas sēdē noraidīja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) un Ģenerālprokuratūras lūgumu ļaut veikt kratīšanu PLL līdera Aināra Šlesera dzīvesvietā. Publicējam pilnā apjomā Saeimā iesniegtos KNAB dokumentus par birojā sākto kriminālprocesu pret deputātu Šleseru, kā arī Saeimas sēdes stenogrammu.

Par KNAB un prokuratūras lūguma atbalstīšanu balsoja 35 deputāti –  29 klātesošie “Vienotības”  deputāti, kā arī 6 klātesošie apvienības “Visu Latvijai!” – “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK deputāti. Pret bija 7 deputāti no PLL un ZZS – ImantsJānis Bekešs, Andris Bērziņš (Rīga), Māris Kučinskis, Edgars Zalāns, Iveta Grigule, Vitauts Staņa, bet atturējās 37 deputāti –  visa “Saskaņas centra” frakcija, vēl citi ZZS un PLL deputāti. Balsojumā nepiedalījās četri parlamentārieši, kas bija reģistrējušies sēdei – Dana Reizniece Ozola (ZZS), Laimis Šāvējs (ZZS), Ainārs Šlesers (PLL) un Didzis Zemmers (ZZS). 

“Es joprojām uzskatu, ka šīs Saeimas prestižs un visa darbība ir ievērojami augstāks, nekā iepriekšējās Saeimas prestižs un darbības, “ pēc Saeimas lēmuma noraidīt prokuratūras un KNAB lūgumu paziņoja Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (JL, “Vienotība”).  Viņa uzsvēra, ka deputāti savu izvēli publiski pamatoja saviem vēlētājiem. “Tas ir ļoti svarīgi, ka netika teikts viens, bet darīts cits, “ sacīja Āboltiņa., norādot, ka “vēlētājiem ir jāparāda, kā viņi vērtē šo balsojumu”.

Prokurors Māris Leja lūgts sniegt viedokli, cik KNAB speciālistiem ir svarīgi veikt kratīšanu pie Šlesera, Ir.lv atbildēja, ka “tas ir svarīgi izmeklēšanai”. Viņš arī atzina, ka šis varētu būt iemesls turpmākām diskusijām par to, vai šī kārtība, kāda patlaban ir attiecībā uz deputātu imunitāti un kratīšanu, ir piemērota.  “Šī procedūra kaut vai vienreiz ir jāiet cauri, lai praksē redzētu, kā tas darbojas. Šis, protams, nav vienīgais mērķis, bet papildus viens no momentiem tas ir, “ pirms Saeimas ārkārtas sēdes Ir.lv sacīja Leja.

Pirms tam Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija, diviem deputātiem balsojot par, bet trīs – atturoties, nolēma noraidīt kratīšanas lūgumu. Par kratīšanas ļaušanu bija deputāte Janīna Kursīte Pakule (V) un Raivis Dzintars (VL-TB/LNNK), bet pārējie trīs deputāti to neatbalstīja – komisijas vadītājs Vitālijs Orlovs (SC), Jānis Klaužs (ZZS) un Jānis Bekešs (PLL), līdz ar to lūgums tika noraidīts.

Kā skaidroja Orlovs, viņš atturējies balsojumā, jo bija divas vēstules no Ģenerālprokuratūras. Viena vēstule bija iesniegta vakar, kurā norādīts, ka nav pamata ļaut veikt kratīšanu Šlesera dzīvoklī, bet otra šodien, to atļaujot, līdz ar to – neesot ne par ko skaidrības, tāpēc viņš un citi  deputāti atturējušies. Savukārt Šlesers deputātiem pauda gandarījumu par šo lēmumu, norādot, ka komisijas locekļi neesot pakļāvušies “priekšvēlēšanu spēlēm”.

Komentāri (188)

marčiks 26.05.2011. 13.16

Cirks. Kāda jēga Šlesera kratīšanai, ja tā nav negaidīta un Šleseram pietiek laika, lai aizgādātu lietiskos pierādījumus kaut vai uz Vladivostoku?

Balsojums gan labi demonstrē patiesās “koalīcijas” Saeimā.

+39
-2
Atbildēt

2

    andrisskrastins > marčiks 27.05.2011. 09.45

    Ir diezgan skaidrs, ka KNAB ir tiesneša sankcija lai novērotu Šleseru un viņa dzīves vietas. Kā viņš kaut ko mēģinās iznīcināt vai nobēdzināt, to var diezgan viegli piefiksēt.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Ilva > marčiks 26.05.2011. 13.21

    Tajā pat laikā kustināt mēslus ir samērā riskanti. Aiz žoga uzreiz būs “caps”.
    Papildu domāju, ka gan jau ir iespējams atrast mehānismu kā nepieļaut ka iznīcina materiālus mājās

    +8
    0
    Atbildēt

    0

buchamona 26.05.2011. 13.30

Nezinu, cik liederīgi ir kratīt Šleseru viņa dzīvoklī, lai par to lemj profesionāļi. Man interesantāka liekas situācija, kad Vienotības + VL deputāti ir “par” , bet ZZS + PLL +SC, kā jau ierasts LV svarīgos brīžos, ir vienoti ” pret” :)
Kas Vienotības stratēģiem bija galvās, kad lēma par valdošās koalīcijas aprisēm? Kas tie bija par apsvērumiem, kuri lika SCP mētāties ar veto? Cik šķībā spogulī ir jāskatās, lai nopietni spriestu par tādu koalīcijas modeli, kā- V+SC+ZSS ? :) Kas tā būtu par koalīciju? Kādiem pazemojumiem Vienotībai būtu jāiziet cauri, lai ” lielie brāļi” apvienību neizmestu ārā? Un- beigu beigās, kas šobrīd ir Vienotība un vai Vienotība apzinās šī brīža situācijas nopietnību, kuru tā pati ir radījusi?

+34
-2
Atbildēt

15

    mary75 > buchamona 26.05.2011. 19.04

    Es neredzu loģiku jūsu argumentos.
    Ja V ar SC nesadarbosies, tas izzudīs?
    Nē, tepat būs, un ar to sadarbosies citi, kas nav tik cimperlīgi, vai tas Maskavas, vai kāds cits projekts, kas jau sen, īstenībā, notiek, un visa tā runāšana ir tikai strausa politika vai bailes pieņemt kādu lēmumu, kaut daļā vēlētāju nepopulāru, bet, nepieciešamu.
    Visi saka – reālā koalīcija ir SC+ ZZS+PLL, nu tad kāpēc nepamēģināt dabūt to SC savā pusē, vēl jo vairāk, ka tas ir reāls spēks, kā tu saki.
    Skaidrs, tagad, visdrīzāk, moments ir nokavēts, tas bija jādara jau sākumā, bet, es neredzu pat mēģinājumus.
    Nu, saprast jau V var, ļoti ērti – a ko mēs varam darīt, mēs jau tie pareizie, mēs jau labprāt, bet, tie sliktie, redz, ir vairākumā, tāpēc lai viss iet, kā iet, varbūt, briti Lembergu notiesās, a mēs te pagaidām viņam pakalposim, iedosim vēl vairāk varas.
    Tizla politika.

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    piziks > buchamona 26.05.2011. 13.38

    Riņķī apkārt! Lielie brāļi tagad var likt Vienotībai darīt visu, kas vien tiem ienāk prātā un labi, ka ienāk prātā diezgan maz un bez vērā ņemamas izdomas. Vienotība turpinās turēties pie varas/krēsliem, silītēm un bļodiņām tik izmisīgi, ka lielo brāļu problēma būs izdomāt, ko vēl no šiem izspiest. Lielajiem brāļiem ir ļoti izdevīgi jūzēt Vienotību, kas pazemojas un taisa ziepes, jo nepopulārās lietas lielajiem nebūs jādara, kad Vienotība apniks galīgi: ja k’ds gribēs pēc Vienotības arī ko valstisku darīt, atliks ķerties pie tiem pašiem darbiem, ko Vienotība , kā parasti, solīja, bet bija par slinku un dumju, lai darītu.

    +4
    -8
    Atbildēt

    0

    mary75 > buchamona 26.05.2011. 22.36

    Kādu lomu paši pieņem, tāda atvēlēta.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    mary75 > buchamona 26.05.2011. 16.03

    Nu un kā būs labāk – ja tas SC būs kopā ar V, vai kopā ar ZZS un PLL, kam mērķi līdzīgi?
    Jūs man visu laiku cenšaties pierādīt, ka SC ir slikts, it kā es teiktu, ka tas ir labs.
    Ja tas būs koalīcijā ar ZZS un PLL valdībā, tas kļūs labāks?

    +5
    -7
    Atbildēt

    0

    mary75 > buchamona 26.05.2011. 14.00

    SC ir ierocis PLL un ZZS rokās, tāpēc V jau sākumā vajadzēja šo ieroci tiem atņemt un sākt ar to sadarboties.
    Var jau vaimanāt, cik SC ir slikts, no rīta līdz vakaram, bet, tā ir bērnudārza līmeņa politika.

    +7
    -8
    Atbildēt

    0

    Laila > buchamona 27.05.2011. 10.28

    Dzeri, viņiemm nav tik izteikti spēcīga “backup”, kā PLL, ZZS, SC aiz šiem trijiem “kolosiem” stāv ITERA, GAZPROM, “VIENOTA KRIEVIJA” u.c. nemazāk spēcīgi pretinieki + neaizmirsti teicienu – “roka roku mazgā”. Vienotība savu lomu nevar izvēlēties, viņi var tikai samierināties ar tiem piešķirto lomu un censties īstenot dzīvē vēlētājiem dotos solījumus. Ja Tev ir brīvāks brīdis, tik tiešām interesē “V” gaitas parlamentā, tad paseko parlamentāraja’m sēdēm, kaut vai tajā pat “twitter’ī” – sapratīsi, kas mājās ir saimnieks!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > buchamona 26.05.2011. 15.14

    lama un pārējiem, rakstu otrreiz – sadarboties nenozīmē pakļauties.
    Sadarboties var uz zināmiem noteikumiem.
    Lai zinātu, var to darīt, vai nevar, sākumā jāsēž pie galda un jārunā. Ja nevar, tad nevar, bet, neviens nav pat mēģinājis nopietni to darīt.
    Ar ultimātoiem neviens nesāk.
    Kas ir svarīgāk – lai SC uz vietas atzīst to okupāciju ( ko daži uzskata arī par aneksiju vai inkorporāciju), vai pilnīgākā atkarība no Lemberga/
    Vārdi ir tikai vārdi.
    Par Maskavu, divvalodību, Putinu, utt. – ne divvalodība, ne kāda pakļaušanās Maskavai nav iespējama neatkarīgi no tā, vai ar SC sadarbojas V, vai ZZS, jo saeimā latvisko partiju pārsvars tik un tā.

    Andža – SC nevis vēlās “ieriebt” V, bet nekonfliktēt ar iespējamiem nākamajiem koalīcijas partneriem, jo tā mērķis, kā jebkurai partijai – tikt valdībā.
    “ieriebt” var brūtei, tā nav politiska leksika.

    +8
    -7
    Atbildēt

    0

    Laila > buchamona 26.05.2011. 18.55

    Dzeri, SC jebkurā gadījumā diktē noteikumus, ļoti liela opozīcijas partijas, kas ir pilnībā pārliecināta par saviem spēkiem un zin, ka bez viņu balsīm neviena koalīcija nespēs tā īsti savākt kvorumu. Reaļā koalīcija ir SC + ZZS + PLL, tāpēc piesegties ar V, kā vīģes lapiņu, neizdosies. SC + ZZS + PLL ir vienotas interes vairākos jautājumos, arī barotava viņiem ir viena tikai nauda nāk no dažādām vietām. A.L. nav ieinteresēts nokļūt “Temīdas ķetnās”, identiski ir ar A.Š.x2, arī Urbim ir savas ambīcijas un viņam ir jāatskaitās entonijas ielai par pieļauto kļūdu labošanu, kad viņš neveiksmīgi izpļurkšķējāss par pasākumu plānu uz tuvāko četrgadi. Tāpēc, Dzeri, labāk nedzeri.. :)

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    Laila > buchamona 26.05.2011. 19.08

    Arī V var ļoti daudz ko pārmest, taču viņiem nav reālas politiskās varas, viņiem ir atvēlēta klauna, peramā zēna u.tml. lomā, pie visa vainīgi būs viņi. Vienīgie drosmīgie ir pārlieku mazskaitlīgi pārstāvēti saeimā, tāpēc, šitais ķēķis smakos vēl ilgi, ja vien Zatlerim dūšas nesavāksies. :)

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > buchamona 26.05.2011. 16.32

    ..nopietns Kremļa projekts, kā mēs to visi labi zinām, bet reizēm izliekamies, ka nezinām :)
    _______________________________________________
    Dažiem piemeties Vortigerna sindroms.

    Ķeltu briti netika galā ar piktiem. Tad ķeltu britu vadonis Vortigerns aicināja sakšus no kontinenta palīgā.

    Tādēl ķeltu valodu vēl mazliet runā vien Velsā un Skotijas rietumu salās.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 26.05.2011. 14.46

    Dzeri :) Mums abiem par veselu rindu jautājum nav domstarpību, tādēļ vēl jo varāk brīnos par Tevi, kad Tu jautājumos, kuri skar SC, šīs apvienības vietu un mērķus LR politikā’, sev vēlamo tik pārliecinoši spēj uzdot par esošo. :))

    +11
    -2
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > buchamona 26.05.2011. 14.16

    SC ir ierocis PLL un ZZS rokās, tāpēc V jau sākumā vajadzēja šo ieroci tiem atņemt…..
    _____________________________________
    Puķinam arī atņemt?
    Vai sadarbuoties ar Meģveģevu?

    +10
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 26.05.2011. 16.08

    SC nekļūs ne labāks, ne sliktāks. Šī apvienība nav bērns, bet ir nopietns Kremļa projekts, kā mēs to visi labi zinām, bet reizēm izliekamies, ka nezinām :)

    +11
    -2
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 26.05.2011. 15.44

    Dzeri, … A+Šx2 + SC kopējie balsojumi par Parex, par tiesas varas amatiem uc. Taču papēti,ja esi aizmirsis, kas notika pirms Saeimas vēlēšanām, kad gaisā valdīja pārliecība, ka SC būs tā, kas stādīs valdību. Palasi pats savus tā laika komentārus. :)

    Kāds ir iemesls partijai tīkot pēc ministra krēsla – tukša, apšaubāma godkāre? Jeb tomēr konkrēts mērķis. Kāds ir SC mērķi Latvijā, kaut vai ekonomikā (par ārpolitiku nav vērts runāt). Kaut gan ekonomika Krievijas pierobežā, bijušai PSRS “republikai” ir tā pati ārpolitika.
    Bet Tu izliecies, ka no visa tā neko nesaproti :)

    +13
    -1
    Atbildēt

    0

    astra_ozo > buchamona 26.05.2011. 14.27

    dzeris
    Kavējot noziegumu izmeklēšanu SC cenšas ieriebt Vienotībai? Tas ir spēcīgi!

    +15
    -2
    Atbildēt

    0

Aldīna 26.05.2011. 13.34

Nu balsojums kā uz delnas parāda attieksmi pret notiekošo! Es tik brīnos par “Vienotības” vājumu – īstenu koalīcijas partneri VL/TB klasiski atšuva un tagad sanāk ka visu laiku jācer uz viņu atbalstu un balsojumu par mazāko ļaunumu un savukārt īstenie koalīcijas partneri ZZS bāž vienu sprunguli koalīcijas un arī kopējā valsts vāģa spieķos ar apbrīnojamu regularitāti!!! Bet redz bija signāli no avotiem ka šie ir ļaunie un sliktie!

+24
0
Atbildēt

2

    Daiga Fišere > Aldīna 26.05.2011. 13.40

    33 V + 8 VL/TBLNNK … kāda jēga? šā vai tā Noziedznieka kabataspartija bija jāņem koalīcijā.

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

    liina > Aldīna 26.05.2011. 16.10

    Ierosinu likvidēt opciju atturēties. Jābalso ir Par vai Pret. Cieti. Kā ir citu valstu parlamentos, visos ir šādi trīs atbilžu varianti balsojumos ?

    +5
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu