Tiesībsargs sasauks padomi par viendzimuma pāru reģistrāciju • IR.lv

Tiesībsargs sasauks padomi par viendzimuma pāru reģistrāciju

19
Attēlā: Juris Jansons
Gundega Šķēla

Jansons: Latvijas sabiedrība šajā jautājumā ir konservatīva

Tiesībsargs Juris Jansons nolēmis sasaukt īpašu konsultatīvu padomi, kas sagatavos vērtējumu par biedrības “Mozaīka” virzīto likumprojektu saistībā ar viendzimuma pāru attiecību reģistrāciju, ziņo BNS.

Biedrības “Mozaīka” virzītais likumprojekts ietver aptuveni 20 spēkā esošus likumus saistībā ar jautājumiem par laulību un laulātā tiesībām, mudinot tos papildināt ar vārdiem “reģistrētais partneris” un “reģistrētās partnerattiecības”.

Partnerattiecību likumprojekts virzīts jau pirms daudziem gadiem, tomēr rezultāts, kas apmierinātu sabiedrības intereses, nav sasniegts, ziņojis tiesībsargs. Jansons norādījis, ka svarīgi ir ņemt vērā to, ka Latvijas sabiedrība šajā jautājumā ir konservatīva.

Pēc Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdes, Jansons paziņojis, ka konsultatīvās padomes veidošanā tiks iesaistīti konstitucionālo tiesību un augsta līmeņa eksperti, bet vadītājs būs pats tiesībsargs. Bez tam, darbība norisināsies arī parlamenta komisijās, lai konkrētos jautājumus varētu risināt un izvirzīt priekšlikumu, norādījis Jansons.

Tiesībsarga biroja pārstāvji ir vērsušies pie premjera vadītās Valdis Dombrovskis (JL, “Vienotība”) Garīgo lietu padomes, jo biedrības “Mozaīka” izstrādātie priekšlikumi ir saistīti ar visas sabiedrības morālajiem un ētiskajiem jautājumiem. Savukārt Dombrovskis paziņojis, ka viendzimuma pāru attiecību reģistrācija sākotnēji ir konstitucionālo tiesību jautājums, līdz ar to nav Ministru prezidenta vadītās Garīgo lietu padomes kompetencē.

Ir.lv jau ziņoja, ka Valsts prezidents Valdis Zatlers atzinis, ka biedrības “Mozaīka” iesniegtie likumprojekti viņam nav pieņemami. Savu nostāju Zatlers pauda uzreiz pēc LPP/LC priekšsēdētāja Aināra Šlesera ultimāta – ja Zatlers biedrības “Mozaīka” likumprojektu atbalstītu, Šlesers nebalsotu par viņa apstiprināšanu otrajam pilnvaru termiņam. Pirms Šlesera paziņojuma, “Latvijas Pirmā Partija” frakcijas vadība jau bija izvirzījusi Zatleru atkārtotai apstiprināšanai.

 

Komentāri (19)

mary75 24.05.2011. 17.06

Tas jau bija gaidāms, bet, Jansons demonstrē savu absolūto nekompetenci.
Tiesībsargam jālemj no starptautisko cilvēktiesību viedokļa, sabiedrības vied. jāņem vērā parlamentam.
Un kāda daļa reliģiskai padomei gar laicīgām lietām, mums ko, vairs nav sekulāra valsts?
Kārtējais “lielākais Lemberga kretīns” amatā.
CTB vairs nav vērā ņemama iestāde, jau kopš Apsīša laikiem.
Kad bija tie daži cilvēki, entuziasti, vēl pirms Apsīša, kas strādāja pēc grantiem un savas iniciatīvas, tad tas tiešām strādāja, kur pieķeras mūsu korumpētā un aprobežotā Saeima – viss tiek sačakarēts, pie kam tīšuprāt, tāda politika.

+9
-4
Atbildēt

8

    marčiks > mary75 24.05.2011. 21.42

    Es arī raidījumu daļēji noklausījos (pa vidu gan bija svarīgākas lietas darāmas, turklāt tādu ūdens liešanu no intervējamā puses grūti panest). Pirmkārt, LR1 programmā, kuru, cik zinu, neraksta Streips, raidījums jau bija pieteikts ar apakšvirsrakstu “Tiesībsarga rosināta konsultatīvā padome sniegs vērtējumu par viendzimuma pāru attiecību reģistrāciju”. Dzirdēju, ka Streips nolasīja lasītājas jautājumu par minētajā sanāksmē notikušo. Nu ko lai dara – tautu, tāpat kā Hari, trakoti interesē TĀ tēma, nevis tas, ko tiesībsargs domā par tik garlaicīgu jautājumu kā, teiksim, bērnu tiesības.

    Bet vispār jau piekrītu – intervēšanu vajadzēja uzticēt neatkarīgajam un heteroseksuālajam žurnālistam Raivim Dzintaram, lai viņš varētu atļaut Jansonam ēterā nolasīt visas Tiesībsarga stratēģijas 16 lappuses.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    Sanšains > mary75 24.05.2011. 22.02

    intervēšanu vajadzēja uzticēt neatkarīgajam un heteroseksuālajam žurnālistam Raivim Dzintaram
    ============================
    Nemierīgā miegā svaidāties pa grāvjiem – te vienā, te otrā?:)

    Starp citu, pieņemu, ka Dzintars varētu būt daudz labāks raidījuma vadītājs nekā Streips. Cik nu esmu dzirdējis viņa uzstāšanās un ATBILDES uz dažādiem jautājumiem un provokācijām, viņš būtu daudz mierīgāks un vispusīgāks, neatļautos gluži demagoģiskus pārspīlējumus, kādus radis bārstīt Streips.

    Dzirdēju, ka Streips nolasīja lasītājas jautājumu par minētajā sanāksmē notikušo. Nu ko lai dara – tautu, tāpat kā Hari, trakoti interesē TĀ tēma, nevis tas, ko tiesībsargs domā par tik garlaicīgu jautājumu kā, teiksim, bērnu tiesības.
    ============================
    Nebija vis tik nevainīgi. Pirms tam Streips iztika ar saviem, ne “klausītāju” jautājumiem. Turklāt, ja viņš būtu profesionālis, viņa uzdevums būtu ar citiem jautājumiem līdzsvarot to, kas dikti rūp mazai, bet iekaisušai “tautas” daļai. Nevis pašam neslēpti pievienoties šiem spiedzējiem.

    Un man ir savs priekšstats par to, kā Streips ATLASA jautājumus – no daudz lielāka iesūtīto jautājumu skaita. Nebūt ne objektīvi un līdzsvaroti.:)

    Un, ja viņam ir “garlaicīgi”, tad lai atrod citu, atraktīvāku nodarbošanās veidu. “Eirovīzijas” translāciju jau viņam patikās vadīt. Varbūt viņš varētu vadīt kāzu ceremonijas?:)

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    ilzezeebolde > mary75 25.05.2011. 10.53

    Tiesa, kas tiesa.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    aguslens > mary75 25.05.2011. 11.09

    Šauras, uz specifiskām interesēm balstītas grupas dienaskārtības vienpusēja bīdīšana nav informācijas sniegšana. Kad bažu pārņemtais citādākais strādās privātā mēdijā, tad lai interpretē informēšanu kā ienāk prātā.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Sanšains > mary75 24.05.2011. 20.27

    amatpersonas var iedalīt vairs tikai divās daļās – “pieņemami” (Kalnmeiers, Bičkovičs) un “drausmīgi” (Jansons, Vilnītis)
    ===========================
    Ne tikai amatpersonas. Šodien bija tā laime dzirdēt, kā Streips intervēja Jansonu LR1 raidījumā “Aktuālais temats”. Pusraidījumu cieties un dīdījies, Streips parupji pārtrauca Jansona stāstījumu par padarīto un plāniem (varēja just, ka Jansons samulsa un mazliet apvainojās), lai saspīlētā intonācijā sāktu apmētāt raidījuma viesi ar DAUDZIEM jautājumiem… uzminiet, par kādu tēmu?:)

    Pedisms nu pilnīgi Über alles!
    Bet šim Streipam taču, šķiet, vajadzētu saglabāt kaut kādu līdzsvarotību un objektivitāti – ir taču ļoti daudz citu jomu, kur tiesību nodrošināšana ir būtiskāka.
    Tas tomēr nav viņa privātais Purva radio.

    “Alejandro” vārdiem izsakoties, Streips bija “drausmīgs”.

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    marčiks > mary75 24.05.2011. 17.19

    Jansons esot nesen sasaucis Tiesībsarga biroja sanāksmi, kurā kā līdzvērtīgs dalībnieks uzaicināts arī Garda ar savām meitenēm, un viņam bez iebildumiem ļauts izrunāties par “okupantiem”, “pederastiem” un “izdzimteņiem”.

    Vispār man šķiet, ka ZZS/PLL/SC ievēlētās augstas valsts amatpersonas var iedalīt vairs tikai divās daļās – “pieņemami” (Kalnmeiers, Bičkovičs) un “drausmīgi” (Jansons, Vilnītis); par to, ka kādā amatā tiešām varētu strādāt tiešām piemēroti, neatkarīgi ļaudis, izcili savas jomas pārzinātāji, var tikai sapņot.

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    Juris Millers > mary75 25.05.2011. 10.27

    A kāds sakars žurnalismam ar līdzsvarotību? Zurnālistam ir pienākums pret sabiedrību atklāt pēc iespējas vairāk informācijas par sabiedrības kalpu darbiem un viedokļiem. Ja kādam zurnalistam interesē viens temats – viņs var drillēt to tematu līdz viņš dabuj normālu atbildi un žurnālistam nav pienākuma ‘balansēt’ savus juatajumus. Par citām tēmām citi žurnalisti var prasīt cik grib. Un žurnalistam nav nekāda pienakuma ļaut sabiedrības kalpam izteikt savu viedokli par nesaistītām tēmām – žurnālists veido interesantu raidījumu. Turklāt viņaprāt interesantu raidījumu. Ja sabiedrībai tas neinteresē – tad to parādīs tā žurnālista reitingu kritums attiecībā pret citiem žurnālistiem.

    Bet sabiedrības kalpiem, savukārt, ir pienakums pamatot savu viedokli un darbības jebkura situācijā.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > mary75 24.05.2011. 18.33

    Par Bichkovichu es teiktu – pieciešams. Uz pieņemamu nevelk.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

Juris Millers 24.05.2011. 17.00

Viendzimuma laulību jautājumam nav nekāda sakara ar ‘garīgajām lietām’, tas ir tīri juridisks jautajums par tiesību neitrālu formulējumu likumdošanā. Kas tieši Zatleram un Šļeseram liekas nepieņemams, ja diviem cilvekiem, kas dzīvo kopa un mīl viens otru ļauj, piemēram, līdzīgi kā laulātam pārim nemaksāt iedzīvotāja ienākuma nodokli par savā starpā dāvinato īpašumu? Kāpēc baznīcai ir ekskluzīvas tiesības noteikt kam jamaksā šis nodoklis un kam nē?

+10
-6
Atbildēt

0

Dina Repša 25.05.2011. 11.38

Manuprāt viena no tēmām, ko mīl izcelt tad, kad nepieciešams paslēpt ko citu… Ja kaut viens pēdējo 20 gadu deputāts aizstāv “tikumību”, lai pats paskaidro, kāds ir viņa darba tikums Saeimā – bijis, ir, būs, nav bijis… Cik noprotams, ir TIK lielas ziepes, ka valsts mēroga suņi jau rej… Nu labi. Vēl ir, kam iekost. Drīz nebūs.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu