Par prezidenta amatu cīnīsies Zatlers un Bērziņš • IR.lv

Par prezidenta amatu cīnīsies Zatlers un Bērziņš

43
Foto: Andrejs Terentjevs, F64
Indra Sprance

Pirmajās Valsts prezidenta vēlēšanās būs divi kandidāti, pārliecinoša atbalsta šobrīd nav nevienam

Ja vien kādi Saeimas deputāti neizmantos iespēju pieteikt kandidātu Valsts prezidenta vēlēšanām pēc Saeimas lietvedības oficiālā darba laika beigām, kas teorētiski ir iespējams līdz plkst. 24, tad Valsts prezidenta vēlēšanās 2.jūnijā par Rīgas pils atslēgām cīnīsies divi kandidāti – pašreizējais Valsts prezidents Valdis Zatlers un bijušais “Unibankas” vadītājs, no Zaļo un Zemnieku savienības ievēlētais, bet nevienā partijā neesošais deputāts Andris Bērziņš.

Saskaņā ar likumu un Saeimas prezidija lēmumu kandidatūras šim amatam var pieteikt līdz otrdienai. Kā Ir.lv noskaidroja Saeimas preses dienestā, likums nenosaka nekādus laika ierobežojumus, līdz ar to kandidatūras varēja iesniegt līdz 24.maija plkst. 24. Arī praktiski to var izdarīt pēc oficiālā darba laika beigām, jo Saeimas ēkā līdzīgi kā Ministru kabinetā un Ārlietu ministrijā esot cilvēks, kas dokumentus pieņemot arī nakts laikā. Tiesa, no Saeimas deputātiem bija noprotams, ka neviens cits kandidāts pagaidām netiks virzīts.

Bērziņam atbalstu solījuši vismaz pieci ZZS deputāti, kas viņu izvirzījuši, taču neoficiāli virkne frakcijas politiķu atzinuši – ka labāk atbalstīs savu biedru, nekā atkārtotu Zatlera pārvēlēšanu. Bērziņš atbalstu varētu gūt arī Saeimas opozīcijas partijās – “Saskaņas centrs” līdz šim nav definējis savu nostāju, bet no SC politiķiem izskan, ka tie būtu gatavi atbalstīt Bērziņu apmaiņā pret solījumiem nonākt valsts varā, tāpat, neskatoties uz publiski pausto atbalstu Zatleram, Saeimas kuluāros izskan viedoklis, ka 100% atbalsts Zatleram nebūšot arī frakcijā “Par labu Latviju”, kuras atsevišķi deputāti varētu atbalstīt savu seno Valmieras biedru – Bērziņu.

Zatleram formāli atbalstu solījušas “Vienotības”, PLL un “Visu Latvijai!” – “Tēvzemei un Brīvība”/LNNK frakcijas. Ja deputāti pildītu publiskos solījumus, tad Zatlera atbalstam būtu 48 balsis. Savu balsi pašreizējam prezidentam apsolījis arī ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis, tomēr ar to visu nepietiktu, lai Zatlers tiktu pārvēlēts. Apstiprināšanai nepieciešama 51 balss.

Apvienības “Saskaņas centrs” valde otrdien izvērtējusi iespēju virzīt savu kandidatūru Valsts prezidenta amatam. Šāds priekšlikums bijis, taču pārsvaru guvis SC Saeimas frakcijas vadītāja viedoklis, ka SC nevajadzētu virzīt savu kandidatūru un apvienība to patlaban nedarīs, otrdien vakarā Ir.lv sacīja SC Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs. SC arī joprojām nav pieņēmusi gala lēmumu, kā rīkoties 2.jūnijā, līdz ar to sarunas par atbalstu vienam, otram vai kādam pavisam citam kandidātam turpināsies.

 

Komentāri (43)

marčiks 24.05.2011. 21.54

Par Andri Bērziņu – pagaidām no viņa dveš diezgan liels senilisms. Panorāmā stāsta par savu bērnību (visu cieņu, bet līdzīgs stāsts ir desmitiem, ja ne simtiem tūkstošu latviešu), pārspriedumi par latviešiem, kas paši vainīgi pie represijām un godīgumu kā filosofisku jēdzienu – tās galīgi nav Valsts prezidenta līmeņa runas. Viņam acīmredzami trūkst jebkādas spējas aizraut publiku, harismas, oratora spēju. Nav taču pensionāru šaha kluba priekšsēdētāja vēlēšanas. Prezidents Nulle = atrasts?

+20
0
Atbildēt

1

    astra_ozo > marčiks 25.05.2011. 10.17

    IT sevišķi man iepatikās BNS teksts, ka Bērziņu izvirzījušie deputāti pārstāv visus piecus!!! Latvijas reģionus… :)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

buchamona 24.05.2011. 20.10

Dažas LR prezidenta kandidāta Bērziņa atziņas par Latvijas sabiedrībai tika aktuālām lietām :)

Par vēsturi. “Es domāju, nav vērts strīdēties par vēsturi. Latvijai ir pienācis pēdējais brīdis atrast kopsaucēju starp visiem, kas te dzīvo un arī paliks dzīvot. Nav cita varianta. Tā pati Šveice bija spiesta meklēt kompromisa variantu, un tas tika atrasts. Kāpēc mēs nevaram? Jau 15 gadus meklējam un nevaram atrast. Cik ilgi vēl? Tas kavē attīstību.”

Par padomju laika represijām. “Lai ko tagad bļaustītos, mans uzskats ir, ka pamatā represijās pie vainas bija latvieši, ne jau krievi, gruzīni vai kāds cits. Manu ģimeni izsūtāmo sarakstā ielika tas pats ciema priekšsēdētājs, kas ievācās mūsu mājā tajā pašā naktī, kad mūs aizveda. Tā izpildvara bija šeit.”

Par godīgumu. “Ja cilvēks kaut ko grib sasniegt, viņam ir jādarbojas. Ko nozīmē godīgums? Tas ir tāds filozofisks jēdziens. Manuprāt, svarīgi ir iet uz priekšu, bet nenodarīt ļaunu apkārtējiem, kas ir līdzās.”

http://la.lv/index.php?option=com_content&view=article&id=316417:andris-brzi-pdj-bra-kandidts&Itemid=93

Un te var paklausīties kā jaunais prezidenta kandidāts uzrunā krievalodīgos LV iedzīvotājus :)

http://rus.delfi.lv/news/daily/politics/berzinsh-ya-byl-kommunistom-no-mne-eto-ne-meshaet.d?id=38663331

+17
0
Atbildēt

8

    disassociative > buchamona 24.05.2011. 23.18

    pamatā represijās pie vainas bija latvieši, ne jau krievi, gruzīni vai kāds cits
    ______
    Taisnība, tā arī bija. Pie tam daudzus sarakstos tie paši latvieši ielika tikai, lai atriebtos. Arī šāva karā, diemžēl, latvieši latviešus. Manu vectēvu, piemēram, arī latvieši nošāva.

    +1
    -7
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > buchamona 24.05.2011. 23.56

    to Alejandro
    Es arī neesmu Zatlera fans un tāpēc piekrītu, ka viņš stipri atgādina nodevēju Kenediju. Ar izciliem ASV prezidentiem Niksonu un Reiganu ne mazākās līdzības.

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > buchamona 25.05.2011. 09.11

    to dzeris49
    Vai mēs runājam par mazāko ļaunumu vai par patriotu? Zatlers savā darbībā ir pārkāpis visas iespējamās sarkanās līnijas. Ko gan teiktu Igaunijas, Lietuvas vai Gruzijas tautas, ja tās prezidents svinētu svētkus ar noziedzniekiem, kuru vainu nevarētu izpirkt ar visas pasaules dārgumiem un miljardu vismokošāko nāvessodu?

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    astra_ozo > buchamona 25.05.2011. 10.13

    daudzus sarakstos tie paši latvieši ielika tikai, lai atriebtos
    —–
    Tas bija krievu okupācijas režīms, kas radīja šādu iespēju – slepkavot, spīdzināt un likt cietumā nevainīgus cilvēkus bez jebkāda tiesas sprieduma.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > buchamona 25.05.2011. 07.59

    Pamatā bija nevis latvieši, bet, divi noziedzīgie režīmi un M-R pakts, ar kuru Hitlers atdeva Latviju Staļinam.
    Kangari, skauģi, personīgā labuma meklētāji, marodieri, utt., kas kādu iemeslu dēļ palīdz okupācijas režīmiem, nav tikai Latvijas fenomens, bet, tie ir sekas, nevis cēlonis.

    Ombros – izskatās, drīz tu varēsi redzēt īstu “patriotu”, ja jau Zatlers tevi neapmierina, kaut ko tādu bērziņ- vai daudzesveidīgu, vai ko līdzīgu želejveidīgu, redzēsim, ko tad teiksi.

    +8
    -3
    Atbildēt

    0

    Andris > buchamona 24.05.2011. 21.07

    Skaidrs apmēram kas viņš ir. Atsaldētais ciniķis.

    +11
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > buchamona 24.05.2011. 21.44

    Nu ko, eleganti, Spinosa un Sokrāts vienā personā – godīguma jēdziens ir kaut kas tāls un abstrakts, kuram reālā dzīvē vispār nav nekāda nozīme, latvieši ne no šā, ne no tā ņēma un sāka izsūtīt uz Sibīriju cits citu, nu ko tur piebilst.
    ZZS lielākos kretīnus ražo sērijveidā, tur bez ekzāmena uz kretīnismu augstākā pakāpē nevienu iekšā neņem.
    Nupat klāstīja, ka, ja būšot prezidents, sākšot ko darīt ar laukiem, lai neizmirstot.
    Un to saka ZZS pārstāvis, kura bija pie varas visās valdībās, kas traucēja ko darīt ātrāk?

    +13
    -1
    Atbildēt

    0

    marčiks > buchamona 24.05.2011. 21.59

    Sākšot ko darīt ar laukiem? Ko tad – kopā ar kancelejas darbiniekiem dedzinās kūlu vai ravēs nezāles? :) Varēja taču vismaz skata pēc nodemonstrēt kādu plašāku redzējumu. Neesmu par Zatleru, bet Valdis jau sāk izskatīties pēc Kenedija, salīdzinājumā ar Bērziņu.

    +15
    0
    Atbildēt

    0

info 24.05.2011. 22.10

beerzinsh – saeimas rezultaati: uzstaashanas 0, ierosinaajumi 1.
totaals iniciatiivas truukums. hvz, kam taadu vajag?

+15
0
Atbildēt

1

    aguslens > info 25.05.2011. 12.16

    Kā tas ir, kam? Politikas aizkulišu bīdītājiem vienmēr ir noderējuši ‘vadoņi’, kas tuvu senilam vecumam. Vai tad PSRS nesenā vēsture jau piemirsusies – tur tādi bija lielā cieņā ilgu laiku.

    P.S. Kas attiecas uz citētajām atbildēm, tad tās tiešām ir labas ‘pērles’. Ar pašu savēlētajiem deputātiem gan to arī esam pelnījuši.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu