Miljardieri izčib vienā naktī • IR.lv

Miljardieri izčib vienā naktī

6
Kad ar analītiskas programmas palīdzību izveidoja Igaunijas ietekmīgāko cilvēku tīklu, centrā nostājās būvfirmas Merko Group īpašnieks Tomass Annuss — treknas līnijas viņu savienoja ar svarīgiem biznesmeņiem un politiķiem. foto — Toomas Huik, Postimees/Scanpix

Krīze no Igaunijas bagātnieku saraksta izmēzusi ātrās naudas medniekus, bet tajā joprojām atrodams gan korupcijā apsūdzēts būvnieks, gan trakulīgs Antarktikas apceļotājs, gan lielākais partiju sponsors un astroloģijas fans 

Kad aizvadītās gadu mijas pusnaktī Igaunijas krona tika aizstāta ar eiro, acumirklī kā uz burvju mājienu pazuda arī visi vietējie miljardieri. Krīze jau tā bija paplucinājusi igauņu biznesa elites rindas, samazinot miljardieru skaitu uz pusi – no 42 uz 22, bet Jaungadā ikviens Igaunijas iedzīvotājs pēkšņi sajutās piecpadsmit reižu «trūcīgāks», un līdz ar to arī visbagātāko ļaužu mantība tagad mērāma vien miljonos eiro. 

Miljonāru sarakstu Igaunijā ik gadu veido biznesa laikraksts Äripäev. Pērnruden, kad publicēja jaunāko apkopojumu Äripäev izdarīja vairākus būtiskus secinājumus par vietējo ekonomiku. Pirmkārt, krīze tiešām atkāpjas. Lai gan 500 turīgāko cilvēku kopējā aktīvu vērtība bija sarukusi par 11 miljardiem kronu, sasniedzot 111 miljardus (5 miljardi latu), tomēr tā ir laba ziņa, salīdzinot ar četrreiz lielāko kritumu gadu iepriekš. 

Otrkārt, krīze no saraksta ir patīrījusi ātrās naudas jeb viena darījuma biznesmeņus, un cilvēki, kas tagad atrodas šajā listē, ir patiesa Igaunijas biznesa elite. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu