Lietuviešu Nokia ambīcijas • IR.lv

Lietuviešu Nokia ambīcijas

5
Golfs esot vienīgā lieta, kam Nerijus Numavičs nežēlo naudu. «Visam žēloju. Es naudu rūpīgi skaitu. Pat zeķes pērkot skatos, cik tās maksā.» Foto — LT/Scanpix

Galvenais Maxima tīkla īpašnieks Nerijus Numavičs (44) nesniedz intervijas un neapmeklē smalko aprindu ballītes. Viņš var kļūt par Baltijā pirmo Forbes «dolārmiljardieri», taču, pat zeķes pērkot, apskatās cenu un naudu nežēlo tikai savai mūža kaislībai – golfam 

Lielveikalu tīkls Maxima Baltijas valstīs un Bulgārijā, Eiroaptieku tīkls četrās valstīs, izklaides centri Akropolis Lietuvas lielākajās pilsētās un vēl padsmit dažādu profilu uzņēmumu Lietuvā, Nīderlandē, Kiprā – tā īsumā varētu raksturot biznesa cietoksni, kuru gandrīz divdesmit gadu ir mūrējis Nerijus Numavičs. Ne jau viens, bet kopā ar radiniekiem un domubiedriem, kurus mēdza saukt par «VP desmitnieku». VP ir veiksmi nesušā uzņēmuma Vilniaus prekyba (Viļņas tirdzniecība) saīsinājums, bet 10 – akcionāru skaits. 

90.gadu beigās, kad Lietuvā daudzi uzņēmēji centās koncentrēt akcijas vienās rokās, VP desmitnieks izrādīja neparastu vienotību: desmit akcionāri, kuri savstarpēji mainījās uzņēmumu vadītāju posteņos, atklātībā nekad nestrīdējās un visas nesaskaņas risināja aiz slēgtām durvīm. 

«Galvenais no mums ir Nerijus Numavičs. Viņš ar savu autoritāti, ja vēlaties – harismu, ir noturējis mūs kopā. Jo mēs visi esam personības, un daudzus no mums vieno radniecības saites. Tādus kontrolēt ir vēl grūtāk. Turklāt tādu grupu kā mūsējā bija diezgan daudz. Taču tajās akcionāri sastrīdējās, cits citu apšāva, sagrāva biznesu, bet mēs joprojām pastāvam,» pirms dažiem gadiem par VP grupu teica viens no tās akcionāriem Igns Staškevičs. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu