Dumpis uz lielā kuģa • IR.lv

Dumpis uz lielā kuģa

4
Fjodora Bermana pārvaldībā ir kompānija ar 72 meitasorganizācijām vai kopuzņēmumiem visās trīs Baltijas valstīs, Somijā un Krievijā. Šis tīkls ir izaudzis no 1912.gadā Krievijas impērijas provincē darbu sākušās nelielās kuģu būvētavas. Foto — Postimees/Scanpix

Bērnu dienās plunčājoties Melnajā jūrā, Fjodoram Bermanam (60) patika vērot gar horizontu slīdošos kuģus. Tagad viņš tos būvē – vada Igaunijas rūpniecisko gigantu BLRT, kurā nostrādājis vairāk nekā 30 gadu un nopelnījis miljardus kronu, bet nu dzēš akcionāru dumpi 

Igaunijas kuģu būvētavas BLRT meitasuzņēmums Elme Metall nākamgad Latvijā atklās savu jauno loģistikas centru, kas būs lielākais Baltijā. Šāda ziņa marta sākumā apskrēja Latvijas medijus, liekot saberzēt rokas par to, ka uzņēmums par piemērotāku šim vērienīgajam projektam atzinis Rīgu, nevis Tallinu vai Kauņu. Tas nozīmē aptuveni 20 miljonu eiro investīcijas Latvijā. 

Labā ziņa Rīgai ir ļoti laba arī pašam igauņu konglomerātam, kas lolo tālākas izaugsmes plānus. Jau tagad lauvastiesu no ieņēmumiem tas gūst citvalstu tirgos un ar tiem arī saista nākotnes attīstību. «Ja pasaules ekonomika turpinās atkopties, mēs varēsim sasniegt viena miljarda apgrozījumu vai pat vairāk,» ar ambiciozo vīziju iepazīstina kompānijas vadītājs Fjodors Bermans. Pērn šis skaitlis bija mazliet virs 300 miljoniem eiro, tāpēc arī pats Bermans piebilst: «Jā, tas izklausās nereāli. Taču mums jau ir pieredze, kas parāda šādu mērķu sasniedzamību.» Viņš runā par straujo izaugsmi divtūkstošajos, kad izdevās daudzkāršot pārdošanas apjomus, un 2008.gadā kompānija sasniedza spožo apgrozījuma rekordu – sešus miljardus kronu (250 miljoni latu). 

Bermans nav cilvēks, kas sapņo vaļējām acīm. «Es ieklausos savā pieredzē un intuīcijā, bet, pieņemot lēmumu, tie tomēr nav galvenie faktori – es paļaujos uz situācijas analīzi un ekspertu slēdzieniem.» Viņš ir vecā stila cilvēks, kas ik dienu ierodas birojā un pat nedomā par vieglāka režīma izvēli vai pensionēšanos, kaut gan atzīst – reizēm nogurums ir milzīgs. Viņa pārvaldībā ir kompānija, kuras sastāvā ir 72 meitasorganizācijas vai kopuzņēmumi visās trīs Baltijas valstīs, Somijā un Krievijā. Šis starptautiskais tīkls ir izaudzis no 1912.gadā Krievijas impērijas provincē darbu sākušās nelielās kuģu būvētavas, kuras simt gadus ilgajā vēsturē Bermanam ir paliekoša loma. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu