Anglijas tiesa Lembergam atkārtoti liek zvērēt par īpašumiem • IR.lv

Anglijas tiesa Lembergam atkārtoti liek zvērēt par īpašumiem

103
Foto: Jānis Saliņš, F64

“Pietiek”: Ventspils mēram par saviem aktīviem jāzvēr līdz piektdienas pēcpusdienai

Anglijas tiesa trešdien noraidījusi Ventspils mēra Aivara Lemberga (“Latvijai un Ventspilij”) aizstāvības argumentus un līdz piektdienas pēcpusdienai viņam būšot jāzvēr par saviem īpašumiem, ziņo portāls “Pietiek.com”.

Tiesas sēdē Lembergam uzlikts pienākums ar zvērestu apliecināt savu aktīvu sarakstu. Pēc tiesas sniegtās informācijas, bija paredzēts lemt par pieteikumu mainīt iepriekš pieņemtu lēmumu, savukārt neoficiālā informācija liecina, ka galvenais jautājums bija par informācijas sniegšanu par Lemberga aktīviem.

Kā raksta “Pietiek.com”, neraugoties uz sīvo pretošanos, līdz šīs piektdienas pulksten 16 pēc Grīničas laika Ventspils mēram nāksies Anglijas tiesai ar zvērestu apliecināt savu aktīvu sarakstu, mēģināt izdomāt jaunu veidu, kā no šīs zvērēšanas izvairīties. Pretējā gadījumā viņam varētu nākties šķirties no daļas viņam it kā nemaz nepiederošo īpašumu. Šādu lēmumu pieņēmusi Anglijas un Velsas Augstākā tiesa.

Savu īpašumu patiesais apjoms Lembergam jāuzrāda tā sauktajā “Latvijas Kuģniecības” (LK) kuģu fraktēšanas lietā, kuras dēļ sākotnēji apķīlāta tika Ventspils mēra oponenta Oļega Stepanova manta.

Lemberga oficiālo īpašumu saraksts atbilstoši viņa amatpersonas deklarācijai ir diezgan pieticīgs, taču gluži citādi izskatās Lembergu ģimenei saskaņā ar Ģenerālprokuratūras pārliecību piederošo īpašumu saraksts, kurā uzskaitītās mantas kopējā vērtība varētu būt lēšama pat uz vairākiem simtiem miljonu dolāru, apgalvo portāls.

Portālā teikts, ka “no nepatīkamās zvērēšanas Lembergs centās izvairīties, sākumā uz brīdi “saslimstot”, bet tad ar advokāta starpniecību tiesu mēģinot pārliecināt, ka pret viņu vērstā koncerna “Vitol” prasība esot politiski un ļaunprātīgi motivēta, tiesa nemaz neesot tiesīga to viņam pieprasīt, turklāt viņam nogādātais tiesas lēmums par iespējamo Lemberga aktīvu arestu neesot iztulkots latviski. Lembergs bija pieminējis pat to, ka Latvijā esot valdošās koalīcijas pārstāvis”. Anglijas un Velsas Augstākā tiesa otrdien visus Lemberga aizstāvības argumentus kā nepamatotus noraidījusi.

Pats Lembergs otrdien nevēlējās atbildēt uz “Pietiek.com” jautājumu, kā viņš gatavojas rīkoties tālāk. Savukārt Latvijas Televīzijas raidījumā “Jauna nedēļa”, vēl nezinot par tiesas spriedumu, viņš otrdien apgalvoja, ka “mierīgi turpinot strādāt un mierīgi gulēt”, jo Anglijas tiesas procesā saistībā ar prasības nodrošinājumu esot izmantotas tikai “fantāzijas no prokurora [Anda] Mežsarga puses”.

“Mana atbilde ir nemainīga – viss, kas man pieder un atrodas manā īpašumā, ir deklarēts valsts amatpersonas deklarācijā. Un mana atbilde nebūs cita, vienalga, vai tā ir Latvija, Zviedrija vai Lielbritānija,” deklarēja Lembergs, vēl piebilstot, ka “tiek taisīta propaganda”.

Lembergs aģentūrai LETA jau iepriekš uzsvēra, ka Anglijas tiesā nekādu zvērestu neesot devis. “Pēdējo reizi zvērestu esmu devis Padomju armijā 1976.gadā,” sacīja Lembergs, atbildot uz jautājumu, vai viņš ar zvērestu Anglijas tiesā liecinājis, kādi īpašumi viņam pieder.

Raidījums “Nekā personīga” iepriekš vēstīja, ka Lemberga atbilde britu tiesai būtiski ietekmēs viņa tiesvedību Latvijā. Ja Lembergs daudzus īpašumus atzīs, tad Latvijas prokuratūrai būs vieglāk pierādīt savas apsūdzības. Ja Lembergs atteiksies, uz šiem īpašumiem varēs pretendēt citi. Savukārt, ja Ventspils mērs samelos, Londonas tiesa Lembergu varēšot apcietināt par izrādīto necieņu pret tiesu.

Paziņojumā medijiem Lembergs iepriekš norādīja, ka visus savus īpašumus esot deklarējis ikgadējā valsts amatpersonas deklarācijā, tāpēc viņu nebiedējot uzliktais pienākums ar zvērestu Anglijas un Velsas Augstākajai tiesai atklāt visus aktīvus, kas viņam pieder visā pasaulē un kuru vērtība pārsniedz 10 000 mārciņu (7970 latu).

Komentāri (103)

mary75 18.05.2011. 10.20

Ka tikai atkal nesaslimst.
Murgs, ka tik nekaunīgs blēdis, melis, zaglis mums turpat trešdaļai ir labākais premjers, tā nav Lemberga, bet latvju tautas liela problēma, te jāsaka, kā Zatlers – “kas mēs esam?”.

+42
-1
Atbildēt

2

    garausiitis > mary75 18.05.2011. 12.52

    Runā ,ka vecais slimojis, lai vēl pārpalikušos un neatrastos uzņēmumus pārformētu uz istabenām un šoferu dēliem.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    Janka, Janic > mary75 18.05.2011. 13.48

    interesanti , vai peec iztulkota priekšraksta neprasiis arii personas kodu???

    +8
    0
    Atbildēt

    0

mary75 18.05.2011. 10.20

Ka tikai atkal nesaslimst.
Murgs, ka tik nekaunīgs blēdis, melis, zaglis mums turpat trešdaļai ir labākais premjers, tā nav Lemberga, bet latvju tautas liela problēma, te jāsaka, kā Zatlers – “kas mēs esam?”.

+42
-1
Atbildēt

0

Uldis Kaldre 18.05.2011. 10.30

Labā ziņa ir tāda, ka Anglijas tiesa neļaus sevi čakarēt, atšķirībā no LR. Tā kā labās ziņas turpināsies jau pavisam drīz.

+29
-1
Atbildēt

2

    Pēterītis > Uldis Kaldre 18.05.2011. 17.21

    Labā ziņa ir tāda, ka Anglijas tiesa neļaus sevi čakarēt, atšķirībā no LR. Tā http://www.auramuzika.com
    ———————
    Tā ir mums ļļļoti slikta ziņa, ja LR Tiesu vara ļauj sevi čakarēt desmit gadus, bet Anglija problēmu risina mēneša laikā. Ne jau britu prokurori un tiesneši diktē spēles noteikumus un formē biznesa vidi LR, bet mūsējie.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    anita_meistere > Uldis Kaldre 18.05.2011. 11.11

    latvijā nav tiesu, pierādi par pretējo.

    +8
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu