Brīvostu atkārtoti soda par vēršanos pret velkoņu kompāniju • IR.lv

Brīvostu atkārtoti soda par vēršanos pret velkoņu kompāniju

9
Foto: Evija Trifanova, LETA

Pārvalde vairākas reizes izmantojusi saviem velkoņus, kaut izvēlēti “PKL Flote” velkoņi

Konkurences padome (KP) 29.aprīlī ar 105 000 latu nolēma sodīt Rīgas brīvostas pārvaldi par ļaunprātīgu dominējošā stāvokļa izmantošanu, ierobežojot konkurējoša velkoņu pakalpojumu sniedzēja AS “PKL Flote” darbību brīvostas teritorijā, informējusi KP pārstāve Inita Kabanova.

KP konstatēja, ka brīvostas pārvalde nepamatoti liegusi AS “PKL Flote” iespēju sākt velkoņa pakalpojumu sniegšanu ar velkoni, kurš iepriekš pakalpojumus Rīgas brīvostā nesniedza. Tādā veidā brīvosta nepieļāva konkurences spiediena palielināšanos, ko ar papildu velkoni varētu radīt “PKL Flote”.

Vienlaikus Rīgas brīvostas pārvalde nepamatoti liegusi vai ierobežojusi kuģu iespēju izvēlēties velkoņu pakalpojumu sniedzēju, četros gadījumos pilnībā un desmit gadījumos daļēji. Kaut arī velkoņa pakalpojumu sniegšanai izvēlēti “PKL Flote” velkoņi, brīvosta kuģiem nepieciešamos pakalpojumus veica ar saviem velkoņiem.

Šāda Rīgas brīvostas pārvaldes darbība, iespējams, rada zaudējumus arī kuģu īpašniekiem vai aģentējošām sabiedrībām situācijās, kad, liedzot “PKL Flote” sniegt velkoņa pakalpojumus, tie bijuši spiesti par attiecīgo pakalpojumu maksāt vairāk.

Iespēju ļaunprātīgi izmantot savu tirgus varu Rīgas brīvostas pārvalde nodrošinājusi arī, neizveidojot taisnīgu, uz objektīviem nosacījumiem balstītu sadali starp velkoņu pakalpojumu sniedzējiem par to kuģu apkalpošanu, kuri nav norādījuši konkrētu pakalpojuma sniedzēju. Nepastāvot iepriekš definētai sistēmai, šādās situācijās nav iespējama arī vienlīdzīga konkurence starp pakalpojumu sniedzējiem.

Par konkurences ierobežošanu velkoņu pakalpojumu tirgū Rīgas brīvostas pārvalde sodīta jau iepriekš. 2009.gada martā pēc savu velkoņu iegādes un līdz ar to ekonomiskās darbības uzsākšanas konkrētajā tirgū brīvosta bez objektīva iemesla mainīja sadarbības nosacījumus un radīja sev nepamatotas priekšrocības attiecībā pret otru velkoņa pakalpojumu sniedzēju, “PKL Flote”. Savukārt 2010.gada aprīlī Rīgas Brīvostas pārvaldei tika piemērots naudas sods par 2009.gada lēmumā piemēroto pienākumu nepildīšanu – četri no sešiem piemērotajiem pienākumiem nebija izpildīti, bet divi tika izpildīti novēloti.

Komentāri (9)

ivetao2007 17.05.2011. 11.50

Pirms kara Latvijas lielākais kuģu rederis bija Fricis Grauds, kura 34 kuģi peldējā daudzās pasaules jūrās un kuru nosaukumi vienmēr sākās ae EVER, piemēram EVERANNA. Visa viņa grāmtvedība atradās redera žaketes iekškabatā. Taču Nodokļu pārvalde prasīja oficiālas atskaites ar zvērināta grāmatveža parakstu. Tads Graudam bij kādreizējais tālbraucēju kapteinis Birzītis. Reizi mēnesī viņš atnāca pie Grauda , pārbaudīja sastādito atskaiti un parakstijas, saņēma savu 50 latus un teica – uz redzēšanos nākošreiz. Tagad Loginova valstība ir kā milzīgs astoņkājis. Reiz kādam zviedru rederim jautāju – kapēc viņa kuģi neiet uz Rīgu. Viņa atbilde – uz ostām, kuras pārvalda mafija, mēs neejam. Es neticu Loginova godīgumam un domāju ka kopš tās sarunas ar zviedru rederi, daudz kas nav manījies.

+10
0
Atbildēt

0

silvija_vitina 17.05.2011. 12.11

Gaidu, kad Loginovs beidzot atradīsies tur, kur viņam pēc būtības pienākas atrasties, proti, blakus Štramam un Co, nevis Kanāriju salās, no kurām viņs ik pa reizei nomenedžē ostas lietas.

+8
0
Atbildēt

0

anita_meistere 17.05.2011. 13.21

nu un kas? kāds viņiem ko var izdarīt:D:D:D tādiem brīvostas bosies kaut kādi likumi vai sodi ir pie vienas kājas.

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu