"Parex banka" atmaksājusi sindicēto kredītu • IR.lv

“Parex banka” atmaksājusi sindicēto kredītu

21
Ieva Čīka, LETA

Līdzekļi pēdējam maksājumam ņemti no bankas iekšējiem resursiem

Pirmdien AS “Parex banka” veikusi starptautiskā sindicētā kredīta pēdējo maksājumu 164 miljonu latu apmērā, vēsta aģentūra LETA, atsaucoties uz bankas Komunikāciju un mārketinga direkcijas vadītāju Maritu Ozoliņu-Tumanovsku.

Maksājums veikts no bankas pašas resursiem, nepiesaistot valsts budžeta līdzekļus, uzsver Ozoliņa-Tumanovska, norādot, ka tādējādi no papildu izdevumiem ir nosargāts valsts budžets un pilnībā nokārtotas “Parex bankas” prioritārās un būtiskās saistības.

“Ņemot vērā šā brīža sarežģīto fiskālo situāciju valstī un smagos politiskos lēmumus, kas valdībai ir jāpieņem saistībā ar budžeta konsolidāciju, esmu tiešām gandarīts par bankas jaunās komandas panākumiem. Mums ir izdevies pilnībā norēķināties ar sindicētā kredīta aizdevējiem, tādējādi atslogojot valsts budžetu un nodokļu maksātājus no 164 miljonu latu saistībām,” saka “Parex bankas” valdes priekšsēdētājs Kristofers Gviljams.

Viņaprāt, starptautiskā finanšu tirgus dalībnieki ar lielu interesi vērojuši, vai “Parex banka” spēs pašas spēkiem izpildīt apjomīgās kredītsaistības, uzskatot šo faktu par nozīmīgu Latvijas valsts ekonomiskās atveseļošanās indikatoru. Kredīta atmaksa noteiktajā laikā ir pozitīvs signāls ārvalstu investoriem un reitingu aģentūrām. Tas norāda uz Latvijas valsts ekonomikas pakāpenisku atlabšanu, un apstiprina valdības pieņemto lēmumu un izvēlētās stratēģijas pareizību attiecībā uz banku sektora problēmu risināšanu,” uzskata Gviljams.

Atbilstoši “Parex bankas” apstiprinātajam restrukturizācijas plānam, apjomīgo naudas summu banka pamatā ir atguvusi no tās pārvaldībā esošo problemātisko kredītu restrukturizācijas un vērtspapīru pārdošanas. Kredīta atmaksai ir piesaistīti arī visi “Parex bankas” uzkrātie brīvās naudas resursi, kas ļāva bankai gūt pilnīgu pārliecību par to, ka naudas līdzekļu pietiks gan savlaicīgam norēķinam ar aizdevējiem, gan arī bankas turpmākās saimnieciskās darbības turpināšanai, informē Ozoliņa-Tumanovska.

Saskaņā ar Eiropas Komisijā apstiprināto “Parex bankas” restrukturizācijas plānu un tajā izvirzītajiem mērķiem, sindicētā kredīta atmaksa bez valsts palīdzības bija izvirzīta par “Parex bankas” darbības pašreizējo prioritāti. Starptautiskie aizdevēji iebilda pret aizdevuma izmantošanu kredīta atmaksai.

Pērn 1.augustā notika “Parex bankas” aktīvu pāreja uz banku “Citadele”. Lielākā daļa aktīvu tika pārnesta uz jaunizveidoto banku, bet problemātiskie aktīvi palikuši “Parex bankā”, kura tagad nodarbojas tikai ar parādu atgūšanu un ierastās bankas funkcijas neveic.

Komentāri (21)

andrisskrastins 03.05.2011. 13.37

Nu ko, SC varētu sākt vākt parakstus referendumam par Parex atdošanu atpakaļ K&K. Sindicēto taču atmaksāja, viss beidzies :)

Bet ja nopietni, respekts cilvēkiem, kas neskatoties uz visu histēriju izdarīja visu ko varēja. Vēl tikai veiksmīgi pārdot “Citadeli” un savākt atlikušos Parex parādus un varbūt mēs par Parex katastrofu samaksāsim maz.

+10
0
Atbildēt

0

janazakovica 03.05.2011. 17.33

protams no viena mijarda nodoklu maksataju naudas

+1
-5
Atbildēt

2

    andrisskrastins > janazakovica 03.05.2011. 19.02

    Ja nemaldos, tad ieguldījuma summa ir 600 miljoni uz abām bankām, un Parex sindicētā kredīta summu šoreiz sakasīja no piedzītajiem kredītiem Krievijā. Tā kā nenodarbosimies ar desinformāciju.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    andrisskrastins > janazakovica 03.05.2011. 19.08

    Protams, ja tu gribi uzturēt ideju, ka Latvijas valsts socbudžeta miljardu ielika tieši Parex, tad tu maldies. Miljardu izņēma tajā pašā gadā daudz agrāk un ielika galvenajā budžetā, jo sāka parādīties nodokļu ieņemumu kritiens, pie tam pamatīgs. Parex kredītsaistību segšanai tika ņemts speciāls SVF kredīts kas tieši bija norādīts finanšu stabilitātei. No šis naudas ir iztērēta labi ja puse un otru pusi nemaz nav plānots tērēt, jo Parex/Citadele atkopšanās ir daudz sekmīgāka nekā cerēts.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

viesturs 03.05.2011. 14.27

Re kā!
Pareizi onkuļi no SVF pakratīja pirkstu,ka valstij nav jāmaksā!Paši samaksāja, bet es ,diemžēl, tam gan neticu,jo jenotēni jau pa kluso no rezervēm valsts budžetā gada beigās var ko vēl piesviest

0
-11
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu