Ģimenēm trūkst naudas ikdienas izdevumiem • IR.lv

Ģimenēm trūkst naudas ikdienas izdevumiem

20
Foto: Kristaps Kuhaļskis, F64

Pērn finanšu problēmas sadzīves uzturēšanā bija ¾ Latvijas mājsaimniecību

Salīdzinot ar 2009.gadu, pērn krasi samazinājušies mājsaimniecību ienākumi un līdz to arvien vairāk trūkst naudas ikdienas izdevumiem, liecina Centrālās statistikas pārvaldes apsekojuma “Kopienas statistika par ienākumiem un dzīves apstākļiem” rezultāti, ziņo aģentūra LETA. Apsekojumā aptaujātas 6300 mājsaimniecības.

 

Pagājušajā gadā 85% mājsaimniecību bija grūtības segt ikdienas izdevumus, un tas ir par trīs procentpunktiem vairāk nekā 2009.gadā. 23% aptaujāto atbildēja, ka ikdienas izdevumus sedz ar lielām grūtībām, 32% to dara ar grūtībām, 30% atzīst nelielas grūtības. 2009.gadā tā attiecīgi atbildēja 18%, 31% un 33% respondentu.

 

13% mājsaimniecību norādījušas, ka ikdienas izdevumus sedz samērā viegli, un tikai 1,9% mājsaimniecību varēja apgalvot, ka tos var segt viegli vai ļoti viegli. Salīdzinājumam – 2009.gadā samērā viegli izdevumus sedza 16% aptaujāto, viegli vai ļoti viegli – 2,9%.

 

Apsekojuma rezultāti rāda, ka Latvijā 71% mājsaimniecību ienākumi pērn bija zem minimālās nepieciešamās ikmēneša ienākumu summas, kas vajadzīga, lai segtu ikdienas izdevumus.

 

Vissliktāk klājās mājsaimniecībām, kurā ir viens cilvēks 65 un vairāk gadu vecumā. 88% šo mājsaimniecību ienākumi bija zem minimālās nepieciešamās ikmēneša ikdienas izdevumu summas. Lielai daļai mājsaimniecību ar vienu pieaugušo un bērniem – 81%, kā arī pāriem ar trīs un vairāk bērniem – 76%, ienākumi bija mazāki par šo summu. Labāk klājās pāriem ar diviem bērniem. Šo mājsaimniecību vidū bija vismazākais to mājsaimniecību īpatsvars – 61%, kuru ienākumi bija mazāki par minimālo summu ikdienas izdevumiem.

 

2010.gadā mājsaimniecību rīcībā esošais ikmēneša ienākums uz vienu patērētāju bija 324 lati, salīdzinot ar 389 latiem 2009.gadā. Turklāt mājsaimniecības norādīja, ka tām nepieciešamo izdevumu segšanai ik mēnesi vienam patērētājam būtu nepieciešami vismaz 387 lati. 2009.gadā šī summa bija lielāka – 419 lati. Tādējādi 2010.gadā ik mēnesi vidēji mājsaimniecībām pietrūka 63 lati. 2009.gadā tām pietrūka 30 latu.

 

Vislielākās nepieciešamo ienākumu summas ikmēneša izdevu segšanai norādīja pāri ar vienu bērnu – 474 lati vienam patērētājam, kā arī mājsaimniecības, kurās dzīvoja viena persona 16-64 gadu vecumā – 409 lati. Savukārt vispieticīgākās summas norādīja mājsaimniecības, kurās dzīvoja viena persona 65 un vairāk gadu vecumā – 268 lati mēnesī, kā arī pāri ar trīs un vairāk bērniem – 316 lati vienam patērētājam mēnesī.

 

Visvairāk naudas ikdienas vajadzībām trūka mājsaimniecībām, kurās bija viens pieaugušais ar bērniem. Šīm mājsaimniecībām ik mēnesi vienam patērētājam trūka 115 latu. Mājsaimniecībām, kurās dzīvoja viena persona vecumā 16-64 gadu vecumā, ik mēnesi ikdienas izdevumiem trūka 111 latu.

Komentāri (20)

mxblack 28.04.2011. 18.40

Nuja tā jau viš i! Bet vai tie paši 60 un vairākgadnieki padomā par kuriem tie vēlēšanās balso? Interesanti, kā tad tie profesionālie dienaszagļi tiek tajā Saeimā un valdībā? Ar jūsu pašu atbalstu mīļie, ar jūsu. Un kad nu tagd šajos 20 gados valsts ir iedzīta purvā un izlaupīta, kad tie paši dienaszagļi dzīvo joprojām uz nodokļu rēķina, vai no sociālā budžeta saņemot milzu pensijas, kā nieres taukos? Interesanti, kā tad viņi pie teikšanas nokļuva? Šodien te nav totalitārā iekārta, te visu nosaka demokrātiskas vēlēšanas, tātad nav ko gausties. Arī šodien nevienu blēdi vai dienaszagli no valdības vai Saeimas aizvākt nevaram, ja viņš tur ir iebalsots, bet likumus diktē tieši viņi, tāpat kā pārvalda valsts ekonomiku un augšupeju. Jūrmala, Baltezers un faktiski viss līča krasts ir piecelts pilns ar šo blēžu savrupnamiem, kuriem arī šodien klājas ļoti labi, pateicoties mūsu kretīniskajam stulbumam vēlēšanās. Un tagad atkal ZZS un SC spēlē uz pensionāru akluma, radot tiem īslaicīgus atvieglojumus uz visas valsts iedzīvotāju rēķina, lai tikai tie paši 60 un vairākgadnieki purkšķinādami skrietu par viņiem balsot, bet pēc tam no strādajošajiem pieprasīs uzturēt sevi un visu to liekēžu baru. Muļķiem muļķu laime, tikai no tās šodien ciešam mēs visi, arī mazie bērni, bet večus tas neinteresē, viņi “cieti” turpina savu uzsākto ceļu jo viņiem ir vienalga kas šeit būs pēc 15-20 gadiem, ka tik ir šodien pilni galdi ar blēžu solījumiem.

+4
-2
Atbildēt

0

aivars_silins 28.04.2011. 21.22

Bet Visi jau, diemžēl, nevar piekraut tos milzu ratus. Taču es arī brīnos, ka ļoti daudzi tomēr var. Tātad var vēl “konsolidēt”.

+2
-2
Atbildēt

1

    austrisv > aivars_silins 29.04.2011. 15.36

    Neitro!
    Protams, ka visi nevar piekraut tos ratus, bet tos arī neredz ar mašinām piebraucot pilnus stāvlaukumus pie lielveikaliem.

    0
    0
    Atbildēt

    0

austrisv 28.04.2011. 19.50

Jā, jā visi raud, bet lielveikalos iepērkas ar milzu stumjamajiem ratiem piekraujot tos pilnus līdz malām ar visādiem produktiem, un niekiem.

+4
-4
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu