Kā pareizi uzlidot? • IR.lv

Kā pareizi uzlidot?

33

No piektdienas Latvijas kinoteātros bus skatāma dokumentālā filma „Pareizi uzlidot” – stāsts par “Aerodium” un Latvijas paviljonu Pasaules EXPO 2010 Šanhajā.

Rīgas Kinostudijā tapusī jaunā latviešu dokumentālā filma „Pareizi uzlidot” kinoteātru repertuāros jau no šīs piektdienas, 29. aprīļa, un to demonstrēs „Kino Citadele”, „Cinamon” un Siguldas „Kino Lora”. Filmas centrā – azartiskā „Aerodium” komanda ar Ivaru Beitānu priekšplānā un tas, kā viņi paveica šķietami neiespējamo, uzbūvēdami Latvijas paviljonu Pasaules EXPO 2010 Šanhajā.

Spītējot dažādiem šķēršļiem, kas plaši tika atspoguļots medijos, Ivars Beitāns un „Aerodium” pērn uzbūvēja Latvijas paviljonu EXPO izstādē Šanhajā, un Rīgas Kinostudijas jaunākā dokumentālā filma „Pareizi uzlidot” ir unikāls gadījums Latvijas kinovidē, kad uz lielajiem ekrāniem tik ātri nonāk filma, kurā skartās tēmas nav zaudējušas aktualitāti.

Gan Ivars Beitāns, gan viņa komanda labi apzinās riska cenu, taču tas viņus neapstādina, lai pasaulē nestu Latvijas vārdu, un patlaban „Aerodium” noteikti ir viens no spēcīgākajiem Latvijas eksporta zīmoliem, ko pazīst visā pasaulē. Tas ir veiksmes stāsts par Ivaru Beitānu – bijušo kaskadieri, kas reiz liesmojošās drēbēs leca ar motociklu, traucās ar auto un meta kūleņus, un leca ar gumijām no Siguldas tilta, un, lai lidotu debesīs.

Taču kāda ir cena, lai piepildītu sapņus un sasniegtu mērķus, un kas jādara, lai dzīve nepaiet garām? To filmas radošā komanda fiksēja daudzu mēnešu ilgā laika posmā, te atgriežoties arī Ivara bērnības epizodēs (inscenējumus veidojis režisors Varis Brasla), gan vērojot, kā acu priekšā top vēja tunelis, gan piedaloties sarunās, kur aiz pieklājības frāzēm slēpts dzelžains bizness.

Filmu „Pareizi uzlidot” veidojis idejas autors un producents Vents Horsts, režisors Sandris Jūra (viņa filma „Atrasts Amerikā” 2003. gadā saņēma Lielo Kristapu kā labākā debija), scenāriste un dokumentāliste Elvita Ruka, pateicoties Nacionālā Kino centra un Valsts Kultūrkapitāla finansiālajam atbalstam. „Pareizi uzlidot” ir tapusi Rīgas Kinostudijā, un – tāpat kā Dzintara Dreiberga dokumentālā filma „Padoties aizliegts” (2009) – uzdod arī neērtus jautājumus.

Komentāri (33)

Dubulttante :D 03.05.2011. 12.12

Noskatījos.
Doma – taisīt filmu par Aerodium un Expo – laba. Ivaru Beitānu ļoti cienu. Valsts un privāto interešu konflikts, pilsoņa patriotisms uz tā fona – interesants izpētes objekts.
Par filmu esmu vīlusies – trūkst skaidra skatījuma, maz viedokļu, beigās nav nekādas atbildes, brīžiem garlaicīga.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu