Fidels Kastro atkāpjas no Kubas partijas vadītāja amata • IR.lv

Fidels Kastro atkāpjas no Kubas partijas vadītāja amata

21

Par partijas līderi, visticamāk, iecels Kubas tagadējo līderi, Fidela brāli Raulu Kastro

Fidels Kastro savā rakstā, ko otrdien publicēja portāls “Cubadebate.cu”, apstiprinājis, ka viņš ir atkāpies no Kubas Komunistiskās partijas vadītāja jeb partijas sekretāra amata, vēsta aģentūras AFP un LETA.

“Rauls zināja, ka es tagad nepiekritīšu formālai lomai partijā,” raksta Kastro, ar to domājot savu brāli Raulu un savu neievēlēšanu partijas jaunajā Centrālajā komitejā. 84 gadus vecais Kastro bija partijas Centrālās komitejas pirmais sekretārs kopš partijas dibināšanas 1965.gadā. Viņš teica, ka tika nodevis partijas vadītāja funkcijas Raulam, kad viņš nodeva varu savam brālim pēc veselības pasliktināšanās 2006.gadā, gan saglabājot pirmā sekretāra titulu.

Komunistiskās partijas 6.kongress pirmdien akceptēja vairākus pasākumu, kuru mērķis ir nepieļaut Kubas centralizēti plānotās ekonomikas sabrukumu, taču tajā nav paredzētas plašas uz tirgu orientētas ekonomiskās pārmaiņas. Rauls ir noraidījis plašākas uz tirgu orientētas reformas pēc Ķīnas parauga, sakot, ka tas būtu “klajā pretrunā ar sociālisma būtību (…) jo tās aicina atļaut īpašuma koncentrāciju”.

Reformās ietilpst miljona darbavietu likvidēšana valsts sektorā un lauksaimniecības sektora decentralizācija. Kopumā pieņemti ap 300 ekonomiskie priekšlikumi, ievēlēta jauna Centrālās vēlēšanu komisijas vadība. Daudzi pasākumi jau bija pieņemti aizvadītajā gadā, un tagad kongress tos tikai oficiāli apstiprināja.

Otrdien paredzēts balsojums, kurā 84 gadus vecais Kastro tiks oficiāli atbrīvots no partijas vadītāja pienākumiem pēc vairāk nekā 40 gadu atrašanās šajā amatā. Par partijas jauno pirmo sekretāru visticamāk tiks ievēlēts Rauls, kuram 3.jūnijā paliek 80 gadi. Sestdien Rauls paziņoja, ka atbalsta priekšlikumu augstākajiem valsts vadītājiem ieņemt šos amatus ne vairāk kā desmit gadus. Viņš un viņa brālis ir vadījuši valsti vairāk nekā 50 gadus.

Svarīga nozīme būs arī partijas otrajam augstākajam amatam, kas varētu signalizēt par to, kam tiks nodota vara turpmākajos gados.

Komentāri (21)

janazakovica 19.04.2011. 11.34

vai musu bijusie partijas un komjaunatnes vaditaji ir-bija atkapusies no amata..domaju ka ne.vienkarsi pati grustosaa sistema nelava vars but par partijas un komjaunatnes sekretariem brigmanim,riekstinam,amerikam.karginam,rimsevicam,dolgopolovam un t.t.

+2
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu